szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A civil szervezetek összefogását sürgeti majd visszatérő beszédében Bajnai Gordon a Milla délutáni rendezvényén. A hvg.hu úgy értesült, a volt miniszterelnök így próbálja megteremteni az Orbán-kormány leváltásának alapjait. Az LMP vezetői magánemberként jelennek meg a tüntetésen, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a hvg.hu információi szerint távol marad.

Az Orbán-rendszer leváltásának civil alapjait, az egyik ellenzéki pólusát kell megteremteni – erről fog beszélni a hvg.hu információi szerint Bajnai Gordon, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű, múlt héten egyesületté vált szervezet október 23-i budapesti tüntetésén.

Korábban a Bajnai-stáb médiaügyekkel foglalkozó munkatársa azt nyilatkozta, több szervezet, vidéki és fővárosi rendezvény szervezője megkereste a volt miniszterelnököt, hogy mondjon beszédet a nemzeti ünnepen, végül Bajnai a Milla rendezvényét választotta. A tüntetés érdekessége, hogy a felszólalók közül többen – így lapunk rendszeres szerzői, Tamás Gáspár Miklós filozófus és Balavány György újságíró – tiltakoztak Bajnai felléptetése ellen arra hivatkozva, hogy a szervezet nemcsak az Orbán-kabinet leváltását tűzte célul, hanem korábbi kormányok hibáinak meghaladását is.

Civil platform

Értesüléseink szerint a volt miniszterelnök bejelenti, hogy a Milla, a szakszervezeti mozgalomból létrejött Szolidaritás és a múlt héten létrehozott Haza és Haladás Egyesület közös platformot kialakítva összefog, hogy elősegítse a kormányváltást.

Bajnai Gordon a Haza és Haladás Alapítvány rendezvényén
©

Mint arról korábban a Milla és a volt kormányfő stábja közti egyeztetésekre rálátó források a hvg.hu-nak elmondták, Bajnai beszéde több lesz a politikába való visszatérés puszta bejelentésénél, a választásokig hátralevő időszak teendőiről, az ellenzéki együttműködés lehetőségeiről, lehetséges formáiról fog beszélni, továbbá erős kritikai éllel fogja elemezni a második Orbán-kormány tevékenységét.

A hvg.hu korábban úgy értesült, hogy a volt miniszterelnök azt is ki kívánja hangsúlyozni a beszédében, hogy a kormányváltás önmagában nem lehet cél az ellenzéki szervezetek számára, csak eszköz a jogállami normák helyreállításához és az ország talpra állításához. Bár az LMP hivatalosan, szervezetileg nem vesz részt a Milla tüntetésén, úgy tudjuk, a párt több vezető politikusa megjelenik majd, hasonlóan az MSZP néhány vezetőjéhez. Ugyanakkor információink szerint a szocialisták elnöke, Mesterházy Attila nem lesz jelen.

A Haza és Haladás Egyesületet (HHE) múlt hét csütörtökön hozták létre. A szervezet úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az egyesület széles választói összefogás megteremtője, "társszervezője" kíván lenni. A távirati irodának küldött közlemény szerint a HHE tudja, nincs visszatérés az elmúlt két évtized politikai kultúrájához és gyakorlatához, helyette „új és régi szereplők, szervezetek kölcsönös változására, majd együttműködésére van szükség”.

A Népszabadság értesülése szerint az alapítók között van Oszkó Péter és Balázs Péter, a Bajnai-kormány pénzügy- és külügyminisztere, Szigetvári Viktor, aki az MSZP kampányfőnöke volt 2006-ban és 2010-ben, Felcsuti Péter, a bankszövetség korábbi vezetője, valamint Vörös T. Károly, a Népszabadság egykori főszerkesztője.

Az alapítványtól az egyesületig

Bajnai Gordon a 2010-es országgyűlési választások után visszavonult a közélettől, megalapította a Haza és Haladás nevű alapítványt, ahol munkatársai szakpolitikai kérdések elemzésével foglalkoztak. Először tavaly januárban szólalt meg, amikor az alapítvány blogján közzétett írásában bírálta a kormányt, és arról értekezett: ha egyik ellenzéki párt sem erősödik meg a választásokig, akkor „a számottevő demokratikus ellenzék erőinek” össze kell fogniuk. Később több interjút is adott, konferenciákon adott elő, vidéki fórumokon vett részt, de nyilvános fellépésein eddig minden alkalommal azt hangsúlyozta, hogy még nem döntött arról, vállalna-e miniszterelnök-jelöltséget a következő választáson. (Hogy ki kicsoda a Bajnai-stábban, és a volt miniszterelnök 2010 és 2012 közötti tevékenységéről itt olvashat részletesebben.)

Bajnai Gordon egy vidéki lakossági fórumon
©

A Haza és Haladás augusztus közepén közzétett egy tanulmányt arról, hogyan lehetne az új választási rendszerben kerületenként legyőzni a Fideszt két év múlva. A Bajnai-stáb kiindulópontja az, hogy a Fidesszel szemben induló formációnak legalább 2 millió szavazatra lesz szüksége. Az írás nem foglalkozik konkrét pártok vagy választási szövetségek esélyeivel, de azért felsorolja a létező ellenzéki pártok összefogásával kapcsolatos dilemmákat és lehetőségeket is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kósa András Itthon

Bajnait inkább az idősebbek akarják, több a tartaléka, mint Orbánnak

Bajnai Gordon rokonszenvesebb a választók körében, mint Orbán Viktor, és a bizonytalan szavazókat is nagyobb számban tudná megszólítani – derül ki több közvélemény kutató intézet adataiból is. Kérdés, miként változik mindez, ha a volt kormányfő napi politikai csatározások szereplőjévé válik majd.