szerző:
Csikász Brigitta

Radnai László vallomása szerint Fenyő János médiacézár megölése mögött a 14 évvel ezelőtt az olajszőkítésből hatalmas vagyonra szert tett Portik Tamás állhat - ez szerepel a pestisracok.hu értesüléseiben. A vallomás több részlete homályos, mások által elmondottakra támaszkodik és pontatlanul jelöl meg időpontokat. Kérdés, mennyire szolgálhat ez bizonyítékként.

Alkut, valamilyen egyezséget és ezzel együtt ügyészségi taktikázást látnak büntetőeljárásokban jártas forrásaink, rendőrök és ügyvédek a június 1-jén vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vett, majd előzetes letartóztatásba helyezett V. László bizalmasának, V. Istvánnak furcsa ügyvédváltása mögött. Ugyanúgy, mint a gyanúsított házi őrizetbe kerülésekor, egyedül a Hajógyári-sziget több szórakozóhelyét működtető V. László bizalmasát részesítette kedvezményben az ügyészség, bár az ügy többi szereplőjének jogi képviselője is úgy látta, indokolatlan védence előzetesben maradása.

Az ügyvédváltás körülményeinek furcsaságairól a hvg.hu információit az ügyben érintett ügyvédek közül többen megerősítették. Eszerint a V. István védelmét ellátó ügyvédnőt egyik napról a másikra váltotta fel Késmárki Károly. Úgy tudjuk, V. István még nem vonta vissza megbízását védőjétől, amikor az ügyészség részéről azt közölték vele, új ügyvédje van, amiről információink szerint a családja sem tudott, és a V. Istvánt felkeresni akaró ügyvédet is arról tájékoztatták a Nemzeti Nyomozó Iroda fogdájának épületében, hogy már nem illetékes a férfi ügyeiben eljárni. Az ügyvédváltásról, amely lehet egy taktikai lépés a nyomozóhatóság részéről, hogy számára "kedvezőbb", együttműködésre hajlandóbb személy álljon a túloldalon, megkérdeztük Késmárki Károlyt, de ő csak annyit közölt, V. István megbízta őt.

V. Lászlóék ügyéhez hasonlóan alkukat, megállapodásokat sejtenek a július 14-én elfogott és letartóztatott, az Aranykéz utcában 1998-ban történt robbantás és a két évvel korábban megölt Prisztás József ügyében felbujtással meggyanúsított Portik Tamással és társaival szembeni eljárásban is. A két ügy között összefüggést is látnak annak ellenére is, hogy V. László, akit csak az éjszaka császáraként emlegettek, s akit állítólag az olajosok "indítottak el a pályán", ügyvédjei révén elhatárolódott Portik Tamástól.

Vallomás kérdőjelekkel

Az emberölésekre való megbízás gyanúját a Nemzeti Nyomozó Iroda a pestisracok.hu-n megjelentetett cikk alapján a kecskeméti maffiaperben 12 év fegyházra ítélt Radnai László „bűnbánó" vallomására alapozhatja. A hvg.hu a múlt héten számolt be arról, hogy Radnai László büntetésének letöltését hirtelen félbeszakították. Ezt összefüggésbe hozták azzal, hogy a férfi terhelő vallomást tett volt energolos üzlettársára, ám ügyvédje, Jován László tagadta, hogy bármilyen alku keretében történt volna ez, sőt arról sem tudott, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodára bevitték volna Radnait egy „beszélgetésre”.

©

Ez úgy látszik, mégis megtörténhetett, mégpedig vallomás formájában. A pestisrácok.hu-n megjelent írás szerint Radnai azt hozta a rendőrök tudomására, hogy valószínűleg Portik Tamás állhat a Fenyő-gyilkosság mögött. Ezt Radnainak - beszámolója alapján - az a balatoni érdekeltségekkel rendelkező vállalkozó mondta még évekkel ezelőtt, akinek a szórakozóhelyeit 2004-ben Radnaiék át akarták venni, ezért szövetkeztek a megölésére. Ebből lett egyébként az úgynevezett kecskeméti maffiaper. Ez a vállalkozó említette azt állítólag a maffiafőnöknek hogy, többen is a helyszínen voltak. Ők voltak azok - mint Radnai László a rendőrökkel közölte, akik az elkövetőt egy fehér autóval a helyszínre vitték. Hogy konkrétan kik ők és milyen kapcsolatban voltak Portik Tamással, sem Radnai nem részletezi „bűnbánó szavaiban”, sem a pestisracok.hu nem említi meg, és az sem világos, hogy miért most oldódott meg a maffiafőnök nyelve.

Radnai László egy 2003-2004 nyarán (?) Drobilich Gáborral történt találkozóra is hivatkozott. Eszerint Drobilich igen zaklatott állapotban elmondta, hogy Bécsben találkozott Jozef Roháccsal. „Róla megtudta, hogy Portik Tamás őt bízta meg Fenyő János megölésével, azaz Portik vele csináltatta ki Fenyőt" - írta a pestisracok.hu. Hogy kitől értesült erről, nem derül ki.

“Ezek után Drobilich Gábor arra kérte Radnait - folytatták -, hogy az ismert rendőri kapcsolatain keresztül próbálja meg kideríteni, hogy a Fenyő-gyilkosság helyszínén, az elkövető által egy kapualjban elhajított ruhadarabokon a rendőrök azonosítani tudják-e a tettest a DNS-minták alapján.” Az nem derül ki, mi lett az eredménye, illetve az sem, hogy ezt az érdeklődést a nyomozók miként fogadták.

Két embernek állt útjában Fenyő János?

A történet folytatása szerint Radnai “együtt ült egy közismert külföldi gengszterrel, Salid M-mel, aki elmondta neki, hogy Portik Tamás megkérte arra, béreljen lakást feleségével a VICO székház közelében. Valószínűleg innen figyelték ki Fenyő János mozgását a gyilkosság előtt. A cellatárs arra is felhívta a maffiafőnök figyelmét, hogy Portik két helyről is megbízást kaphatott, mert “miután Fenyőt eltették láb alól, Portik Tamás megbízta egy ismerősét, hogy a Keleti pályaudvarnál lévő bankfiókból vegyen fel részére 120 millió forintot”.

Nem tudni ,a rendőrök eljutottak-e idáig, egyelőre úgy tűnik, hogy a a médiavállalkozó 14 évvel ezelőtti meggyilkolása kinőtte magát a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással és Prisztás József lelövésével kapcsolatos nyomozásokból. Az ügyekben folyó nyomozások ugyanis egy ügyszámon folynak, vagyis egy eljárást képeznek, de a hangsúly ismét a Fenyő-gyilkosságon van a jelek szerint.

Összefüggés van, gyanúsítás még nincs

Személyi összefüggések miatt folyik együtt a nyomozás Jozef Rohác, illetve Portik Tamás és társai ügyében – erősítette meg a hvg.hu-nak Portik ügyvédje, Bánáti Kristóf. Portik Tamás ugyanakkor nem a Fenyő-gyilkosság ügyében gyanúsított, hanem a másik kettőben, felbujtóként. Vallomást egyik bűntettre vonatkozóan sem tett. „Már csak azért sem” – mondta a védő –, „mert a gyanúsítás szövege rövid és pontatlan”. Hogy ez alatt mit értett az ügyvéd, arra hivatkozva nem fejtette ki, hogy ügyfele nem áll szóba a nyomozókkal. Azt viszont a védő elmondta, hogy a gyanúsítás ellen panaszt nyújtanak be.

Portik Tamás az egyik legrosszabb állapotban lévő rendőrségi fogdában, a Gyorskocsi utcaiban tölti jelenleg előzetes letartóztatását, és ügyvédje szerint igaz, hogy sok mindenben hiányt szenved, de a fogva tartást elviseli. Bánáti Kristófot megkérdeztük arról is, hogy szerinte Portik Tamással szemben miért most indult eljárás 14 és 16 évvel ezelőtt történt bűncselekmények miatt, de mint közölte, ezt nem tudják. „A rendőrök nem indokolták ezt, de feltételezhető, hogy tanúvallomások alapján gyanúsították meg ügyfelemet, azok pedig alkuk alapján születhettek.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

A maffiafőnök vagy a halálosztó vallott Portikra?

A rendőrségi források szerint nem zárható ki, hogy egy volt üzlettársa segíthette információkkal a nyomozókat azokban a kilencvenes években történt, a hosszú ideje döglött ügyeknek számító bűnesetekben, amelyek miatt a hétvégén az olajozásból meggazdagodott Portik Tamást letartóztatták. A conti-caros Radnai László ügyvédje tagadja, hogy alkut kötöttek volna a hatóságokkal, ám a hvg.hu úgy tudja, a Portik-ügy kirobbanása előtt kihallgatták a börtönbüntetését töltő egykori maffiózót, akinek "karrierje" több szálon is szorosan kötődik az energolos Portikhoz. Az egykori üzlettársak viszonya az anyagiak miatt romolhatott meg, emiatt beszélhetett Radnai László.

hvg.hu Itthon

Heti Válasz: elfogták Portik jobbkezét is

A múlt szombaton Portik Tamás mellett elfogott négy személy egyike az a Lendvai János, akit az alvilágban Kacsa becenéven ismernek - írja előzetesében a Heti Válasz, amely szerint Portik egy ideig maga is beszervezett informátora volt a rendőrségnek.

Dezső András - Csikász Brigitta Itthon

Portik Tamás kalandos élete

Megjárta a fiatalkorúak börtönét, volt portás, az olajozásból mesés vagyont szerzett, de a nyilvánosságot később tisztes vállalkozóként is kínosan kerülte Portik Tamás, akit az Aranykéz utcai robbantásos merénylet és Prisztás József meggyilkolásának ügyében felbujtással gyanúsít a rendőrség. A pénzét az utóbbi időben állítólag az internetes piacon is fialtató milliárdos vállalkozót már a kilencvenes évek végén összefüggésbe hozták több leszámolásos üggyel, mégis csak most, tizennégy év után gyanúsították meg.

hvg.hu Bűnügy

Elhatárolódott V. László Portik Tamástól

"Sem Portik Tamás üzleti tevékenységéhez, sem pedig Portik Tamás és társai által esetlegesen elkövetett bűncselekményekhez nincs köze" V. Lászlónak – ez olvasható az előzetes letartóztatásban lévő vállalkozó meghatalmazott védőjének közleményében, amelyet kedd este adtak ki.

Csikász Brigitta Itthon

Kiszabadult a maffiafőnök: ő mártotta be Portikot?

Büntetésének lejárta előtt szabadon engedték a kecskeméti maffiaper egyik fő vádlottját, Radnai Lászlót – értesült a hvg.hu bírósági forrásból. Információink szerint nem zárható ki, hogy Radnai nemrég kiegyezett a nyomozó hatóságokkal, és szerepe volt abban, hogy a rendőrök hosszú évek után letartoztatták az Aranykéz utcai robbantás és Prisztás József megölése ügyében is meggyanúsított Portik Tamást.

MTI/hvg.hu Bűnügy

Népszabadság: vizsgálják Portik titkosszolgálati kapcsolatait

A Népszabadság szerdai számában azt írta, hogy az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Prisztás-gyilkosság ügyében felbujtóként letartóztatott Portik Tamás vállalkozóról több egymástól független forrás is állította: kiváló rendőrségi és titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezett.

Egy nap alatt hat embert mentettek ki a vízirendőrök a Balatonból

Egy nap alatt hat embert mentettek ki a vízirendőrök a Balatonból

Rózsaszín fesztiválozó birkák borzolják a britek idegeit

Rózsaszín fesztiválozó birkák borzolják a britek idegeit

14 méteres árokba zuhant egy illegális bevándorlókkal teli busz Macedóniában

14 méteres árokba zuhant egy illegális bevándorlókkal teli busz Macedóniában

Ez a hihetetlenül egyszerű számítógép repítette Armstrongékat a Holdra

Ez a hihetetlenül egyszerű számítógép repítette Armstrongékat a Holdra

Beperli a Nissant és a Mitsubishit a sikkasztással vádolt volt vezérigazgató

Beperli a Nissant és a Mitsubishit a sikkasztással vádolt volt vezérigazgató

Végleg elhagyja az országot az MTA-törvény miatt egy sikeres kutató

Végleg elhagyja az országot az MTA-törvény miatt egy sikeres kutató