szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

A Veres Istvánhoz köthető cégek az állam kezébe adnák a Citadella-épületegyüttest - közölte a területen évekkel ezelőtt a hatóságok szerint illegális teraszépítést végző, majd a Zóna Taxi révén a Budapest Airporttal jogvitába bonyolódott vállalkozó. A hvg.hu-nak a Citadelláról való kivonulásáról azt mondta, ebben egy minisztériumból érkező fenyegetéseknek is szerepe lehetett. Mindemellett Veres István életét "megnehezíti", hogy összekötik a korrupciós ügy egyik gyanúsítottjával, V. Lászlóval és a másik nagy port kavart ügy érintettjével, Portik Tamással, akit a rendőrség az Aranykéz utcai merényletre és Prisztás József megölésére való felbujtással gyanúsít. Veres állítja, ismerte őket, de nem üzletelt velük. Interjú.

hvg.hu: Az éjszaka császáraként emlegetett V. László és az olajozásból milliárdokra szert tevő Portik Tamás elfogásában sajtóhírek szerint ön segíthette a rendőröket, mert mind a kettőt ismerte, ráadásul évekkel ezelőtt összetűzésbe került V. Lászlóval a Citadella miatt. Valóban így van ez?

Veres István: Senkire nem tettem terhelő vallomást, mint azt terjesztik. Az a híresztelés sem igaz, hogy Portik Tamással üzleteltem volna a Zóna Taxiban. Nem volt az üzlettársam. Seres Zoltán közeli ismerőse révén kerültem ki a repülőtérre. Ismertem őt és a környezetét, és miután 1999-ben megölték, a vállalkozásait tovább vivő Kékesi Béla kért meg 2002 év végén arra, hogy a tönkrement taxis társaságuk helyett hozzak létre egy másikat. Mi dolgoztunk az egyik terminálon, míg az a cég, az A-Taxi Kft., amelyhez Portik kapcsolatai révén kötődött, a másikon. Innen eredhettek azok a pletykák, amelyek szerint Portiknak köze van a reptérhez.

hvg.hu: A Citadellához köthető egyik cégben viszont konkrétan szerepelt. Hogy került bele?

V. I.: Hat évvel ezelőtt, 2006. január elején V. László 15-20 sportos, fekete ruhás fiúval érkezett a Citadellára. Közölte, elfoglalja a Citadellát, mi pedig hagyjuk el.

hvg.hu: Mi alapján követelte ezt? Volt valami köze a Citadellához?

V. I.: Egy régi üzlettársam révén, igen. V. László erőteljes fellépésére válaszként, mivel a rendőrök az ő telefonjainak hatására nem akartak először kijönni, felhívtam Portik Tamást, akit akkor már ismertem, és ugyanúgy volt neve az éjszakában, mint V. Lászlónak. Portik meg is jelent. Ekkorra már elhatároztam, hogy a történtek miatt feljelentést teszek, amit közöltem Portikkal is. Ő azt kérte, tegyük valahogyan hivatalossá azt, hogy a Citadellán megjelent és közvetített. Így egy, a Citadella környezetébe tartozó cégbe, a Bástya Terasz Kft.-be megtettük tulajdonosnak. A cégnyilvántartásban nem a januári, hanem még decemberi bejegyzési időpont található. Ez abból adódott, hogy az akkori jogszabályok szerint harmincnapos átfutási idő volt, így a 2005. december 15-ére dátumozott adásvételt 2006. január 15-ig szabályosan benyújthattuk. Pénzt nem fektetett be, és később sem üzleteltünk. Ezt egy elfogadható kérésnek éreztem a részéről, hiszen tarthatott attól, hogy az önbíráskodás és más bűncselekmények miatt tett feljelentésemből komoly ügy kerekedhet.

©

hvg.hu: A tulajdonossá válása járhatott-e azzal, hogy aztán követelésekkel lépjen fel?

V. I.: Egy olyan kisebb vállalkozásba tettük be, amelyben ez nem fordulhatott elő. Visszatérve a rendőrségi ügyre, Portik előre gondolkodása nem volt alaptalan, mert az önbíráskodás gyanúja miatt elrendelt nyomozás során meghallgatták tanúként őt is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) által folytatott eljárásban V. Lászlót előállították és meg is gyanúsították. Igaz, ezt követően a II-III. kerületi ügyészség megszüntette az eljárást. Ezután nem erőltettük tovább az ügyet. Főleg, hogy ezt követően értek életveszélyes fenyegetések is, és a korábban történtek miatt arra gondoltam, hogy ezek között összefüggések lehetnek. Szerencsére semmilyen, a családomat vagy a személyemet érintő atrocitás nem történt. Igaz, ezzel együtt tudtam, hogy a hatóság emberei is rám álltak.

hvg.hu: Ez miből derült ki?

V. I.: Nekem is van egy csomó jó ismerősöm, akik jelezték ezt, mondván, csak azért szólnak, hogy tudjak arról, lehallgatnak.

hvg.hu: Egy életveszélyes fenyegetés be nem váltása azért nem pusztán szerencse kérdése.

V. I.: Igen, csak ezzel az ember nem tud mit kezdeni. Vagy elmenekül az országból, vagy megpróbál az állandó fenyegetettséggel együtt élni. Mivel velem szemben eljárások sora indult, roppantul bántott, amikor azt írták, immunitást élveztem. Védelemnek nevezhető-e az, hogy 2002 és 2010 között legalább hat-nyolc ügyet indít ellenem a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni osztálya, amely, mint a korrupciós gyanúról szóló büntetőeljárásból kiderült, akár V. Lászlónak is "dolgozhatott"? Szerintem nem. Még egy magánlaksértéses ügyet is, amelybe a válásommal kapcsolatban keveredtem, magukhoz vontak. Aztán 2009 nyarán, a turistaszezon közepén a rendőrök megpróbálták az összes Citadellán működő éttermet, szórakozóhelyet tönkretenni azzal, hogy naponta ellenőrzést tartottak mintegy negyven fővel és a külföldieket egymás után igazoltatták.

hvg.hu: A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítása szerint V. László egyik módszere az volt a konkurens szórakozóhelyekkel szemben, hogy a rendőrök sorozatos razziáival akadályoztatta a működésüket, és így érte el azt, hogy a nem kívánt helyek előbb-utóbb bezárjanak. A Citadellán is ez történt, miután 2006-ban nem tudta átvenni az épületegyüttes üzemeltetését?

V. I.: Annyi biztos, hogy az egyik teraszunkat egy időre bezáratták. Ebben persze – úgy emlékszem – a BRFK partnere volt a kerületi kapitányság és az önkormányzat is. Ezeknek az ellenőrzéseknek a végére a közigazgatási hivatal tett pontot azzal, hogy megállapította, a helyek szabályosan működnek, semmilyen probléma nem merül fel velük kapcsolatban.

hvg.hu: A razziák hátterében állhatott-e V. László, hogy a korábbi kudarcáért revánsot vegyen?

V. I.: Véleményem szerint elképzelhető, de konkrét bizonyítékom nem volt. Miután a helyek szabályszerű működését kimondták, nem tudtak mit tenni és leálltak. Ez egy jogászcsapat kemény munkájába került és több tízmillió forint kárt okozott.

hvg.hu Visszatérve a Citadellán történtekre, kiderült, hogy V. László a rendőrségtől kiket hívott fel?

V. I.: Nem, csak annyi, hogy a BRFK magas beosztású rendőreivel beszélt. Egy ideig úgy tűnt, sikerrel is jár, mert nem akartak kijönni az egyenruhások. Az egyik munkatársam javaslatára azonban faxon is bejelentettük az incidenst. Ez alapján pedig már kénytelenek voltak kijönni, mert nyoma volt a bejelentésünknek, és nem tudták letagadni azt, hogy  eljutott hozzájuk. A Citadella egyébként egy nyílt turista hely, ahol sokan, főleg külföldiek fordulnak meg, ezért mi magunk igényeltük a rendőri jelenlétet, és ezért senkit sem kellett korrumpálni. A vendéglátás, szórakoztatóipar világában külföldön áldoznak a rendőrökkel való együttműködésre – rendőrségi alapítványok révén –, hogy egy helyen legyen rendőr, vagy, hogy ne legyen. Ez nem V. László bűne, csak ennek Magyarországon még nem alakult ki a kultúrája. Ha megkaparnánk más szórakozóhelyeket akár a fővárosban, akár vidéken, sok helyen találnánk valami „feketézést”.

hvg.hu: A rendőrségi alapítványoknak nyújtott támogatások esetében probléma lehet, hogy az adományozók különböző előnyöket próbálnak szerezni maguknak. Nem így látja?

V. I.: Ha nincsenek a nagy rendőri ellenőrzések, amelyek csak a vendégek, szórakozni vágyok zavarására jók, akkor a helyek tulajdonosai, működtetői sem kényszerülnek arra, hogy rendőröket vesztegessenek meg. Miért van az, hogy vidéki diszkók azért fizetnek, hogy az odavezető útvonalak környékén ne legyenek rendőrök? És miért nincs a nagy nyári fesztiválok idején egy darab rendőr sem a környéken? Vannak olyan szórakozóhely-tulajdonosok, akik megtalálják a módját, hogy kedvébe járjanak a rendőröknek, és vannak olyanok, akik már egyéb, bűnösnek minősülő szolgáltatásokat is kérhetnek tőlük, mint például lehallgatási anyagok kiszivárgását és átadását.

Hol tartanak ma a Zóna Taxi és a Citadella ügyei?
A Zóna Taxi 2010. december 6-án szerződést bontott – fél évvel annak lejárta előtt – a Budapest Airport (BA) Zrt.-vel. Két hete a bíróság új eljárásra kötelezte az Országos Rendőr-főkapitányságot az akkor történtek miatt. Ez tulajdonképpen egy táblacserét jelentett, ami miatt a Zóna taxisai nem, csak a Főtaxi emberei mehettek be az utasokért. A Zóna mára nevet váltott, és semmilyen személyszállítási tevékenységet nem végez. A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt 2009-ben indított nyomozása jelenleg is zajlik. A rendőrség azzal gyanúsítja a Zóna Taxi vezetőjét, hogy a BA Zrt. vezető munkatársaival összejátszva, jogtalan haszonszerzés céljából valótlan fuvaradatok lejelentésével, szerződésmódosításokkal megtévesztve, illetve tévedésben tartva a Zóna a BA-nak 2006 és 2010 között 671 millió forintos kárt okozott. Ezzel az üggyel kapcsolatban vették őrizetbe néhány hónapja Veres Istvánt, aki szerint valójában azért vették elő és próbálták a nevét befeketíteni, mert "bizonyos üzleti körök meg akarják szerezni a Citadellát". A Citadella Investment Vagyonkezelő Kft., amely felszámolás alatt áll, még 2000-ben kötött vagyonkezelői szerződést az állammal. Immár több mint öt éve tartó bírósági eljárás révén folyik a hatóságok szerint illegálisan végzett átalakítások elszámolása, amelynek összértéke elérheti az egymilliárd forintot.

hvg.hu: Nem azért vetették be ezt, hogy Portik Tamás ügyeiről információkat szerezzenek?

V. I.: Zavar, hogy úgy állítanak be, mintha bármi közöm lenne Portik Tamás ügyeihez, csak azért, mert ismertem. Akkor Andy Vajnának is köze lehet hozzá, mert ő is jó viszonyt ápolt Portikkal. De valószínű, hogy most mindenki el akarja felejteni a Portik Tamással történt baráti kézfogásokat.

hvg.hu: Erre mondják azt, hogy aki korpa közé keveredik…

V. I.: Egy étteremben, egy éjszakai szórakozóhelyen akár Budapesten, New Yorkban, vagy akár Milánóban óhatatlanul bárkivel megismerkedhet az ember, ugyanúgy, mint mi a Citadellán, ahol 2002-ig nagyon jól működött a diszkó. Hangsúlyozom, megismerkedtünk velük, ami nem azt jelenti, hogy belekeveredtünk a dolgaikba.

2002. augusztus 26. A Citadella melletti teraszkávézót, valamint illemhelyet felépítő és üzemeltető Citadella 4-U Vagyonkezelő Kft. megkezdi a létesítmény elbontását.
©

hvg.hu: Amikor V. Lászlót meggyanúsították és előzetes letartóztatásba helyezték, meglepődött?

V. I.: Igen, mert ő a városban azt terjesztette – és ez közszájon forgott –, hogy ő egy tisztességes üzletember, és hogy nagyon jó kapcsolatokat ápol a jelenlegi kormányzattal. Nyilván a szórakozóhelyei több tízezer fiatalt mozgattak meg, ami a következő országgyűlési választásnál fontos bázis lehet. Van egy olyan nagyon rossz érzésem, hogy májusban szándékosan vettek őrizetbe, mielőtt a nagyhalakat bevitték, hogy lejárassanak, vagy bűnözőnek próbáljanak beállítani. Az őrizetbe vételemnek azért sem volt értelme, mert az ügyemben a nyomozati cselekmények egy éve befejeződtek, azóta nincs új fejlemény. Nem akarom megbántani a megtisztultnak látszó Nemzeti Nyomozó Irodát, de a lehallgatásom és az ellenem folyó nyomozás – az ügyek alakulásából számomra úgy tűnt – az NNI kifejezett kérésére történhetett. Mint a sajtóban is megjelent már, a lehallgatásom 2006-tól folyt. Sőt, a nyomozó iroda munkatársai odáig is elmentek, hogy 2007-ben hamis tanúzásra akartak rábírni ellenem embereket, amit írásban, megnevezve az eljáró rendőröket is jeleztem az akkori országos rendőrfőkapitánynak. Ez azért lényeges, mert a rendőrség akkori vezetőinek tudniuk kellett, hogy az NNI-nél problémák lehetnek. A vizsgálatról, hogy volt-e, és ha igen, mi lett az eredménye, nem kaptam tájékoztatást.

hvg.hu: Ők a rendőri korrupciós ügy gyanúsítottai?

V. I.: Úgy gondolom, hogy szoros kapcsolatban állhattak a korrupciós ügyben megnevezett rendőrökkel.

hvg.hu: Az alapján, amit elmondott, mit gondol, hogy a négy letartóztatásban lévő rendőr mellett a testületnél dolgozók közül mások is gyanúsítottak lesznek?

V. I: Ennek a megítélése nem az én tisztem, a hatóságok teszik a dolgukat. A testület hírnevének egyébként nagyon sokat ártottak a napvilágra került dolgok. Akik sérelmére bármit elkövetnek ezek után, hogy merjenek a rendőrségre menni, hogy forduljanak hozzájuk bizalommal?

hvg.hu: V. László után másfél hónappal elfogták Portik Tamást. Összefügghet a két ügy?

V. I.: Nem tudom, nem látok rá azokra. Az viszont igaz, hogy közszájon forgott, hogy ők a kilencvenes évek közepétől üzleti kapcsolatban álltak egymással. Ezt viszont sem Portik Tamás, sem V. László nem említette nekem. Az mindenesetre, hogy az ő letartóztatásuk előtt vettek őrizetbe, számomra azt jelenti, hogy bizonyos üzleti körök meg akarják szerezni a Citadellát. Ehhez pedig első lépésként a nevemet akarták lejáratni azzal, hogy bevisznek, és bent tartanak, majd a sajtóban mindez meg is jelenik.

hvg.hu: Az őrizetbe vétele óta voltak olyan jelek, amelyek a területszerzési kísérletre utaltak?

V. I.: Májusban, három nappal az előtt, hogy bevittek, telefonon kaptam egy figyelmeztetést, hogy ha a Citadelláról nem távoznak az ott lévő cégek, akkor annak beláthatatlan következményei lesznek. A rendőrségnek is tudomása lehet erről, hiszen a mai napig lehallgatnak. Vegyék elő az anyagot, és nézzék meg, ki hívott fel. Azért nem szeretném őket megnevezni, mert ők csak végrehajtották a feladatot, amit rájuk bíztak, és átadták az üzenetet. A Citadella ügyében egyébként mai napig fenyegetve érzem magam, mégpedig az egyik minisztériumhoz köthető emberek részéről. Csak azért nem árulom el, pontosan kikről van szó, mert mindezt jeleztük a megfelelő helyen, és arra várunk, hogy mi történik. Nem arról van szó, hogy a Citadellát nem adjuk. Az nem a miénk, mi az állammal kötöttünk szerződést, ami felbontható, és az ott elvégzett beruházásokat, fejlesztéseket át kell adni. A bérlők-használók augusztus 2-án írásban is bejelentették, hogy készek átadni az épületegyüttest. Azt kérték az illetékesektől, hogy jelöljék ki az átvevő állami céget vagy intézményt, és hogy az átadás-átvétel a hatályos jogszabályoknak megfelelően történjen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Felfüggesztett börtön a Citadella 4-u kft. ügyvezetőjének

Tíz hónap felfüggesztett börtönre és egymillió forint pénzmellékbüntetésre ítélte nem jogerősen Veres Istvánt, az egykori Citadella 4-u kft. ügyvezetőjét régészeti lelőhely megrongálása miatt a Budai Központi Kerületi Bíróság kedden

Dezső András - Csikász Brigitta Itthon

Portik Tamás kalandos élete

Megjárta a fiatalkorúak börtönét, volt portás, az olajozásból mesés vagyont szerzett, de a nyilvánosságot később tisztes vállalkozóként is kínosan kerülte Portik Tamás, akit az Aranykéz utcai robbantásos merénylet és Prisztás József meggyilkolásának ügyében felbujtással gyanúsít a rendőrség. A pénzét az utóbbi időben állítólag az internetes piacon is fialtató milliárdos vállalkozót már a kilencvenes évek végén összefüggésbe hozták több leszámolásos üggyel, mégis csak most, tizennégy év után gyanúsították meg.

Csikász Brigitta Itthon

Citadella: jogvita a város felett

Egyes, jogilag releváns tények bejegyzésének elmaradása a hozzájuk fűződő joghatást nem érinti – jelenti ki az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997-es CXLI. törvény. Ezzel kapcsolatos a Citadella műemléki védettsége körül kirobbant vita, amelynek legújabb fejleményeként alkotmánybírósági eljárást kezdeményez a területen építkezni vágyó cég. Az objektum használója, a Citadella Investment Kft. szerint nem lelhető fel olyan irat, amelyből kiderül, hogy az erőd tulajdoni lapjára mikor és minek alapján vezették rá a műemlék bejegyzést. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szerint a védettség tényét törvények rögzítik.

Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

hvg.hu non-base

Leltárral kezdődött a Citadella-terasz bontása

A Citadella-terasz területének átadás-átvételével, valamint a kávézóban a tárgyak leltározásával vette kezdetét a Citadella-terasz bontásának munkálata pénteken reggel. A Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. álláspontja szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) "jogellenes határozatainak végrehajtásához jogellenes módon" kezdtek hozzá pénteken.

hvg.hu Vállalkozás

Elfogták a Zóna Taxi vezérét

A Népszabadság információi szerint őrizetbe vették a Zóna Taxi vezérigazgatójaként, korábbról a Citadellán épült illegális épület tulajdonosaként ismert Veres István vállalkozót – írja a nol.hu.

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

16 kiló arannyal és 8800 doboz csempészcigivel bukott le az ukrán diplomata

16 kiló arannyal és 8800 doboz csempészcigivel bukott le az ukrán diplomata

A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen

A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen