szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Farkas Flórián az atv.hu-nak azt nyilatkozta: biztosan megtartják a találkozót Bayer Zsolttal és a Magyar Hírlap főszerkesztőjével, de nem tudni, mikor. A találkozó halasztása csütörtökön derült ki.

Az atv.hu megkereste a Bayer Zsolttal és a Magyar Hírlap főszerkesztőjével, Stefka Istvánnal való találkozó lemondása kapcsán Farkas Flórián fideszes képviselőt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét, aki azt mondta: biztosan meg lesz tartva a találkozó, de azt egyelőre nem tudja megmondani, hogy mikor. Arra a kérdésre, hogy tagja-e a Fidesznek, a képviselő úgy válaszolt: „ne haragudjon, én ilyennel nem foglalkozom, a viszonthallásra” és bontotta a vonalat.

A Bayer Zsolt Magyar Hírlapban megjelent cigányozós cikke miatt kipattant botrány után Farkas Flórián fideszes képviselő és helyettese is lemondott egy, a cigányságról szervezett fórumot kedden, ám Farkas akkor azt közölte: személyes megbeszélésre hívta a publicistát, akinek az írását az általa vezetett szervezet politikai hangulatkeltésnak tartja.

Csütörtökön aztán Farkas későbbi időpontra halasztotta a találkozót. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke a halasztást az elmúlt napok politikai hangulatkeltésével indokolta.

Bayer cikke miatt flashmobot is tartottak
©

Bayer Zsolt január 5-i írásában a szigethalmi bűncselekményre utalva úgy fogalmazott, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását.

A publicista kedden válaszolt a bírálatokra, és azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - fogalmazott keddi írásában Bayer Zsolt.

Farkas Flórián nem nagyon kommentál
©

A cikk miatt két magánszemély feljelentést tett közösség elleni izgatásra hivatkozva, de azt bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészség.

A Magyar Hírlap tulajdonosa és főszerkesztője kedden közleményükben azt írták, hogy Bayer Zsoltnak a lap szombati számában megjelent, a szigethalmi késeléshez kapcsolódó írása nem a lap véleményét tükrözi. Akkori üzenetükben hozzátették, hogy bár a publicista szavait félremagyarázták, elnézést kérnek azoktól, akik számára félreértésre adott okot a szerző néhány gondolata.

Szerdán „frissítették” a Bayer Zsolt szombati cikkével kapcsolatos nyilatkozatukat. Széles Gábor és Stefka István korábbi bocsánatkérésük után már arra hívták fel olvasóikat, hogy "álljanak ki főmunkatársunkért, lapunkért és a munkáját végző nemzeti kormányért".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára