szerző:
Kovács Áron
Tetszett a cikk?

Fél évvel a benyújtás után szavaz csak a parlament a 2013-as büdzséről, de előbb még módosítani kell a stabilitási törvényt, mert megint nem sikerült tartani a konvergencia-program számait. Az év végi hajrában lottózót csinálnak a trafikokból, letelepedhetnek a gazdag kínaiak, és lesz emléknapja a kitelepített sváboknak is. Még az is kiderülhet, hogyan akadályozza meg tél tábornok a fagyhalált.

Bár december 17-én még tart egy rendkívüli ülésnapot a parlament, már most hétfőn is az év végi, kapkodós hangulatban ülésezik majd a parlament: eleve a szokásos egy óra helyett már délben megkezdődik az ülés, amelynek legfontosabb napirendi pontjai a jövő évi költségvetés elfogadásához kapcsolódnak.

A büdzsé tervezetét még június 15-én nyújtotta be a kormány, azzal az elképzeléssel, hogy júliusban elfogadják a sarokszámokat (ez meg is történt), majd szeptemberben a költségvetés egészét. Mivel a várt IMF-hitelmegállapodás nem jött létre, a parlament hónapokig halogatta az elfogadását, közben pedig el is avultak a büdzsében lefektetett számok.

A kormány csütörtökön nyújtotta be azt a zárószavazás előtti módosító indítványt, amely beépítetik a korábban bejelentett megszorításokat a büdzsébe: többek közt csökkentették a növekedési várakozásokat, illetve megemelték a költségvetés tervezett hiányát, a GDP 2,7 százalékára. Ezzel azonban a megszegnék a stabilitási törvényt, amelyben az áll, hogy az államháztartási hiánynak a 2011 tavaszán elfogadott konvergencia-programban megszabott számok alatt kell maradnia.

©

A problémát a stabilitási törvény módosításával oldják meg, méghozzá egyetlen nap alatt. Pénteken egy 92 oldalas salátatörvényt nyújtottak be, amiben többek közt az is szerepel, hogy nem kell ragaszkodni a konvergencia-programhoz, elég 3 százalék alatt tartani a hiányt. Ezt hétfőn úgynevezett rendkívüli sürgős eljárással, egyetlen nap alatt el is fogadhatja a kormánypárti többség. A baki miatt azonban a költségvetés elfogadását két részre kellett bontani: hétfőn csak a záróvitát tartják meg, majd kedden lesz a zárószavazás.

A Duna, a németek és a misztikusok

A napirend elfogadása után a szokásoktól eltérően nem azonnal következnek az interpellációk és a kérdések, hanem azonnal szavazások következnek: szavaznak a képviselő többek közt arról a népi kezdeményezésről, amely szerint az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie tűzze a bősi vízerőmű miatt kiszáradó szigetközi Öreg-Duna-meder és a Mosoni-Duna problémájának megvitatását. Az illetékes bizottság egyhangúan támogatta a kezdeményezést.

Nem kapott azonban támogatást a bizottságtól az a kezdeményezés, amellyel a a Magyarországi Lectorium Rosicrucianum Egyesület kéri egyházként való elismerését. Az Arany Rózsakereszt Nemzetközi Iskolájának is hívott ezoterikus-keresztény vallási mozgalom tagjai az ókori gnosztikusok modern követői, akik hisznek abban, hogy minden emberben ott szunnyad Krisztus, csak fel kell ébreszteni.

Várhatóan elfogadják azt a kormánypárti határozati javaslatot is, amely január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánítja. 1946-ban ugyanis ezen a napon indult el az első vagon Budaörsről, amivel kezdetét vette a második világháborúban győztes hatalmak döntésének megfelelően a magyarországi svábok kitelepítése. A parlament a határozat szerint „tisztelettel adózik mindazok előtt, akik a megaláztatások, elhurcolások áldozatai voltak”.

Tél tábornoktól a gombatermelőkig

„Tél tábornok a fagyhalál ellen?” – kérdezi ezek után emberi erőforrások miniszterétől a szocialista Varga László. A képviselő ezzel azon ironizál, hogy Bakondi Györgyöt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét télügyi kormánybiztossé nevezték ki, másrészt utal arra is, hogy a kormánytöbbség eddig kétszer szavazta le (hétfőn valószínűleg harmadszor is megteszi) az MSZP kezdeményezésének napirendre vételét az „Összefogás a Fagyhalál Ellen Alap” létrehozásáról.

„Meddig kell várni a közmunkaprogramok érdemi felülvizsgálatára? – kérdezi majd a belügyminisztertől az LMP-s Szél Bernadett. A jobbikos Z. Kárpát Dániel interpellációjának címe – „Hol állt meg a rezsistop?” – valószínűleg arra utal, hogy a kormány ígéretei ellenére is nőttek a közműdíjak. A korábban jobbikos, most független Endrésik Zsolt pedig „Gombamód szaporodó problémák a magyar gombatermesztésben?” címmel kérdezi a vidékfejlesztési minisztert.

A kormánypárti öninterpelláció műfajában ketten is felszólalnak: a fideszes Balla Mihály „Kiszabadult két temerini fiú” interpellációja lehetőséget ad a külügyminiszternek, hogy a parlamentben is beszámoljon a Szerbiában bebörtönzött magyarok szabadulásáról. A KDNP-s Michl József pedig azt kérdezi: „Hogyan tervezi a kormány megvédeni a kiskorúakat a késő esti órákban való csellengéstől?”

Kedden jön a zsavazási dömping

A kérdések után lesz a 2013-as költségvetés záróvitája, amelyet követ még néhány hasonló, többek közt az állampapírba fektető gazdag külföldieknek (állítólag elsősorban kínaiaknak) tartózkodási engedélyt, majd letelepedést biztosító kormánypárti javaslaté. Tárgyalnak a képviselők Balatonvilágos kéréséről is: a község szeretne Veszprém megye helyett Somogyhoz tartozni, hiszen Siófok sokkal közelebb esik hozzájuk, mint Balatonfüred, amelynek járásához egyébként tartoznának.

Hétfőn utolsó napirendi pontként kezdik meg tárgyalni a már kétszer beharangozott, de csak pénteken benyújtott alaptörvény módosítást, amelynek célja, hogy célja, hogy sarkalatos, vagyis kétharmados törvénnyé nyilvánítsa a földtörvényt, amelynek javaslata egyébként már az Országgyűlés előtt van, jelenleg a részletes vitára vár. Valószínűleg addig nem is nyúlnak hozzá, amíg az alaptörvény-módosítást el nem fogadják.

Kedden délelőtt maratoni szavazásba kezd a parlament. Elfogadják többek közt a trafiktörvény módosítását, amely megengedi, hogy a cigaretta mellett lottót és egyéb sorsjegyet is árusítsanak majd a nemzeti dohányboltokban. Elfogadják a 2013-as költségvetést, illetve döntenek egy sor javaslathoz benyújtott módosító indítványokról is. Ezek közül a legfontosabb az új polgári törvénykönyv lehet: kiderül például, hogy a KDNP el tudta-e fogadtatni követeléseit a Fidesszel, és száműzik-e az élettársakat a családjogi könyvből.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Senki nem tanít úgy kezet mosni, mint Dwayne Johnson

Senki nem tanít úgy kezet mosni, mint Dwayne Johnson

Marianne Faithfull is kórházba került a koronavírus miatt

Marianne Faithfull is kórházba került a koronavírus miatt

Röhrig Géza újra mentőzik a járvány egyik gócpontjának számító New Yorkban

Röhrig Géza újra mentőzik a járvány egyik gócpontjának számító New Yorkban