szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az újabb tulajdonosváltás sem hozott megnyugvást a Neo FM stábja számára: a dolgozók hétfőn délelőtt közösen adták be felmondásukat, amivel a Bochkor Gábor vezette Bumeráng is szolidaritást vállal. Hétfőn és kedden még "konzervműsorok" mennek a rádióban, ám a szerdai adás már kétséges, ha a tulajdonos nem talál ki gyorsan valamit, egy napon belül elhallgathat az országos kereskedelmi rádió.

A Neo FM összes alkalmazottja, 26 munkatársa hétfőn azonnali hatállyal felmond, felmondásukat a délelőtt folyamán már el is küldték a rádiót működtető cég vezérigazgatójának, így kétséges az országos kereskedelmi rádió továbbműködése – tudta meg a hvg.hu stábból származó, felmondásukat beadó forrásokból. Információink szerint a Bumeráng műsorvezetői, így Bochkor Gábor is szolidaritást vállal a dolgozókkal.

Értesüléseinket a rádió stábja délelőtti sajtótájékoztatóján megerősítette. Berényi Attila vezérigazgató-helyettes bejelntette, hétfő délelőtt azonnali hatállyal felmondott a Neo FM összes alkalmazottja. Berényi szerint a munkatársak elsősorban a jelenlegi tulajdonos megszegett ígéretei miatt döntöttek így.

"Ellehetetlenül a Bumeráng"

Medveczky Mihály – akinek nevét a vezérigazgató-helyettes a nevét szándékosan nem mondta ki a sajtótájékoztatón – a korábbi ígéretek ellenére sem fizeti az alkalmazottak bérét, illetve a fenntartási költségeket. A dolgozók szerint több alkalommal kijelentette, hogy nem is fog fizetni, amíg nem tisztázódik a médiahatósággal a 800 milliós forintos hátralékot felhalmozó rádió helyzete.

Mivel a 26 munkatárs felmondott, ellehetetlenült a Bumeráng című reggeli műsor működése is – mondta Bochkor Gábor. Kérdésre válaszolva ugyanakkor a rádiós hozzátette: ha ez a csapat visszamenne, akkor ők is visszatérnének. Bochkor Gábor szerint a csapat eltökélt szándéka, hogy együtt maradjon, Berényi pedig azt mondta, nyitottak arra, hogy ha egy valóban szakmai befektető jelenik meg a rádió mögött, akkor visszatérjenek.

A felmondott alkalmazottak elkészítettek egy úgynevezett konzervműsort, hétfőn és kedden ezt lehet majd hallani a Neo FM frekvenciáin. Hogy szerdától milyen műsor lesz a rádióban, az az új tulajdonostól függ.

Bochkor otthagyta az értekezletet

A közel 800 milliós tartozást felhalmozó, a médiahatósággal perben álló FM 1 Zrt. összes részvényét július elején vette meg öt forintért a Dr. M-Media Kft., melynek ügyvezető igazgatója Medveczky Mihály, közvetett tulajdonosa pedig a vállalkozó Szlovákiában bejelentett unokatestvére, Ladislav Medveczky. Az előző tulajdonosa a Szerencsejáték Zrt. korábbi vezérigazgatója, az SZDSZ-ből indult Székely Gábor és a több lapot is kiadó Geomedia Zrt. vezetője, Horváth László volt, akik még június 18-án csődvédelmet kértek, miután nem tudták kifizetni a médiahatóságnak a több százmilliós díjtartozást.

„Fokozatosan, egy hónap alatt jutottunk el ide” – mondta a stáb egyik neve elhallgatását kérő tagja. A hvg.hu-nak több stábtag is azt mondta, a tulajdonosváltás óta nem kaptak fizetést, a közös felmondás napok óta érlelődött. A Bochkor Gábor irányította Bumeráng stábja szintén nem kapott az FM1-től pénzt, de a műsort vállalkozói szerződés köti a rádióhoz, az adásokért vállalkozói díjat kapnak, a csődeljárás szabályai szerint viszont az eljárás alatt csak bérjellegű juttatásokat lehet kifizetni – ám a stábtagok azt mondták, mostanáig ez sem történt meg.

Bochkor Gábor idő előtt távozott
©

A stáb egyik tagja a hvg.hu-nak azt mondta, a tulajdonosváltás előtt a dolgozók még rendszeresen megkapták béreiket, legfeljebb apróbb, pár napos csúszások fordultak elő, biztosított volt a napi nyugodt működés. A dolgozók jelentős része, közel háromnegyede még a 2009-es frekvenciapályázat előtt a Sláger rádió munkatársa volt. Mint egyikük fogalmazott, most az utolsó percig reménykedtek abban, hogy a tulajdonosváltás – ahogy korábban, úgy most – sem érinti majd a szakmai munkát, és az elmúlt hetekben tapasztalt méltánytalanságok ellenére maradtak, mert nem akarták cserbenhagyni a hallgatóikat.

Németh Tibor, a rádió új vezérigazgatója múlt héten azt mondta a hvg.hu-nak, hogy szerdán stábértekezletet hívtak össze, ahol „strukturális változásokat” fognak bejelenteni. A stábtagoktól úgy tudjuk, az értekezletet Medveczky Mihály tartotta, ahol azt mondta, hogy rövidesen egy új, külföldi, magyarul nem tudó vezető érkezik a rádióhoz. Információink szerint a feszült hangulatú értekezletet Bochkor jóval a vége előtt szó nélkül otthagyta.

„Nem a fizetés elmaradásán van a hangsúly. A kollégákkal folytatott beszélgetéseink alapján úgy látom, a többség tovább kitartott volna, de a tulajdonos minősíthetetlen stílusban kezelt minket, a rádió megvételekor tett ígéreteikből eddig nem sokat láttunk” – mondta a hvg.hu-nak a rádió egyik munkatársa, hogyan jutottak erre a döntésre. Úgy tudjuk, a stábot leginkább azt bizonytalanította el, hogy az új tulajdonost képviselő Medveczky Mihály a vételkor azt mondta, van tőkéje és azt rövidesen a rádió rendelkezésére fogja bocsátani, de később már úgy nyilatkozott az értekezleteken, hogy amíg nincs egyezség a médiahatósággal, erre nem vállalkozhat. „Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a múlt héten híre ment, a tulajdonos a szakmai vezetést is át akarja venni” – mondta a stáb egyik tagja.

Házon belülre kerültek

A 2009 óta már kétszer is tulajdonost cserélő, most már csődeljárás alatt álló FM1 Zrt.-ben az utóbbi egy hónapban jelentős változások zajlottak. Korábban a Népszabadság azt írta, a rádiós cég eladásáról szóló szerződés csak akkor lép életbe, ha a médiahatóság is belegyezik abba, hogy miután az új tulajdonos kifizeti a tartozásokat, és leteszi a bankgaranciát, megmarad a Neo FM műsor-szolgáltatási szerződése, így a rádió tovább működhet.

A cég július 3-i közgyűlésének jegyzőkönyve szerint a zrt. korábbi tulajdonosa, az FM1 Friends Kft. már június 28-án kötött egy adásvételi szerződést a Dr. M-Media Kft.-vel a részvények átruházásáról.

©

Ebben a jelentésben az szerepel, hogy az FM1 Zrt. már a Medveczky érdekeltségébe tartozó cég kizárólagos tulajdonában volt, sőt a közgyűlésen már székhelyét is áthelyezték abba a Dózsa György úti irodába, ahol a Dr. Medveczky Ügyvédi Iroda is működik. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elektronikus cégnyilvántartása szerint a Dr. M-Media Kft. július 3-tól egyedüli részvényese a rádiós cégnek, a változást július 24-én jegyezte be a cégbíróság.

Növekvő adóssághegy

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól származó – hivatalosan cikkünk megjelenéséig meg nem erősített – információink szerint Medveczky már felkereste őket, hogy tárgyaljanak a rádió helyzetéről, az adósság esetleges újraütemezéséről. A hatóság viszont július 24-én – a tulajdonosváltás napján – közölte, naponta körülbelül kétmillió forinttal növekszik a Neo FM tartozása, ráadásul újabb 150 millió forintos követelést jelentettek be a kereskedelmi rádió elleni csődeljárásban, miután július közepén lejárt a negyedéves médiaszolgáltatási díj fizetési határideje, és így 770 millióra emelkedett a tartózás.

Földes Ádám és Horváth László a csődvédelem bejelentésekor
©

A hatóság a tartózás miatt még június 20-án – a tulajdonosváltás előtt – felmondta a frekvencia-használati szerződést a Neo FM-mel, a rádió csak azért sugározhat tovább, mert korábbi tulajdonosai a hatóság döntése előtt csődvédelmet kértek, a bíróság pedig szeptemberre jelölte ki az újabb tárgyalási fordulót.

Nemcsak az új tulajdonosi kört nyomaszthatják az FM1-gyel átvállalt adósságok. A HVG július 19-én azt írta, végrehajtás indult az FM1 Zrt. részvényeit eladó, Székely Gábor többségi tulajdonában lévő FM1 Friends Kft. ellen is. Az eljárást a Biggeorge's Vagyonkezelő Kft. kérte egy tavalyi kölcsönszerződés alapján, a hetilap szerint a követelt összeg 65 millió forint.

A csődvédelem bejelentésekor Horváth László korábbi kisebbségi tulajdonos azt mondta, akár egy forintért is átadják a rádiót annak, aki átvállalja a teljes adósságállományt, és saját cégük kész leírni a maga vesztességeit, csak hogy megmeneküljön a rádió. (A Neo FM-ből idén teljesen elmaradtak az állami hirdetések, azok nagyrészét a Fidesz-közeli vállalkozóként elkönyvelt Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Class FM helyezték el.)

A hvg.hu kérdésére, hogy a korábbi tulajdonosokat mennyiben tartják felelősnek a kialakult helyzetért, Berényi azt mondta, nem tisztük minősítetni a korábbi tulajdonosokat, de amikor még az FM1 Friends Kft volt a tulajdonos, akkor „rendkívül korrekt módon jártak el”, legfeljebb pár napos késéssel mindig megkapták a járandóságukat.  A vezérigazgató-helyettes úgy tudja, a korábbi tulajdonosok a magánvagyonukból is áldoztak a rádió fenntartására.

Patthelyzetbe került vezetőség

Az adásvétel után július 18-tól felmondott az FM1 korábbi vezérigazgatója – a Danubiust és a Slágert is megjárt – Földes Ádám, a helyét Németh Tibor kapta meg. Németh forrásaink szerint korábban is együtt dolgozott Medveczkyvel, a vállalkozó bizalmi emberének számít. Németh bejegyzése a cégbíróság adatai – a csütörtöki állapot – szerint még nem történt meg, ahogy a vezetők között nincs bejegyezve a szintén Medveczkyvel érkező Mezei László sem, aki a Neo FM július 21-én kiadott közleménye szerint a társaság jogi ügyeit intézi.

Az új vezetőség a rádiós szakmai ügyek intézését az adó korábbi hírigazgatójára, Berényi Attilára bízta vezérigazgató-helyettesként. A stábból származó információink szerint neki többször is volt vitája az új vezetéssel, szóban pár nappal kinevezése után fel is mondtak neki, viszont csődeljárás alatt álló cégtől a vonatkozó törvény szerint nem lehet kirúgni munkavállalókat. Most Berényi kollégáival együtt távozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Karrier

Új vezetői vannak a Neo FM-nek

A tulajdonosváltással új vezetőket kapott a Neo FM. A kereskedelmi rádiót üzemeltető FM1 Zrt. vezérigazgatója Németh Tibor lett, Berényi Attila vezérigazgató-helyettesként a szakmai munkát irányítja. Az új vezetőség harmadik tagja, Mezei László a jogi ügyekért felel.

hvg.hu Itthon

NMHH: majdnem 800 millió forint már a Neo FM tartozása

Naponta körülbelül kétmillió forinttal növekszik a Neo FM tartozása – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kedden azzal kapcsolatban, hogy újabb 150 millió forintos követelést jelentettek be a kereskedelmi rádió elleni csődeljárásban, miután július közepén lejárt a negyedéves médiaszolgáltatási díj fizetési határideje.

MTI Karrier

Földes Ádám távozik a Neo Fm-től

A NeoFM tulajdonosváltásával párhuzamosan, július 18-ától lemondott posztjáról Földes Ádám, a rádiót működtető FM1 Zrt. eddigi vezérigazgatója - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a rádió.

Gyakoribbá és nagyobb kiterjedésűvé válhatnak a szélsőséges szárazságok Közép-Európában

Gyakoribbá és nagyobb kiterjedésűvé válhatnak a szélsőséges szárazságok Közép-Európában

Müller Cecília sajtótájékoztatót tart a migrációs nyomásról

Müller Cecília sajtótájékoztatót tart a migrációs nyomásról

Elfogtak egy ukrán tévéstábot Fehéroroszországban, de nem árulják el, hogy miért

Elfogtak egy ukrán tévéstábot Fehéroroszországban, de nem árulják el, hogy miért