szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyugati világ nem áll a saját lábán, az európai élet „tengelytörést” szenvedett, az EU politikusai tévelyegnek, de Magyarország tudja, hol a helye – mondta Orbán Viktor ünnepi beszédében. Miközben a kormányfő arról beszélt, megvédi az országot az idegen érdekekkel szemben, elődje, Bajnai Gordon a leváltására szövetkezett a civilekkel. Az ellenzéki pártok külön ünnepeltek, de közösen sem tudtak volna akkora tömeget összegyűjteni, mint az Orbánt ünneplő Békemenet.

Nem fogadjuk el, hogy valamilyen "kifinomult módszerrel" idegenek kormányozzanak bennünket - tette hozzá. Elfogadjuk az európai kultúrnemzetek közös erkölcsi mércéjét, de kettős mércét nem – hangsúlyozta Orbán Viktor október 23-i ünnepi beszédében a budapesti Kossuth téren.

Az október 23-i állami ünnepségen a miniszterelnököt hatalmas taps fogadta a Kossuth téri színpadnál, a tömeg azt skandálta, "Viktor, Viktor!". A Kossuth tér már Orbán beszéde előtt megtelt, az ünnepségre megérkezett a Békemenet is, amelyben a Belügyminisztérium becslése szerint több mint 150 ezren vonultak, a téren és a környékén pedig közel 400 ezren lehettek. A Békemenet órákon keresztül vonult Budáról Pestre, a tömeg jelentős része már a téren táborozott, amikor a vége elérte a Margit hidat.

"Egy iskolás is tudja"

Orbán szent ünnepnek nevezte október 23-át, majd az 1956-os retorziókkal kapcsolatban felidézte a 2006-os eseményeket is. Szerinte az európai élet "tengelytörést" szenvedett, Magyarország pedig nem fogadja el, hogy idegenek kormányozzák, kettős mércét alkalmazzanak vele szemben, és hogy az Európai Unió bármelyik intézménye tiszteletlenül bánjon a magyarokkal.

Megérkezett a Békemenet a Kossuth térre - százezrek egy miatt
©

A miniszterelnök egyszerre bírálta az Európai Uniót és elismerte, hogy a „mindenkire érvényes szabályait” kész elfogadni Magyarország. Európa Orbán szerint még nem tudja, hová álljon, balra vagy jobbra fordítsák-e a kormánykereket.

"Kiderült, hogy a nyugati világ gazdasága nem a saját lábán áll" - mondta a kormányfő már a 2008-as válság kezdetéről. "Ma már egy iskolás is tudja, mi a különbség a szocializmus és a pénz világa között" - tette hozzá. Brüsszelben Orbán szerint szép számmal vannak, akik a pénz- és bankkapitalizmusba akarnak életet lehelni, a spekulánsok világát akarják feltámasztani, és az emberekre hagyni a terheket.

"És ha kitartunk, képesek leszünk megnyitni a kifizetődő munka és a nagyobb megbecsülés távlatát a bérből és fizetésből élők előtt is, és képesek leszünk olyan Magyarországot ácsolni, ahová néhány év múlva visszajönnek az idegen földön szerencsét próbáló fiataljaink is" - fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva: nem azt üzenik a fiataloknak, hogy "el lehet innen menni", hanem hogy "haza lehet ide jönni". "Mindenkit visszavárunk" - jelentette ki.

Választási mozgalom élén tér vissza Bajnai

„Tudom, egyszer azt mondtam, nem vagyok politikus. Akkor így is gondoltam. De most politizálnom kell nekem is” – mondta Bajnai Gordon a Milla rendezvényén, aki az ünnepen a második leghallgatottabb szónok volt Orbán után.

A Bajnaira váró tömeg a Milla tüntetésén - tízezrek egy miatt
©

Korábban Juhász Péter, a Milla elnöke és Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője elmondta, hogy a Bajnai féle Haza és Haladás alapítvánnyal összefognak és Együtt 2014 címmel választási mozgalmat szerveznek. A mozgalomnak a tüntetés végén már saját honlapja és Facebook-oldala is volt.

Ahogy Orbán, úgy Bajnai is szót ejtett az országot elhagyó fiatalokról. Szerinte 2014-ben nemcsak választások lesznek, az „az év sorforduló lesz”. Már csak azért is, mert az ő nemzedéke számára a következő 25 év az aktív kor része lesz, a gyerekeinknek pedig a nagybetűs élet kezdődik. Mint mondta, olyan hazát akarunk, ahonnan nincs miért elmenni. Ki kell mondanunk, ennek a kormánynak mennie kell – jelentette ki Bajnai, hozzátéve, a kormányváltás nem elég, hanem rezsimváltás kell, egy új politikai korszak.

„Nagyon szépen kérlek, Viktor, menj el! Semmi bajom nincs, csak menj el” - így kezdte beszédét Tamás Gáspár Miklós a Milla rendezvényén. „Ha nem állítjuk vissza a nép hatalmát, akkor nem lesz demokrácia, nem lesz itt semmi” – fejtegette a filozófus, aki szerint a kormány engedelmesen végrehajtja az IMF által megkövetelt megszorító intézkedéseket, majd ezen intézkedések ellen tüntetéseket szervez.

"Orbán elárulta önmagát"

Szintén sorsfordító évként értékelte Gyurcsány Ferenc 2014-et, ám Bajnainál sokkal keményebben fogalmazott. A volt miniszterelnök, egykori MSZP-elnök szerint két év múlva nem elég legyőzni a választásokon a Fideszt, hanem „szét kell zúzni”, különben a DK elnöke szerint Orbán továbbra is erős marad. A Demokratikus Koalíció az Egyetem téren ünnepelt, külön a Millától.

Gyurcsány hívei
©

Gyurcsány szerint az ellenzéknek össze kell fognia, mert „nem sértődős tinédzserekre, hanem bátor államférfiakra van szükség”. „Hagyjuk már a veszekedést, a sértődést, meg kell állapodni az 1989-es alkotmányosság alapvetéseiben és 'francba a részletekkel'” – mondta, majd Bajnai Gordont jelölte meg közös miniszterelnök-jelöltként.

Új jelképet talált a baloldalnak Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke pártja Büszkeség és tisztelet című rendezvényén arra szólította fel "a köztársaság híveit", hogy "az új magyar köztársaság megteremtésének napjáig" hordják a Kossuth-címert kitűzőként, "legyen ez a demokraták összetartozásának jelképe". Szerinte Orbán Viktor "elárulta 1956 emlékét", a magyarok által akkor és 1989-ben megfogalmazott vágyakat, a köztársaságot, a szabadságot, a demokráciát, a nemzet érdekét és korábbi önmagát is.

Bajnai, Orbán: egy akol

Közös nevezőre vonta Orbán Viktort és Bajnai Gordont Vona Gábor, aki szerint mindkét politikus „egy akolból származik”, és ezt – a Jobbik-elnök megfogalmazása szerint – „az 1989-es nemzedéket” el kell takarítani. Vona – aki magát a 2006-os generáció tagjának nevezte – hosszan értekezett a parlament előtt lévő földtörvényről, ami szerinte lehetővé teszi, hogy izraeliek tegyék rá a kezüket a magyar földekre, de a pártelnök szerint ezt a Jobbik meg fogja akadályozni.

Jobbikosok vonulnak fáklyákkal
©

Morvai Krisztina a Jobbik rendezvényén „a cigány maffiózóra” fegyvert szegező férfit idealizálta, a párt egyik parlamenti képviselője – aki részt vett az 1956-os forradalomban – pedig arról beszélt, hogy „jó kommunistát lőni”.

A Milla demonstrációja alatt jobbikos tüntetők jelentek meg a tömeg oldalában és szidalmazni kezdték a kormányellenes demonstrálókat. A rendőrség erősítést kellett hívjon és sorfalat vont a két tömeg között – egy embert elő is állítottak. A Jobbik-tüntetés után a Deák térről fáklyás felvonuláson átvonultak a Magyar Rádió közelben lévő épületéhez, a helyszíni tudósítónk szerint a tömegben számos futballhuligán tűnt fel.

„A pénzvilág mohóságával kell megküzdenünk”

A KDNP galgagyörki rendezvényén szintén az idegen érdekek ellen hirdetett harcot Harrach Péter. A térség országgyűlési képviselőjeként mondott ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy ennek a küzdelemnek is ugyanaz a célja, mint ami az 1956-os harcoké volt: friss levegőhöz juttatni a Magyarország jövője szempontjából egyformán fontos nagyvárosokat és a vidéket.

Az LMP megemlékezésén a párt frakcióvezetője arról beszélt, hogy „az emberellenes politikát meg kell szüntetni”. Szerinte ahhoz, hogy a bajból kilábaljunk, mindenekelőtt fel kell ismerni, hogy "ez az ország a miénk", nemet kell mondani arra, hogy a politika végletesen szembeállítsa az embereket egymással, s "a centrális erőtérben testet öltő új egypártrendszert és az általa folytatott emberellenes politikát meg kell szüntetni, mégpedig minél hamarabb".

Az LMP testületileg nem vett részt a Milla tüntetésén, de több politikusa és helyi szervezete is arra szólította fel a párt szavazóit, menjenek el a megmozdulásra.

A mai napról a percről percre tudósításunkat itt olvashatja, a kommentár nélküli videóinkat itt nézheti meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Vona: "El kell takarítani az 1989-es generációt"

Az 1989-es generáció "eltakarításáról" beszélt Vona Gábor a pártja fővárosi tüntetésén, melyen a "magyar föld védelméről is értekezett", hangsúlyozva, Magyarország nem lesz elnyomott Palesztina.

hvg.hu/MTI Itthon

Orbán: nem fogadjuk el, hogy idegenek kormányozzanak minket

Szent ünnepnek nevezte október 23-át a Kossuth téren elhangzott beszédében Orbán Viktor, aki az 1956-os retorziókkal kapcsolatban felidézte a 2006-os eseményeket is. Szerinte az európai élet "tengelytörést" szenvedett, Magyarország pedig nem fogadja el, hogy idegenek kormányozzák, kettős mércét alkalmazzanak vele szemben és hogy az Európai Unió bármelyik intézménye tiszteletlenül bánjon a magyarokkal.

hvg.hu Itthon

Tömegek az utcán a kormány mellett és ellen - videó

Közel félmillió ember vonult az utcára október 23-án. A nagy többség Orbán Viktorra volt kíváncsi: a Békemenet a budai Széna térről a Parlament elé vonult tömött sorokban, ahol a miniszterelnök az idegen érdekek ellen hirdetett harcot. Több tízezren várták Bajnai Gordon visszatérését, aki választási szövetséget hozott létre Orbán ellen. A Jobbik és Gyurcsány demonstrációján már kevesebben jelentek meg, de ők voltak a legharcosabbak. Videoriportjaink a nagy napról.

hvg.hu Itthon

Bajnai visszatért: "ennek a kormánynak mennie kell"

Új politikai közép kell, amelynek bal- és jobboldala egyaránt erős ahhoz, hogy leküzdje a megosztottságot - jelentette be Bajnai Gordon a Milla rendezvényén. A Haza és Haladás, a Szolidaritás és a Milla ezért egy választói mozgalmat hoz létre, ahova a csalódott jobboldaliakat, a reménykedő baloldaliakat és a zöldeket is várják.