szerző:
hvg.hu

A nyugati világ nem áll a saját lábán, az európai élet „tengelytörést” szenvedett, az EU politikusai tévelyegnek, de Magyarország tudja, hol a helye – mondta Orbán Viktor ünnepi beszédében. Miközben a kormányfő arról beszélt, megvédi az országot az idegen érdekekkel szemben, elődje, Bajnai Gordon a leváltására szövetkezett a civilekkel. Az ellenzéki pártok külön ünnepeltek, de közösen sem tudtak volna akkora tömeget összegyűjteni, mint az Orbánt ünneplő Békemenet.

Nem fogadjuk el, hogy valamilyen "kifinomult módszerrel" idegenek kormányozzanak bennünket - tette hozzá. Elfogadjuk az európai kultúrnemzetek közös erkölcsi mércéjét, de kettős mércét nem – hangsúlyozta Orbán Viktor október 23-i ünnepi beszédében a budapesti Kossuth téren.

Az október 23-i állami ünnepségen a miniszterelnököt hatalmas taps fogadta a Kossuth téri színpadnál, a tömeg azt skandálta, "Viktor, Viktor!". A Kossuth tér már Orbán beszéde előtt megtelt, az ünnepségre megérkezett a Békemenet is, amelyben a Belügyminisztérium becslése szerint több mint 150 ezren vonultak, a téren és a környékén pedig közel 400 ezren lehettek. A Békemenet órákon keresztül vonult Budáról Pestre, a tömeg jelentős része már a téren táborozott, amikor a vége elérte a Margit hidat.

"Egy iskolás is tudja"

Orbán szent ünnepnek nevezte október 23-át, majd az 1956-os retorziókkal kapcsolatban felidézte a 2006-os eseményeket is. Szerinte az európai élet "tengelytörést" szenvedett, Magyarország pedig nem fogadja el, hogy idegenek kormányozzák, kettős mércét alkalmazzanak vele szemben, és hogy az Európai Unió bármelyik intézménye tiszteletlenül bánjon a magyarokkal.

Megérkezett a Békemenet a Kossuth térre - százezrek egy miatt
©

A miniszterelnök egyszerre bírálta az Európai Uniót és elismerte, hogy a „mindenkire érvényes szabályait” kész elfogadni Magyarország. Európa Orbán szerint még nem tudja, hová álljon, balra vagy jobbra fordítsák-e a kormánykereket.

"Kiderült, hogy a nyugati világ gazdasága nem a saját lábán áll" - mondta a kormányfő már a 2008-as válság kezdetéről. "Ma már egy iskolás is tudja, mi a különbség a szocializmus és a pénz világa között" - tette hozzá. Brüsszelben Orbán szerint szép számmal vannak, akik a pénz- és bankkapitalizmusba akarnak életet lehelni, a spekulánsok világát akarják feltámasztani, és az emberekre hagyni a terheket.

"És ha kitartunk, képesek leszünk megnyitni a kifizetődő munka és a nagyobb megbecsülés távlatát a bérből és fizetésből élők előtt is, és képesek leszünk olyan Magyarországot ácsolni, ahová néhány év múlva visszajönnek az idegen földön szerencsét próbáló fiataljaink is" - fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva: nem azt üzenik a fiataloknak, hogy "el lehet innen menni", hanem hogy "haza lehet ide jönni". "Mindenkit visszavárunk" - jelentette ki.

Választási mozgalom élén tér vissza Bajnai

„Tudom, egyszer azt mondtam, nem vagyok politikus. Akkor így is gondoltam. De most politizálnom kell nekem is” – mondta Bajnai Gordon a Milla rendezvényén, aki az ünnepen a második leghallgatottabb szónok volt Orbán után.

A Bajnaira váró tömeg a Milla tüntetésén - tízezrek egy miatt
©

Korábban Juhász Péter, a Milla elnöke és Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője elmondta, hogy a Bajnai féle Haza és Haladás alapítvánnyal összefognak és Együtt 2014 címmel választási mozgalmat szerveznek. A mozgalomnak a tüntetés végén már saját honlapja és Facebook-oldala is volt.

Ahogy Orbán, úgy Bajnai is szót ejtett az országot elhagyó fiatalokról. Szerinte 2014-ben nemcsak választások lesznek, az „az év sorforduló lesz”. Már csak azért is, mert az ő nemzedéke számára a következő 25 év az aktív kor része lesz, a gyerekeinknek pedig a nagybetűs élet kezdődik. Mint mondta, olyan hazát akarunk, ahonnan nincs miért elmenni. Ki kell mondanunk, ennek a kormánynak mennie kell – jelentette ki Bajnai, hozzátéve, a kormányváltás nem elég, hanem rezsimváltás kell, egy új politikai korszak.

„Nagyon szépen kérlek, Viktor, menj el! Semmi bajom nincs, csak menj el” - így kezdte beszédét Tamás Gáspár Miklós a Milla rendezvényén. „Ha nem állítjuk vissza a nép hatalmát, akkor nem lesz demokrácia, nem lesz itt semmi” – fejtegette a filozófus, aki szerint a kormány engedelmesen végrehajtja az IMF által megkövetelt megszorító intézkedéseket, majd ezen intézkedések ellen tüntetéseket szervez.

"Orbán elárulta önmagát"

Szintén sorsfordító évként értékelte Gyurcsány Ferenc 2014-et, ám Bajnainál sokkal keményebben fogalmazott. A volt miniszterelnök, egykori MSZP-elnök szerint két év múlva nem elég legyőzni a választásokon a Fideszt, hanem „szét kell zúzni”, különben a DK elnöke szerint Orbán továbbra is erős marad. A Demokratikus Koalíció az Egyetem téren ünnepelt, külön a Millától.

Gyurcsány hívei
©

Gyurcsány szerint az ellenzéknek össze kell fognia, mert „nem sértődős tinédzserekre, hanem bátor államférfiakra van szükség”. „Hagyjuk már a veszekedést, a sértődést, meg kell állapodni az 1989-es alkotmányosság alapvetéseiben és 'francba a részletekkel'” – mondta, majd Bajnai Gordont jelölte meg közös miniszterelnök-jelöltként.

Új jelképet talált a baloldalnak Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke pártja Büszkeség és tisztelet című rendezvényén arra szólította fel "a köztársaság híveit", hogy "az új magyar köztársaság megteremtésének napjáig" hordják a Kossuth-címert kitűzőként, "legyen ez a demokraták összetartozásának jelképe". Szerinte Orbán Viktor "elárulta 1956 emlékét", a magyarok által akkor és 1989-ben megfogalmazott vágyakat, a köztársaságot, a szabadságot, a demokráciát, a nemzet érdekét és korábbi önmagát is.

Bajnai, Orbán: egy akol

Közös nevezőre vonta Orbán Viktort és Bajnai Gordont Vona Gábor, aki szerint mindkét politikus „egy akolból származik”, és ezt – a Jobbik-elnök megfogalmazása szerint – „az 1989-es nemzedéket” el kell takarítani. Vona – aki magát a 2006-os generáció tagjának nevezte – hosszan értekezett a parlament előtt lévő földtörvényről, ami szerinte lehetővé teszi, hogy izraeliek tegyék rá a kezüket a magyar földekre, de a pártelnök szerint ezt a Jobbik meg fogja akadályozni.

Jobbikosok vonulnak fáklyákkal
©

Morvai Krisztina a Jobbik rendezvényén „a cigány maffiózóra” fegyvert szegező férfit idealizálta, a párt egyik parlamenti képviselője – aki részt vett az 1956-os forradalomban – pedig arról beszélt, hogy „jó kommunistát lőni”.

A Milla demonstrációja alatt jobbikos tüntetők jelentek meg a tömeg oldalában és szidalmazni kezdték a kormányellenes demonstrálókat. A rendőrség erősítést kellett hívjon és sorfalat vont a két tömeg között – egy embert elő is állítottak. A Jobbik-tüntetés után a Deák térről fáklyás felvonuláson átvonultak a Magyar Rádió közelben lévő épületéhez, a helyszíni tudósítónk szerint a tömegben számos futballhuligán tűnt fel.

„A pénzvilág mohóságával kell megküzdenünk”

A KDNP galgagyörki rendezvényén szintén az idegen érdekek ellen hirdetett harcot Harrach Péter. A térség országgyűlési képviselőjeként mondott ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy ennek a küzdelemnek is ugyanaz a célja, mint ami az 1956-os harcoké volt: friss levegőhöz juttatni a Magyarország jövője szempontjából egyformán fontos nagyvárosokat és a vidéket.

Az LMP megemlékezésén a párt frakcióvezetője arról beszélt, hogy „az emberellenes politikát meg kell szüntetni”. Szerinte ahhoz, hogy a bajból kilábaljunk, mindenekelőtt fel kell ismerni, hogy "ez az ország a miénk", nemet kell mondani arra, hogy a politika végletesen szembeállítsa az embereket egymással, s "a centrális erőtérben testet öltő új egypártrendszert és az általa folytatott emberellenes politikát meg kell szüntetni, mégpedig minél hamarabb".

Az LMP testületileg nem vett részt a Milla tüntetésén, de több politikusa és helyi szervezete is arra szólította fel a párt szavazóit, menjenek el a megmozdulásra.

A mai napról a percről percre tudósításunkat itt olvashatja, a kommentár nélküli videóinkat itt nézheti meg.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Itthon

Vona: "El kell takarítani az 1989-es generációt"

Az 1989-es generáció "eltakarításáról" beszélt Vona Gábor a pártja fővárosi tüntetésén, melyen a "magyar föld védelméről is értekezett", hangsúlyozva, Magyarország nem lesz elnyomott Palesztina.

hvg.hu/MTI Itthon

Orbán: nem fogadjuk el, hogy idegenek kormányozzanak minket

Szent ünnepnek nevezte október 23-át a Kossuth téren elhangzott beszédében Orbán Viktor, aki az 1956-os retorziókkal kapcsolatban felidézte a 2006-os eseményeket is. Szerinte az európai élet "tengelytörést" szenvedett, Magyarország pedig nem fogadja el, hogy idegenek kormányozzák, kettős mércét alkalmazzanak vele szemben és hogy az Európai Unió bármelyik intézménye tiszteletlenül bánjon a magyarokkal.

hvg.hu Itthon

Tömegek az utcán a kormány mellett és ellen - videó

Közel félmillió ember vonult az utcára október 23-án. A nagy többség Orbán Viktorra volt kíváncsi: a Békemenet a budai Széna térről a Parlament elé vonult tömött sorokban, ahol a miniszterelnök az idegen érdekek ellen hirdetett harcot. Több tízezren várták Bajnai Gordon visszatérését, aki választási szövetséget hozott létre Orbán ellen. A Jobbik és Gyurcsány demonstrációján már kevesebben jelentek meg, de ők voltak a legharcosabbak. Videoriportjaink a nagy napról.

hvg.hu Itthon

Bajnai visszatért: "ennek a kormánynak mennie kell"

Új politikai közép kell, amelynek bal- és jobboldala egyaránt erős ahhoz, hogy leküzdje a megosztottságot - jelentette be Bajnai Gordon a Milla rendezvényén. A Haza és Haladás, a Szolidaritás és a Milla ezért egy választói mozgalmat hoz létre, ahova a csalódott jobboldaliakat, a reménykedő baloldaliakat és a zöldeket is várják.

Ezen az új hídon fognak rengetegen járni Budapesttől északra

Ezen az új hídon fognak rengetegen járni Budapesttől északra

Videó: több mint 100 autó karambolozott egy olasz autópályán

Videó: több mint 100 autó karambolozott egy olasz autópályán

Egy lebénult majomnak már visszaadták a járását, most emberekbe fecskendezik az újraprogramozott őssejteket

Egy lebénult majomnak már visszaadták a járását, most emberekbe fecskendezik az újraprogramozott őssejteket

Elpusztuló értékek

Elpusztuló értékek

1,5 TB tárhely és 5G mobilnet: bemutatkoztak a Samsung új csúcsmobiljai, az S10-ek

1,5 TB tárhely és 5G mobilnet: bemutatkoztak a Samsung új csúcsmobiljai, az S10-ek

A migrációs válsághelyzet kezeléséért is oszt díjat az Orbán-kormány

A migrációs válsághelyzet kezeléséért is oszt díjat az Orbán-kormány