szerző:
hvg.hu

Már a szerdán kezdődő őszi szezonindító frakcióülésen a 2014-es kampánnyal foglalkozik a Fidesz és a KDNP, ezért információink szerint még a héten megnevezheti a kormánypárt a következő országgyűlési választások kampányfőnökét, Gyürk András EP-képviselőt.

Értesüléseink szerint a pártvezetés hatalmas eredménynek tartja, hogy a Fidesz két év kormányzás után még mindig vezeti a népszerűségi versenyt, de a párt a következő két évben meg is akarja őrizni ezt a pozícióját, így a politikát és a kommunikációt is ennek akarja alárendelni. Ehhez a politikai felelőst is megnevezik.

A kormánypártok parlamenti frakciói az elmúlt két évben kialakított hagyománynak megfelelően egy vidéki városban, ezúttal Sárváron tartják az ülésszakot felvezető értekezletüket, ahol a tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai beavatják terveikbe a képviselőket. A sárvári Park Inn Hotelbe szervezett háromnapos kihelyezett frakcióülésen nevezi meg a Fidesz a 2014-es kampányfőnököt is.

A pártvezetés nem akar változtatni a 2009-es európai parlamenti és a 2010-es országgyűlési választások sikeres csapatán, ezért ismét Gyürk András, a Fidesz EP-delegációjának vezetője lesz a kampányfőnök – mondták a hvg.hu-nak fideszes források. A 2004 óta európai parlamenti képviselő három évvel ezelőtt tért vissza az hazai politikába, amikor a párt elnöksége őt kérte fel az EP-választási kampány irányítására. 2009-be a Fidesz közel kétszer annyi képviselőt jutatott az európai testületbe, mint az MSZP, a Jobbik és az MDF együtt.

Ezt a pozícióját 2010-ben is megőrizte, a Fidesz és a KDNP pedig két évvel ezelőtt megszerezte a parlamenti helyek több mint kétharmadát, ami lehetővé tette az alkotmányozást, és a minősített többséget igénylő törvények átírását. Fideszes források szerint Gyürk főleg a kampány adminisztratív részét fogta össze, az elnökség által kidolgozott stratégiát hajtotta végre, a mozgósításért Kubatov Gábort pártigazgató, a kampány kreatív részéért Habony Árpád, a pártelnök kommunikációs főtanácsadója és csapata felelt.

Gyürk András és Kósa Lajos 2006 novemberében a Fidesz XXI. rendkívüli kongresszusán Győrben
©

Gyürk András a hvg.hu érdeklődésére azt mondta: ott lesz szerdától Sárváron, mert általában részt szokott venni az ilyen frakcióüléseken. Arról ugyanakkor nem tud, hogy ismét őt kérnék fel kampányfőnöknek, és úgy fogalmazott: szerinte ez a kérdés még nem is aktuális.

"Tömegszervezetté fejlesztette a Fidelitast"

Gyürk András a rendszerváltás hajnalán, 1988 decemberében lépett be a Fideszbe. Akkor még csak 16 éves gimnazista volt, de az akkor még nem pártként, hanem ifjúsági mozgalomként működő Fideszben ez nem volt akadály. Érettségi után a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán tanult tovább, majd az ELTE bölcsészkarán, történelem-politológia szakon, ahol 1998-ban szerzett diplomát.

1995-től a Fidesz óbudai szervezetének elnöke, a budapesti választmány alelnöke volt, illetve tagja lett a Fidesz országos választmányának. Közben az ELTE-n egyik szervezője lett az Egyetemi Széchenyi Kör nevű csoportnak, amely a Fidelitas egyik elődszervezetének tekinthető. Maga a Fidelitas 1996-ban októberében jött létre az ELTE jogi karán, első elnökének Gyürköt választották, aki ezt a posztot egészen 2005-ig meg is tartotta.

„András nagyon jó szervező, az 1990-es évek végén valós tömegszervezetté fejlesztette a Fidelitast, számos táborunk volt, ahova lehívta a jobboldal prominenseit, a párt vezetőit” – mondta róla egy volt fidelitaszos, aki Gyürk elnöksége idején tagja volt a szervezet vezetőségének. Forrásunk szerint Gyürknek jó volt a kapcsolata a párt vezetőségével is, 1995 és 2004 között a Fidesz Országos Választmányának tagja volt, az országos és az önkormányzati választásokon pedig elérte a vezérkarnál, hogy számos fidelitaszost juttassanak be a helyi képviselőtestületekbe, illetve a parlamentbe.

Kiszorította a pulóveres Szijjártó

1998-ban Budapesten, a III. kerületben indult a választásokon a Fidesz és az MDF közös jelöltjeként, de a második fordulóban alulmaradt a szocialista Donáth Lászlóval szemben, így a budapesti listáról szerzett mandátumot. 2002-ben sem tudott győzni Donáth ellenében, de akkor az országos listáról kapott mandátumot. A 2004-es európai parlamenti választás kampányában lett először kampányfőnök, egyben megkapta a listán a befutónak számító hatodik helyet.

Több, a pályáját a Fidelitászban kezdő fideszes forrás szerint Gyürk az után távozott az országos politikából, hogy a Fidelitasban az általa képviselt – ahogy egy forrásunk fogalmazott – intellektuálisabb szárny vereséget szenvedett, és a szervezet vezetését átvette Szijjártó Péter csapata.

„Sokak számára úgy tűnt, hogy a pulóveres Szijjártó és az öltönyös, már befutott Gyürk között kell választani” – mondta egy akkori Fidelitas-vezető, hogyan alakult a szervezetben a 2003-as elnökválasztás. Forrásunk szerint Gyürk túl arisztokratikus volt, főleg Budapesten voltak támogatói, ezzel szemben Szijjártó haverkodó és „plebejus” volt, mozgósítani tudta a vidéki tagságot. Bár Szijjártó 2003-ban még nem indult az elnökségért, alelnök-jelöltként már komoly erőt tudott felmutatni, több szavazatott kapott, mint az elnökségért akkor még sikeresen induló Gyürk.

Két évvel később az időközben már európai parlamenti képviselővé választott Gyürk már nem indult az ifjúsági szervezet tisztújításán, amit Szijjártó nyert. „Miután kikerült a Fidelitas vezetőségéből, elvesztette politikai hátországát, egyéni választókerülete nem volt, polgármester nem akart lenni, így legjobb lehetőség számára az EP-volt” – mondta egy volt fidelitasos vezető, miért választotta a brüsszeli pályát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A Fidesz nagyon vezet a Századvégnél

A Századvég közvélemény-kutatása szerint a kormánypártok biztosan őrzik előnyüket az ellenzékkel szemben, a biztos pártválasztók körében a Fidesz 14 százalékkal vezet az MSZP előtt.

Három év múlva már csak elektromos buszok kerülhetnek a közösségi közlekedésbe

Három év múlva már csak elektromos buszok kerülhetnek a közösségi közlekedésbe

Butázós nyilatkozata miatt beidézte az MLSZ a budaörsi fociedzőt

Butázós nyilatkozata miatt beidézte az MLSZ a budaörsi fociedzőt

A keresztény szexshop a keresztény értékek védelmében nem tesz pornót a kirakatba

A keresztény szexshop a keresztény értékek védelmében nem tesz pornót a kirakatba

Kiderült, miért néznek ki úgy az iPhone 11 Pro és a Pro Max kamerái, ahogy

Kiderült, miért néznek ki úgy az iPhone 11 Pro és a Pro Max kamerái, ahogy

Hiába mostoha gyerek a Fidesznél a felsőoktatás, a diplomások nyomják le a munkanélküliséget

Hiába mostoha gyerek a Fidesznél a felsőoktatás, a diplomások nyomják le a munkanélküliséget

Csekket vitt Rogánnak Karácsony, hogy befizethesse a Tiborcz-adót

Csekket vitt Rogánnak Karácsony, hogy befizethesse a Tiborcz-adót