szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Illegálisan, fogyasztószerként árulnak egy Magyarországon tiltólistán lévő gyógyszert az interneten, a vásárlók közül többen súlyos rosszullétről panaszkodnak. Az egyik károsultat rohammentővel vitték kórházba, ám hiába tett feljelentést, a rendőrség megszüntette a nyomozást. A szerhez azóta is könnyűszerrel hozzá lehet jutni, az óvatlan fogyasztók akár életveszélybe is sodorhatják magukat.

„Idén áprilisban fogyókúrázni kezdtem, amihez fogyasztószert is használni kívántam. Az internetes keresés eredményeképpen találtam rá az adipexretard.hu oldalra, ahonnan (…) megrendeltem egy Adipex Retard nevű fogyasztószert. (…) A gyógyszer egy szerdai napon érkezett meg, egy szemet még aznap bevettem, már akkor is mellkasi és légzési nehézségeim voltak. A weboldalon egy bizonyos Décsi Mónika által írt használati útmutató szerint a mellékhatások pár nap alatt elmúlnak. Ennek tudatában másnap is folytattam a gyógyszer használatát. Péntek reggel szintén bevettem a tablettát, délután 1 órakor szívtájéki fájdalmam volt, nem kaptam levegőt, ezért mentőt hívtunk. Mérgezési tünetekkel szállítottak be a SOTE Belgyógyászati Klinikájára” – olvasható abban a feljelentésben, amit idén júliusban tett az egyik „ügyfél” a rendőrségen.

Nem csak ő járt pórul a fogyókúrás hatású szerrel, az egyik adipexes internetes fórum szerint mások is. Sz.B. a „gyomorszájától kezdve az alhasig, feszülő-görcsös, szúró” fájdalomról írt. A legtöbb fogyasztó a neten arról számol be, hogy noha nem kívánja az ételt és így valóban fogy, aludni nem tud, ingerlékeny, magába forduló lett. Sokan emiatt azonnal abbahagyják a tablettát, de van, aki csak tanácsot kér a többiektől, miközben ugyanúgy szedi tovább. „Rohammentő vitt a kórházba, azt hittem, meghalok. A feljelentést azért tettem, mert rajtam kívül még nagyon sokan kerülhetnek hasonló, vagy súlyosabb helyzetbe is” – mondta a hvg.hu-nak a neve elhallgatását kérő feljelentő. Miután esetéről beszámolt az egyik internetes fórumon, egy lány is jelentkezett nála, így a rendőrséghez beadott feljelentéshez az ő ügyét is csatolták. A lány a kórházi zárójelentése szerint szédült, hányt, elájult, verejtékezett és egyebek mellett mellkasi fájdalmai voltak, amikor orvoshoz fordult. Mielőtt kórházba került, két hétig szedte a gyógyszert, ez alatt összesen húsz tablettát vett be.

"Külföldi patikában váltottam ki a gyógyszereket"

Magyarországon az Adipex Retard forgalmazása tilos, ennek ellenére több weboldal is foglalkozik az árusításával. A kereskedők külföldről szerzik be a szert, valamint kínaiakkal gyártatják le, a fogyasztóra azonban nemcsak a hamisítvány, az eredeti is veszélyes. Ezt a szer ugyanis azokban az országokban is vényköteles, ahol forgalmazzák, így például Csehországban. A dílereknek tehát vagy hamisítaniuk kell a vényeket, vagy orvosokkal kell kiállíttatniuk azokat, s így tudnak hozzájutni. Márpedig a forgalom alapján több ezer vényt állíthatnak ki így.

©

A rendőrségi feljelentésben említett Décsi Mónika is a szer magyarországi forgalmazói közé tartozik, azaz állítása szerint csak tartozott. „Már felhagytam a kereskedéssel” – mondta lapunknak szeptember 26-án, noha a saját oldalán közzétett – három nappal korábbi – fórumbejegyzése éppen ennek ellenkezőjéről árulkodik: Décsi ebben arra biztatja ügyfeleit, hogy ne a konkurens weboldalakról, hanem tőle rendeljenek. Az ominózus weboldalt ő jegyeztette be, ezen saját telefonszámát és e-mail címét is közzétette, mi is így értük el. Egy levél kapszulát (amelyben összesen 10 darab gyógyszer van) 2500 forintért értékesített, postai utánvéttel, az áru egy nap alatt a fogyasztónál landolt. Korábban egyébként ő is futárral intézte a szállítást, később váltott csak utánvétre.

„Külföldi patikában váltottam ki a gyógyszereket” – válaszolta, amikor a beszerzési forrása felől érdeklődtünk, azt azonban, hogy pontosan melyik országból, nem akarta elárulni. Állítása szerint nem tud arról, hogy bárki is rosszul lett volna a tőle vásárolt gyógyszerektől – noha a rendőrségi feljelentést éppen olyasvalaki tette, aki Décsitől rendelt. Szerinte nem csinált semmi illegálisat. S bár azt állította, már nem kereskedik Adipex Retarddal, a hvg.hu beépített vásárlóján keresztül ezt követően is tudtunk tőle rendelni a szerből.

Tilos a forgalmazása

Igen ám, de a törvények szerint Magyarországon csak engedélyezett, vény nélküli gyógyszereket lehet interneten keresztül legálisan forgalmazni, de azokat is csak úgy, ha az internetes kereskedés mögött valamelyik gyógyszertár áll. Viszont ha engedélyezve is lenne a szer idehaza, akkor is vényköteles lenne, így az interneten akkor sem lehetne árusítani.

Úgy tűnik azonban, hogy a rendőrséget mindez hidegen hagyja. A cikkünk elején idézett rendőrségi feljelentést követően, júliusban indult nyomozást ugyanis a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága szeptemberben megszüntette, méghozzá azzal az indokkal, hogy a szer nem minősül kábítószernek. Pedig információnk szerint a rendőrök asztalára egy komplett nyomozati anyagot rakott le az a magánnyomozó cég, amelyet a sértett a kórházi kezelése után megbízott.

Ettől "pörögnek"

Az illegális gyógyszer-kereskedelem bennfentesek szerint milliárdos üzletággá fejlődött Magyarországon, egyes szervezett bűnözői csoportoknak ez az egyik fő bevételi forrása. A „piacon” kutakodó magánnyomozó cég olyan dokumentumokat tárt a hvg.hu és a nyomozók elé, amelyek bizonyítják, hogy az internetes kereskedők egy része kínaiakkal másoltatja le az eredeti szert, amely aztán postai úton, levélküldeményként érkezik az országba. Az óvatosabb forgalmazók csak utánvéttel árusítják, a kevésbé óvatosak futárral. Nem egyszer előfordult azonban, hogy egy ellenérdekelt forgalmazói csoport volt a megrendelő, amely aztán a szert házhoz szállító futárt alaposan helybenhagyva üzent a konkurenciának, hogy álljon le a kereskedéssel.

Jóllehet a külföldről behozott vényköteles szerek használata is veszélyes, a kínai hamisítványok még inkább azok. A hamisítványokba ugyanis sokszor az olcsóbb amfetaminszármazékot is belekeverik a készítők az eredeti, drágábban beszerezhető phenterminum hatóanyag mellé. Szakértők szerint ez az amfetaminszármazék a felelős azokért a tünetekért, amelyekről az internetes bejegyzésekben olvashatunk: az élénkítő hatásért, a pörgésért, az álmatlanságért, az éberségért, a vérnyomás emelkedéséért, az étvágytalanságért. Igaz, az eredeti szer mellékhatásai között is megtaláljuk az álmatlanságot és a szájszárasságot.

Büntetni fogják, de csak jövőre

Az új, jövő júliusban hatályba lépő Büntető törvénykönyv szerint már bűncselekmény lesz a nem engedélyezett gyógyszerek kereskedelme. Az „egészségügyi termék hamisítása” elnevezésű, hároméves börtönnel fenyegetett bűntettet az követi majd el, aki egyebek mellett „Magyarországon nem engedélyezett egészségügyi terméket indokolatlan mennyiségben megszerez, tart, az ország területére behoz, onnan kivisz, azon átszállít”.

Öt év is lehet a büntetés, ha a gyógyszer miatt valaki súlyos egészségromlást szenved el, és akár nyolc év is járhat, ha a vevő meghal a csempészett gyógyszer miatt. Súlyosabb lesz a büntetés akkor is, ha egészségügyi dolgozó követi el a bűncselekményt, vagy ha a termék „a felhasználók számára széles körben válik hozzáférhetővé”. Utóbbi megfogalmazásba beleférhet az internetes forgalmazás, hiszen így elvileg bárki hozzájuthat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Schiffer: Kártérítés, szintlépés

Schiffer: Kártérítés, szintlépés

Húsz rakétával állt bosszút Izraelen az Iszlám Dzsihád

Húsz rakétával állt bosszút Izraelen az Iszlám Dzsihád

Itt a Huawei új mobilja, az egymillió forintos Mate Xs

Itt a Huawei új mobilja, az egymillió forintos Mate Xs