szerző:
Csikász Brigitta

Örülnek a Fekete sereg vezére, Magyar Róbert nyilatkozatának a megvádolt egykori rendőrök. A korrupciós ügy gyanúsítottjainak ügyvédje azt mondta a hvg.hu-nak: Magyar szavai legalább világossá teszik, hogy védenceit "valótlanságokkal próbálják besározni". Magyar Róbert azért úgy látszik, nem beszélt teljesen a levegőbe, a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint ugyanis bejelentéseket tett, de az eljárásokat megszüntették.

Irányított nyomozásra akarták felettesei egy ügyben rábírni Gulyás Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának egykori vezetőjét, aki erre nem volt hajlandó, ezért vált a V. László érdekeltségei nyomán kipattant rendőri korrupciós ügy egyik gyanúsítottjává – mondta a hvg.hu-nak a férfi ügyvédje

Zsurkán Béla szerint a Spanyolországból nem rég hazahozott, a „fekete sereg” vezetőjeként jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Magyar Róbert nyilatkozataiban valótlan állításokat tett. Magyar több médiumnak, így a Blikknek és a Hír TV-nek adott nyilatkozataiban azt állította, hogy a "korrupt rendőrök szerkesztették össze a vele szembeni eljárást", és tették meg maffiavezérnek, V. László vetélytársának az éjszakában. Zsurkán Béla szerint csak azért örülnek Magyar Róbert interjúinak, mert "ezzel kézzel foghatóvá válik az ügyfeleit érintő hazudozás".

V. László ügyvédje, Nagy Gábor szintén cáfolta a „fekete sereg” vezetője által mondottakat, mondván ügyfele nem is ismerte Magyar Róbertet. Zsurkán Béla ugyanezt állította Gulyás Imrével és Hopka Lajossal kapcsolatban. Magyaron kívül mások sem – így a Koszi-klán ügy egyik elítéltje, Czibere Attila, a kecskeméti maffiaper fő alakja, Radnai László és a magyar hatóságokat ígéreteik be nem tartásával vádoló Robert Yugovich – "beszéltek korábban arról, hogy konkrétan az én védenceim, Gulyás Imre és Hopka Lajos visszaéléseket, bűncselekményeket követtek volna el, és nem tudunk arról, hogy erre vonatkozóan bejelentéseket vagy feljelentéseket tettek a hatóságoknak” – mondta az ügyvéd.

V. Lászlót érintően pedig sem Gulyás Imrének, sem Hopka Lajosnak, nem kellett ügyben eljárniuk. Sem az NNI-nél, sem korábbi munkahelyükön, a BRFK-n nem szignáltak ki rájuk V. Lászlóval kapcsolatos eljárást és nem kellett az éjszaka császáraként emlegetett férfira nyomozniuk. Mivel nem volt sem bejelentés, vagy feljelentés V. László ellen, operatív nyomozást pedig ők nem folytathattak, és maguktól sem indíthattak eljárást. Amennyiben megtették volna, akár meg is büntethették volna őket magánakciójuk miatt.

Magyar Róbert feljelentései
A Fővárosi Főügyészség hvg.hu-nak adott tájékoztatása szerint Magyar Róbert feljelentései alapján 2006-ban hivatali visszaélés bűntette miatt egy nyomozás, 2007 évben pedig hivatali visszaélés bűntette, valamint befolyással üzérkedés bűntette miatt kettő eljárás indult a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A nyomozások mindegyikét – bizonyítottság hiányában, vagy bűncselekmény hiányában – megszüntették.

A gombhoz varrják a kabátot?

„Úgy érzem, a nyomozó hatóságnak, a Központi Nyomozó Főügyészségnek van egy koncepciója és ahhoz próbálják megtalálni a tényeket és a bizonyítékokat” – vélte Zsurkán Béla. Kérdésünkre, hogy milyen konkrétumok vannak a fentebb említett elítéltek vallomásaiban Hopkára vagy Gulyásra vonatkozóan, az ügyvéd közölte, csak annyit mondhat, hogy az elmondottak leginkább csak általánosságokat érintenek. „Hopka Lajossal kapcsolatban megemlítik, hogy ügyfelem találkozott V. László bizalmi emberével, V. Istvánnal. Ez azonban egy másik bűnügy sikeres felderítéséért történt, s a találkozón ügyfelem V. Istvánnak csupán egy, a rendőrség internetes oldaláról, a police.hu-ról letöltött fotót adott át. Ez teljesen törvényes volt.”

Zsurkán Béla a védencei által megnevezett tanúkat is meg kellene hallgatni, Magyar Róbert, Yugovich és a többiek ügyében vizsgálni kellene a korábbi rendőri vezetők szerepét, ugyanis ők folytatták velük szemben az eljárásokat, nem Gulyás Imréék. Arról senki nem beszél a rendőrség részéről – mondta Zsurkán Béla, hogy a régi nagy ügyek megoldására létrehozott nyomozócsoport vezetőjének először Gulyás Imrét szemelték ki, de ő azért nem vállalta, mert nem volt hajlandó együtt dolgozni azokkal, akik korábban „elcseszték” ezeket az eljárásokat.

Az adóhivatal elindította a vagyonosodási vizsgálatot, amit egyébként kértek is – mondta Zsurkán Béla. „Így számot tudunk adni minden kérdéses tulajdonról, így Gulyás Imre esetében például arról is, miből vette tíz éves autóját. Ügyfeleim az ügyészség szerint elrejtettek 93 millió forintot. Nem értjük, miért éppen ennyit, de az biztos, sikerdíjat ajánlunk fel annak, aki azt megtalálja.”

Az eljárás furcsaságai

Zsurkán szerint törvénysértő, hogy Hopka Lajost és Gulyás Imrét az eljárás elején, még az őrizet ideje alatt rendőri vezetők keresték fel. Hogy kik, az ügyvéd nem árulta el, mert erre ügyfeleitől nem kapott felhatalmazást, de elmondta, a látogatás lényege az volt, hogy a két férfit megpróbálták befolyásolni „a rendőrök által kitaláltak irányába.” Ezzel kapcsolatban egyébként a hvg.hu egy neve elhallgatását kérő rendőrségi informátorunk elmondása alapján sokkal furcsább, hogy az operatív nyomozást végző Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai vesznek részt házkutatáson, végeznek eljárási cselekményeket. Vagyis ez azt jelentheti, hogy a feljelentő nyomoz, ami összeférhetetlen lenne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Jegyző, ÁNTSZ, adóhatóság – ki segíthette még V. Lászlót?

A kilencvenes években többször is „zaklatta” V. László szórakozóhelyeit különböző ellenőrzések alkalmával Teplán Tibor volt rendőr. A BRFK rablási, majd kábítószer-bűnözés elleni nyomozója azt mondta a hvg.hu-nak, a gyanú alá vont rendőri vezetőkön kívül még számos hatóságnak benne kellett lennie az ügyben, hogy valóban blokkolhassák az ellenőrzéseket.

hvg.hu Itthon

Volt NNI-s vezető: már 10 éve felfigyelt a rendőrség V. Lászlóékra

V. Lászlóék tevékenységére már 10-12 éve, a Nemzeti Nyomozó Iroda megalakulásakor felfigyeltek a rendőrségnél – mondta a pestisracok.hu oldalnak adott interjúban a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának volt vezetője. Orosz István szerint a szervezett bűnözéssel foglalkozó nyomozók munkája azért sem könnyű, mert az alvilág folyamatosan keresi a gyenge pontjaikat, és nincs többé kiszállás, ha valaki egyszer információt ad át rendőri oldalról a bűnözőknek.

MTI/Magyar Nemzet Bűnügy

V. László mellett a főrendőrök is előzetesben maradhatnak

Az ügyben elsőként meggyanúsított rendőrökhöz és V. Lászlóhoz hasonlóan további három hónapra rács mögött maradhat a vesztegetési botrány harmadik napján letartóztatott G. Imre és K. Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két egykori magas beosztású főtisztje, előzetes letartóztatásuk meghosszabbítását pénteken hagyhatja jóvá a bíróság - írta a Magyar Nemzet pénteken.

Csikász Brigitta Itthon

Munkában a rendőrségi gőzhenger

Az elmúlt hónapokban soha nem látott események történtek rendőrségen. Májusban felmentették a budapesti főkapitány rendészeti helyettesét és több beosztottját. Néhány héttel később rendőri vezetőket gyanúsítottak meg azzal, hogy segítették V. Lászlót. Újra középpontba kerültek a '90-es évek legnagyobb ügyei, illetve Pintér Sándor nekilátott az újabb "vérfürdőnek" a rendőrségen belül.

Csikász Brigitta Itthon

Kilenc éve kergették hiába V. Lászlót - interjú a nyomozást vezető rendőrrel

A rendőri korrupciós ügy kipattanása óta nem szólalt meg az ügyet felderítő, és több rendőri vezetőt rács mögé küldő Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetője, Bolcsik Zoltán, aki 2004 és 2007 között a botrányban érintett egyik szervezet, a Nemzeti Nyomozó Iroda főigazgatója volt. Elsőként a hvg.hu-nak beszél a történtekről, az éjszakai élet ismert alakjával, V. László vállalkozóval kapcsolatos rendőri megállapodásról és a másfél éve működő testület munkájáról. Interjú.

hvg.hu Itthon

V. Lászlónak semmi köze Magyar Róberthez az ügyvéd szerint

Semmi köze nem volt V. Lászlónak Magyar Róberthez, nem is találkozott vele – közölte a hvg.hu-val a vesztegetés gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő V. László ügyvédje, Nagy Gábor. A védő elmondta, bírósághoz fordulnak minden olyan beszámoló miatt, amely ennek az ellenkezőjét állítja.

Csikász Brigitta Itthon

Milyen kapcsolata volt V. Lászlónak a politikusokkal?

Az óbudai polgármester a zajos diszkói miatt tárgyalt "az éjszaka császárával", Tarlós István Orbánnal együtt beszédet mondott a rendezvénycsarnokában, a Fidelitas nála ünnepelte 15 éves szülinapját, az MSZP-közeli vállalkozók neki adták el becsődölt partihelyeiket. Megnéztük, milyen volt V. László kapcsolata a szórakozóhelyeit ellenőrző önkormányzatokkal és politikusokkal. Partihelyei gyakran okoztak gondokat, néhányat be is zártak, de mostanáig különösebb problémái V. Lászlónak nem voltak.

Csikász Brigitta Itthon

V. László feketébe öltözött férfiakkal érkezett - interjú Veres Istvánnal

A Veres Istvánhoz köthető cégek az állam kezébe adnák a Citadella-épületegyüttest - közölte a területen évekkel ezelőtt a hatóságok szerint illegális teraszépítést végző, majd a Zóna Taxi révén a Budapest Airporttal jogvitába bonyolódott vállalkozó. A hvg.hu-nak a Citadelláról való kivonulásáról azt mondta, ebben egy minisztériumból érkező fenyegetéseknek is szerepe lehetett. Mindemellett Veres István életét "megnehezíti", hogy összekötik a korrupciós ügy egyik gyanúsítottjával, V. Lászlóval és a másik nagy port kavart ügy érintettjével, Portik Tamással, akit a rendőrség az Aranykéz utcai merényletre és Prisztás József megölésére való felbujtással gyanúsít. Veres állítja, ismerte őket, de nem üzletelt velük. Interjú.

Mekkora az esélye annak, hogy a Notre-Dame orgonája épségben átvészelte a tűzvészt?

Mekkora az esélye annak, hogy a Notre-Dame orgonája épségben átvészelte a tűzvészt?

A Bosszúállók színészei is örök nyomot hagytak a hollywoodi cementben

A Bosszúállók színészei is örök nyomot hagytak a hollywoodi cementben

Újabb robbanás volt Srí Lankán

Újabb robbanás volt Srí Lankán

Szombaton nyitnak a strandok Budapesten, készüljön a libabőrre

Szombaton nyitnak a strandok Budapesten, készüljön a libabőrre

Kőbányán próbált kirabolni gázpisztollyal egy kisboltot

Kőbányán próbált kirabolni gázpisztollyal egy kisboltot

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat