szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az újabb tulajdonosváltás sem hozott megnyugvást a Neo FM stábja számára: a dolgozók hétfőn délelőtt közösen adták be felmondásukat, amivel a Bochkor Gábor vezette Bumeráng is szolidaritást vállal. Hétfőn és kedden még "konzervműsorok" mennek a rádióban, ám a szerdai adás már kétséges, ha a tulajdonos nem talál ki gyorsan valamit, egy napon belül elhallgathat az országos kereskedelmi rádió.

A Neo FM összes alkalmazottja, 26 munkatársa hétfőn azonnali hatállyal felmond, felmondásukat a délelőtt folyamán már el is küldték a rádiót működtető cég vezérigazgatójának, így kétséges az országos kereskedelmi rádió továbbműködése – tudta meg a hvg.hu stábból származó, felmondásukat beadó forrásokból. Információink szerint a Bumeráng műsorvezetői, így Bochkor Gábor is szolidaritást vállal a dolgozókkal.

Értesüléseinket a rádió stábja délelőtti sajtótájékoztatóján megerősítette. Berényi Attila vezérigazgató-helyettes bejelntette, hétfő délelőtt azonnali hatállyal felmondott a Neo FM összes alkalmazottja. Berényi szerint a munkatársak elsősorban a jelenlegi tulajdonos megszegett ígéretei miatt döntöttek így.

"Ellehetetlenül a Bumeráng"

Medveczky Mihály – akinek nevét a vezérigazgató-helyettes a nevét szándékosan nem mondta ki a sajtótájékoztatón – a korábbi ígéretek ellenére sem fizeti az alkalmazottak bérét, illetve a fenntartási költségeket. A dolgozók szerint több alkalommal kijelentette, hogy nem is fog fizetni, amíg nem tisztázódik a médiahatósággal a 800 milliós forintos hátralékot felhalmozó rádió helyzete.

Mivel a 26 munkatárs felmondott, ellehetetlenült a Bumeráng című reggeli műsor működése is – mondta Bochkor Gábor. Kérdésre válaszolva ugyanakkor a rádiós hozzátette: ha ez a csapat visszamenne, akkor ők is visszatérnének. Bochkor Gábor szerint a csapat eltökélt szándéka, hogy együtt maradjon, Berényi pedig azt mondta, nyitottak arra, hogy ha egy valóban szakmai befektető jelenik meg a rádió mögött, akkor visszatérjenek.

A felmondott alkalmazottak elkészítettek egy úgynevezett konzervműsort, hétfőn és kedden ezt lehet majd hallani a Neo FM frekvenciáin. Hogy szerdától milyen műsor lesz a rádióban, az az új tulajdonostól függ.

Bochkor otthagyta az értekezletet

A közel 800 milliós tartozást felhalmozó, a médiahatósággal perben álló FM 1 Zrt. összes részvényét július elején vette meg öt forintért a Dr. M-Media Kft., melynek ügyvezető igazgatója Medveczky Mihály, közvetett tulajdonosa pedig a vállalkozó Szlovákiában bejelentett unokatestvére, Ladislav Medveczky. Az előző tulajdonosa a Szerencsejáték Zrt. korábbi vezérigazgatója, az SZDSZ-ből indult Székely Gábor és a több lapot is kiadó Geomedia Zrt. vezetője, Horváth László volt, akik még június 18-án csődvédelmet kértek, miután nem tudták kifizetni a médiahatóságnak a több százmilliós díjtartozást.

„Fokozatosan, egy hónap alatt jutottunk el ide” – mondta a stáb egyik neve elhallgatását kérő tagja. A hvg.hu-nak több stábtag is azt mondta, a tulajdonosváltás óta nem kaptak fizetést, a közös felmondás napok óta érlelődött. A Bochkor Gábor irányította Bumeráng stábja szintén nem kapott az FM1-től pénzt, de a műsort vállalkozói szerződés köti a rádióhoz, az adásokért vállalkozói díjat kapnak, a csődeljárás szabályai szerint viszont az eljárás alatt csak bérjellegű juttatásokat lehet kifizetni – ám a stábtagok azt mondták, mostanáig ez sem történt meg.

Bochkor Gábor idő előtt távozott
©

A stáb egyik tagja a hvg.hu-nak azt mondta, a tulajdonosváltás előtt a dolgozók még rendszeresen megkapták béreiket, legfeljebb apróbb, pár napos csúszások fordultak elő, biztosított volt a napi nyugodt működés. A dolgozók jelentős része, közel háromnegyede még a 2009-es frekvenciapályázat előtt a Sláger rádió munkatársa volt. Mint egyikük fogalmazott, most az utolsó percig reménykedtek abban, hogy a tulajdonosváltás – ahogy korábban, úgy most – sem érinti majd a szakmai munkát, és az elmúlt hetekben tapasztalt méltánytalanságok ellenére maradtak, mert nem akarták cserbenhagyni a hallgatóikat.

Németh Tibor, a rádió új vezérigazgatója múlt héten azt mondta a hvg.hu-nak, hogy szerdán stábértekezletet hívtak össze, ahol „strukturális változásokat” fognak bejelenteni. A stábtagoktól úgy tudjuk, az értekezletet Medveczky Mihály tartotta, ahol azt mondta, hogy rövidesen egy új, külföldi, magyarul nem tudó vezető érkezik a rádióhoz. Információink szerint a feszült hangulatú értekezletet Bochkor jóval a vége előtt szó nélkül otthagyta.

„Nem a fizetés elmaradásán van a hangsúly. A kollégákkal folytatott beszélgetéseink alapján úgy látom, a többség tovább kitartott volna, de a tulajdonos minősíthetetlen stílusban kezelt minket, a rádió megvételekor tett ígéreteikből eddig nem sokat láttunk” – mondta a hvg.hu-nak a rádió egyik munkatársa, hogyan jutottak erre a döntésre. Úgy tudjuk, a stábot leginkább azt bizonytalanította el, hogy az új tulajdonost képviselő Medveczky Mihály a vételkor azt mondta, van tőkéje és azt rövidesen a rádió rendelkezésére fogja bocsátani, de később már úgy nyilatkozott az értekezleteken, hogy amíg nincs egyezség a médiahatósággal, erre nem vállalkozhat. „Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a múlt héten híre ment, a tulajdonos a szakmai vezetést is át akarja venni” – mondta a stáb egyik tagja.

Házon belülre kerültek

A 2009 óta már kétszer is tulajdonost cserélő, most már csődeljárás alatt álló FM1 Zrt.-ben az utóbbi egy hónapban jelentős változások zajlottak. Korábban a Népszabadság azt írta, a rádiós cég eladásáról szóló szerződés csak akkor lép életbe, ha a médiahatóság is belegyezik abba, hogy miután az új tulajdonos kifizeti a tartozásokat, és leteszi a bankgaranciát, megmarad a Neo FM műsor-szolgáltatási szerződése, így a rádió tovább működhet.

A cég július 3-i közgyűlésének jegyzőkönyve szerint a zrt. korábbi tulajdonosa, az FM1 Friends Kft. már június 28-án kötött egy adásvételi szerződést a Dr. M-Media Kft.-vel a részvények átruházásáról.

©

Ebben a jelentésben az szerepel, hogy az FM1 Zrt. már a Medveczky érdekeltségébe tartozó cég kizárólagos tulajdonában volt, sőt a közgyűlésen már székhelyét is áthelyezték abba a Dózsa György úti irodába, ahol a Dr. Medveczky Ügyvédi Iroda is működik. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elektronikus cégnyilvántartása szerint a Dr. M-Media Kft. július 3-tól egyedüli részvényese a rádiós cégnek, a változást július 24-én jegyezte be a cégbíróság.

Növekvő adóssághegy

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól származó – hivatalosan cikkünk megjelenéséig meg nem erősített – információink szerint Medveczky már felkereste őket, hogy tárgyaljanak a rádió helyzetéről, az adósság esetleges újraütemezéséről. A hatóság viszont július 24-én – a tulajdonosváltás napján – közölte, naponta körülbelül kétmillió forinttal növekszik a Neo FM tartozása, ráadásul újabb 150 millió forintos követelést jelentettek be a kereskedelmi rádió elleni csődeljárásban, miután július közepén lejárt a negyedéves médiaszolgáltatási díj fizetési határideje, és így 770 millióra emelkedett a tartózás.

Földes Ádám és Horváth László a csődvédelem bejelentésekor
©

A hatóság a tartózás miatt még június 20-án – a tulajdonosváltás előtt – felmondta a frekvencia-használati szerződést a Neo FM-mel, a rádió csak azért sugározhat tovább, mert korábbi tulajdonosai a hatóság döntése előtt csődvédelmet kértek, a bíróság pedig szeptemberre jelölte ki az újabb tárgyalási fordulót.

Nemcsak az új tulajdonosi kört nyomaszthatják az FM1-gyel átvállalt adósságok. A HVG július 19-én azt írta, végrehajtás indult az FM1 Zrt. részvényeit eladó, Székely Gábor többségi tulajdonában lévő FM1 Friends Kft. ellen is. Az eljárást a Biggeorge's Vagyonkezelő Kft. kérte egy tavalyi kölcsönszerződés alapján, a hetilap szerint a követelt összeg 65 millió forint.

A csődvédelem bejelentésekor Horváth László korábbi kisebbségi tulajdonos azt mondta, akár egy forintért is átadják a rádiót annak, aki átvállalja a teljes adósságállományt, és saját cégük kész leírni a maga vesztességeit, csak hogy megmeneküljön a rádió. (A Neo FM-ből idén teljesen elmaradtak az állami hirdetések, azok nagyrészét a Fidesz-közeli vállalkozóként elkönyvelt Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Class FM helyezték el.)

A hvg.hu kérdésére, hogy a korábbi tulajdonosokat mennyiben tartják felelősnek a kialakult helyzetért, Berényi azt mondta, nem tisztük minősítetni a korábbi tulajdonosokat, de amikor még az FM1 Friends Kft volt a tulajdonos, akkor „rendkívül korrekt módon jártak el”, legfeljebb pár napos késéssel mindig megkapták a járandóságukat.  A vezérigazgató-helyettes úgy tudja, a korábbi tulajdonosok a magánvagyonukból is áldoztak a rádió fenntartására.

Patthelyzetbe került vezetőség

Az adásvétel után július 18-tól felmondott az FM1 korábbi vezérigazgatója – a Danubiust és a Slágert is megjárt – Földes Ádám, a helyét Németh Tibor kapta meg. Németh forrásaink szerint korábban is együtt dolgozott Medveczkyvel, a vállalkozó bizalmi emberének számít. Németh bejegyzése a cégbíróság adatai – a csütörtöki állapot – szerint még nem történt meg, ahogy a vezetők között nincs bejegyezve a szintén Medveczkyvel érkező Mezei László sem, aki a Neo FM július 21-én kiadott közleménye szerint a társaság jogi ügyeit intézi.

Az új vezetőség a rádiós szakmai ügyek intézését az adó korábbi hírigazgatójára, Berényi Attilára bízta vezérigazgató-helyettesként. A stábból származó információink szerint neki többször is volt vitája az új vezetéssel, szóban pár nappal kinevezése után fel is mondtak neki, viszont csődeljárás alatt álló cégtől a vonatkozó törvény szerint nem lehet kirúgni munkavállalókat. Most Berényi kollégáival együtt távozott.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Karrier

Új vezetői vannak a Neo FM-nek

A tulajdonosváltással új vezetőket kapott a Neo FM. A kereskedelmi rádiót üzemeltető FM1 Zrt. vezérigazgatója Németh Tibor lett, Berényi Attila vezérigazgató-helyettesként a szakmai munkát irányítja. Az új vezetőség harmadik tagja, Mezei László a jogi ügyekért felel.

hvg.hu Itthon

NMHH: majdnem 800 millió forint már a Neo FM tartozása

Naponta körülbelül kétmillió forinttal növekszik a Neo FM tartozása – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kedden azzal kapcsolatban, hogy újabb 150 millió forintos követelést jelentettek be a kereskedelmi rádió elleni csődeljárásban, miután július közepén lejárt a negyedéves médiaszolgáltatási díj fizetési határideje.

MTI Karrier

Földes Ádám távozik a Neo Fm-től

A NeoFM tulajdonosváltásával párhuzamosan, július 18-ától lemondott posztjáról Földes Ádám, a rádiót működtető FM1 Zrt. eddigi vezérigazgatója - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a rádió.

Végrehajtás a Hell gyártójával szemben? Reagált a cég

Végrehajtás a Hell gyártójával szemben? Reagált a cég

TOP 10: Ezek most a legjobb kamerás okostelefonok a piacon

TOP 10: Ezek most a legjobb kamerás okostelefonok a piacon

Felmentették azt a román bandát, amelyik több mint száz gyereket vitt ki Angliába koldulni

Felmentették azt a román bandát, amelyik több mint száz gyereket vitt ki Angliába koldulni

Pápai Joci nyerte A Dal második elődöntőjét

Pápai Joci nyerte A Dal második elődöntőjét

Több mint háromezren menekültek már magáncsődbe

Több mint háromezren menekültek már magáncsődbe

Orbán nácizására fasisztázással válaszoltak a szocialisták, a lista a párt negyedének nem tetszik

Orbán nácizására fasisztázással válaszoltak a szocialisták, a lista a párt negyedének nem tetszik