szerző:
MTI

A munka és az innováció segíti leginkább a magyar gazdaság "meggyógyulását" - mondta Orbán Viktor az Egis üzemavatóján. Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. két új kutatási-fejlesztési célú beruházással bővítette budapesti gyártóbázisát, mindkét létesítményt Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel kedden.

A miniszterelnök az átadás előtt tartott beszédében hangsúlyozta: a kormány munka alapú társadalmat szeretne létrehozni a jelenlegi munkahelyek megvédésével és olyan fejlesztési beruházások elősegítésével, amelyek aztán új munka- és kutatási lehetőségeket biztosítanak a magyarok számára. A kabinet ennek szellemében indította Európában elsőként munkahelyvédelmi akcióját, és ez az elv vezérelte akkor is, amikor az Egis beruházásához 226 millió forintos támogatást adott. "Mi minden olyan kezdeményezés mellé örömmel állunk oda, ami értéket és új munkahelyet teremt Magyarország számára" - mondta a miniszterelnök. 

Orbán Viktor kiemelte: az Egis meghívását azért tartja örömtelinek és megtisztelőnek, mert a gyógyszeriparnak jelentős a súlya a magyar nemzetgazdaságon belül, és a magyar kutatás-fejlesztési költések közel felét adja az ágazat, amely 40 ezer család megélhetését biztosítja. A francia tulajdonos személye miatt is örömmel vette a meghívást - mondta a miniszterelnök, aki kifejtette: Franciaország általában a monopol helyzetű iparágakban van jelen Magyarországon, az Egis fontos és érdekes kivétel, mert itt a versenygazdaságban vesz részt a francia tőke. Hangsúlyozta azt is, hogy kiváló az együttműködés a gyár francia többségi tulajdonosa és a kormány között, valamint korrekt partnerség alakult ki az Egis gyár, annak vezetői és a magyar egészségügyi kormányzat között is.

Orbán Viktor mai beszéde
©

A miniszterelnök beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Európában ma a hírek leginkább gyárak bezárásáról, munkahelyek megszűnéséről és válságról szólnak, míg Magyarországon most két új üzemet is átadnak. Elmondta: a mintegy 7 milliárd forintos beruházás körülbelül 50 munkahelyet biztosít magasan képzett szakemberek számára. Orbán Viktor utóbbi kapcsán kiemelte: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy minél képzettebb egy Magyarországon létrehozott gyártó- vagy kutatókapacitás alkalmazotti köre, annál valószínűbb hogy Magyarországon marad a beruházás és csatlakozó beruházások jönnek létre.

Az Egis jogelődje, a Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyár Rt. 1932-ben hozta létre Magyarországon az első saját kutatás-fejlesztési laboratóriumát, ami jól példázza, hogy a gazdasági világválságra a cég nem emberek elbocsátásával, hanem munkahelyteremtő beruházással felel most is, éppen úgy, mint 80 évvel ezelőtt - hangsúlyozta a miniszterelnök. Mint mondta, figyelemreméltó az is, hogy az Egis Közép-Kelet-Európa összes iparvállalata közül a negyedik legnagyobb összeget, 11,6 milliárd forintot költ kutatás-fejlesztésre, amely a cég árbevételének 9 százaléka. 

 

Az Egis egy magyar vállalat, ezen nem módosít az a tény, hogy 51 százalékban francia tulajdonban vannak a részvényei - vélekedett Orbán Viktor, majd hozzátette: Magyarország örül a Franciaországból érkező beruházásnak és reméli, hogy még hosszú távú lesz ez az együttműködés. A gyár jövőre ünnepli alapításának 100. évfordulóját, működése olyan sikertörténet, amely magyarországi tudásra, munkaerőre és kapacitásra alapoz. Az Egis ma már egy világszerte ismert és meghatározó magyar cég - hangsúlyozta a miniszterelnök. Elmondta: a most átadott két új beruházás eredményeként létrejött kutatás-fejlesztési kapacitások növekvő számú, új, magas hozzáadott értéket képviselő termékek fejlesztését teszik majd lehetővé. A magyar innovációnak ez egy újabb központja, és hozzásegít ahhoz, hogy a magyar gyógyszeripar továbbra is a világ élvonalában maradhasson.

©

 

Orbán Viktor kifejtette: a vállalat arra törekszik, hogy a budapesti bázisról kiindulva minél messzebbre terjeszkedjen a világban. Miközben azonban a világ több mint 60 országába exportál, addig a gyógyszerkutatás és -gyártás minden fázisát Magyarországon végzi. Az Egis azzal segíti Magyarországot, hogy nyereségének mintegy 90 százalékát visszaforgatja a magyarországi kutatás-fejlesztésbe, termelési és egyéb beruházásokba. "Egy újabb ok, hogy megemeljük a kalapunkat a gyár francia többségi tulajdonosa előtt" - mondta a miniszterelnök. 

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar kormány stratégiai szövetségesként tekint az Egisre. A miniszterelnök kifejtette: meggyőződése, hogy ilyen és ehhez hasonló történetekben rejlik Magyarország megújulásának és eljövendő gazdasági sikerének a titka. Ilyen beruházások és fejlesztések közelebb vihetik az országot ahhoz, hogy megerősödve, a közép-európai térség meghatározó országaként hagyja maga mögött a válságot, és Magyarország egy olyan ország legyen, amelyet 5-5,5 millió ember értékteremtő munkája visz előre. "Ha ezt a receptet követjük, Magyarország újra vissza fog kerülni a sikeres nemzetek sorába" - mondta a miniszterelnök.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. kedden avatta fel budapesti gyógyszer-technológiai fejlesztő és kísérleti üzemét, valamint analitikai fejlesztési laborépületét. Az együttesen 7 milliárd forint összköltségű beruházással több mint 50 új munkahely létesült. Hodász István, az Egis vezérigazgatója az avató ünnepségen elmondta: a 3500 négyzetméter alapterületű gyógyszer-technológiai fejlesztő és kísérleti üzemben az Egis kétszeresére növelte a kísérleti gyártási kapacitását. 

Az üzem 3,7 milliárd forintba került és 226 millió forint kormányzati támogatásban részesült. Az 5500 négyzetméteres analitikai fejlesztési laborépület 3,3 milliárd forintból épült fel és itt kapott helyet az analitikai laboratórium, ez a projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, az elnyert támogatás 97 millió forint.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

„A biztonságos személyazonosítás stabilitást és növekedést hoz”

Orbán is beszél a migrációs konferencián

Orbán is beszél a migrációs konferencián

Nem tervez CEU-vizsgálatot az Oktatási Hivatal

Nem tervez CEU-vizsgálatot az Oktatási Hivatal

Itt megnézheti, lottómilliárdos lett-e

Itt megnézheti, lottómilliárdos lett-e

Szexista reklám miatt mentek neki a közlekedési minisztériumnak Németországban

Szexista reklám miatt mentek neki a közlekedési minisztériumnak Németországban