szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyjából hat-hétszáz oktató és hallgató gyűlt össze a Pécsi Tudományegyetem természettudományi és bölcsészettudományi karának közös aulájában, hogy tiltakozzanak a múlt héten nyilvánosságra hozott keretszámok miatt. A beszédek elhangzása után a diákok szétszéledtek, és egy részük a Széchenyi téren folytatta a megmozdulást, ahol sikerült átadniuk a polgármesteri hivatal egyik dolgozójának azt az öt pontot, amelyet az ELTE tüntető diákjai fogalmaztak meg hétfőn.

Pécsen is tiltakozássorozatot indítottak el a múlt héten nyilvánosságra került felsőoktatási keretszámok. Kedd este hallgatók, oktatók, és a helyi hallgatói önkormányzatok képviselői gyűltek össze a Pécsi Tudományegyetem természettudományi és bölcsészettudományi karának közös aulájában. Helyszínen tartózkodó kollégánk szerint hat órakor hat-hétszáz embert gyűlt össze, hogy elmondja véleményét.

©

"El kellett jönnünk, mert olyan folyamatok indultak el - nem csak a felsőoktatásban - melyeket meg kell állítanunk. Határozottan kell fellépnünk, és csak később érdemes vitatkozni részletkérdésekről, mert különben nem lesz miről vitatkoznunk" – mondta a rendezvényen Takács Bálint, a HAHA pécsi képviselője.

A helyi hallgatói önkormányzat nevében Zag Gábor beszélt, aki azt mondta: "minél nagyobb összefogásra van szükség, nem akarunk tandíjat, nem akarunk eladósodott fiatalokat és röghöz kötést. Elég volt."

A demonstráción az oktatók nevében szintén megszólalt Lénárd Kata, aki szerint a keretszámok csökkentése hozzájárul a mélyszegénység újratermelődéséhez és a szociális igazságtalanságok fennmaradásához. "Az oktatók a hallgatók mellett vannak, a jövő generáció iránt érzett  felelősségből is tiltakoznunk kell" – tette hozzá a bölcsészkar oktatója.

Az egyik hallgató arra emlékeztetett, hogy amikor Kern Tamás, a a miniszterelnöki hivatal helyettes államtitkára a pécsi bölcsészkaron tanított, sokszor mondta: "arról, ami szar, meg kell mondani, hogy szar". Ezen felbuzdulva a diák azt üzente volt tanárának: "amit a kormány művel, az szar".

Este nyolc órakor a hallgatók többsége megelégelte, hogy csak beszédek hangzanak el, és elindultak vagy haza, vagy a Széchenyi tér felé, ahol éppen adventi vásár van. A két-háromszáz hallgató így a karácsonyi dalokkal versenyezve skandálta, hogy "az egyetem a miénk, és nem kell tandíj".

A diákok célja az volt, hogy a polgármesteri hivatalból vegye át valaki azt az öt pontot, amelyet hétfőn fogalmaztak meg az ELTE társadalomtudományi karán demonstráló diákok. A hallgatók úgy tervezték, akár reggelig is maradnak, ha nem jön ki senki, erre azonban végül nem volt szükség: fél kilenckor átvették tőlük az öt pontot.

A Hallgatói Hálózat (HAHA) helyi szervezete célul tűzte ki december 11-én a PTE BTK-TTK aulájának elfoglalását, csütörtökön pedig középiskolások szerveznek tüntetést a 48-as térre. A HAHÁ-tól eddig élesen elhatárolódó Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (PTE EHÖK) szintén beállt a sorba.

Az esemény Facebook-oldala szerint  akár több ezres tömeget vártak a HAHA Pécs fórumán, amit közösen szerveztek egyetemi hallgatók és oktatók. "Az esemény célja egy lelkes és tettre kész csapat összekovácsolása, továbbá az aktuális felsőoktatási törvények (tandíj, keretszámok, hallgatói szerződés), az egyetemek pénzügyi kivéreztetésének és a képzések ellehetetlenítésének okán az AKTÍV ellenállás lehetőségeinek és módjainak kidolgozása. Mindenkit szeretettel várunk, aki úgy gondolja, hogy a kormány hiteltelen, hazug és dilettáns döntései súlyos károkat okoznak az országnak és ez ellen tenni kíván, akár javaslataival, akár személyes jelenlétével vagy bármilyen más módon"- olvasható a felhívásban, amelyhez a hallgatói önkormányzat is csatlakozott.

Az idén februárban tartott első pécsi HAHA megmozduláshoz a helyi hallgatói vezetők még igen bizalmatlanul viszonyultak: a mintegy 30-40 érdeklődőt vonzó eseményt megtermett diákok "felügyelték" az egyik kari önkormányzat jóvoltából, a PTE EHÖK pedig közleményben zárkózott el a konkurenciának tekintett Hallgatói Hálózattól. A drasztikus keretszámcsökkentés azonban magával vonta a korábban ezen a téren nem túl aktív EHÖK radikalizálódását is, a szervezet múlt héten bizottságot alakított a hallgatói megmozdulások koordinálására.

A tervek szerint a HAHA pécsi szervezete blokád alá vonja a Pécsi Tudományegyetemet, bár, hogy ezen mit kell érteni, az valószínűleg magán a fórumon dől el: a vizsgaidőszak valószínűleg nem marad el, ám a hagyományos tevékenység helyét alternatív előadások, performanszok vehetik át.

A hallgatókat és oktatókat egyaránt megszólító fórum mellett a keretszámcsökkentés fő vesztesei, a pécsi középiskolások is szervezkednek: a Kodály Zoltán Gimnázium és Szakközépiskola néhány diákja a 48-as térre hívott össze tüntetést december 13-án délutánra, ennek pontos programja még nem ismert.

Mint ismeretes, az MTI birtokába a napokban olyan dokumentum került, amely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) december 3-án a következőket terjesztette elő: a kormány összesen 74 110 főben állapítaná meg a magyar állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzésekre 2013-ban felvehető jelentkezők számát. Ebből a felvetteknek csupán 10-20 százaléka, 10 480 hallgató részesülhetne teljeskörű állami támogatásban, a többi jelentkezőnek vállalnia kell a képzési költségek 50 százalékát, ami havonta tízezres összegeket is elérhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először