szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak teljesen átlátható vállalkozásokat engedne elindulni a profi bajnokságokban Schiffer András. Az LMP-s képviselő javaslata szerint automatikusan ki kelle zárni azokat a csapatokat, amelyek nem tudnak felmutatni a bajnokság befejezéséhez elegendő pénzt. A javaslatban szereplő feltételeknek több NB I-es csapat sem felelne meg.

Törvénnyel tenné átláthatóvá a magyar futballt, illetve az ezen kívül az úgynevezett látvány-csapatsportok körébe sorolt kézilabdát, kosárlabda, vízilabdát és jégkorongot Schiffer András, az LMP képviselője. A sporttörvényhez hétfőn benyújtott módosító indítványával Schiffer indoklása szerint a jelenlegi viszonyok közt „jelentős a veszélye az illegális pénzek megjelenésének és a szervezett bűnözés részvételének”.

A törvényjavaslat szerint a labdarúgó NB I-ben és NB II-ben, illetve a kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong első osztályú, felnőtt bajnokságaiban csak olyan sportvállalkozások indulhatnának, amelyek megfelelnek az átláthatóság követelményének, vagyis a tulajdonosaik visszakövethetők egy vagy több természetes személyig. Ennek a követelménynek jelenleg a labdarúgó NB I-ből több csapat sem felelne meg.

A Budapest Honvéd tulajdonosaként például általában George F. Hemingwayt szokták emlegetni, de a cégnyilvántartás szerint a Honvéd Futball Club Kft. tulajdonosa a Hemingway Franchise Group Limited nevű, Jersey szigetén bejegyzett cég, amelynek csak a nevéből lehet arra következtetni, hogy a magyar származású üzletember érdekeltsége. A GYŐRI ETO FC a Questor-csoport két cégének tulajdonában van, amelyeknek közvetve Tarsoly Csaba, illetve egy liechtensteini társaság a tulajdonosai.

Schiffer javaslata azt is előírná, hogy csak akkor indulhatnának a csapatok, rendelkeznének a bajnokság befejezéséhez szükséges – a sportági szövetség által meghatározott – pénzösszeggel, vagy bankgaranciával. Annak érdekében, hogy ezt bizonyítani is lehessen, a törvényjavaslat betekintést engedne a sportszövetségek könyvvizsgálóinak a csapatokat működtető vállalkozások könyveléseibe.

Ha nincs meg az előírt pénz, akkor a csapatot legfeljebb 60 napos határidő után ki kellene zárni a bajnokságból. A kizárt céget, annak vezetőjét, illetve 25 százaléknál nagyobb befolyással rendelkező tulajdonosát a javaslat szerint öt évre el kellene tiltani attól, hogy – akár új cégen keresztül is – elinduljon a hivatásos bajnokságban. A közelmúltban a Zalaegerszeg csapata jutott csődbe, alig tudta befejezni a bajnokságot. Jelenleg az ificsapattal szerepel a másodosztályban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Baj van a Twitter új funkciójával: nem tűnnek el a 24 óra után az eltűnős bejegyzések

Baj van a Twitter új funkciójával: nem tűnnek el a 24 óra után az eltűnős bejegyzések