szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök szavai szerint kormánya az emberek mindennapi életét érintő, özönvízszerű változásokat zúdított az országra az elmúlt két évben.

Az elmúlt két esztendő nagy átalakítása nem volt hiábavaló, 2013-ban jönnek az eredmények: csökken a rezsi, nőnek a bérek, a nyugdíjasoknak is több jut, mint a pénzromlás üteme, és az államnak van pénze arra, hogy segély helyett egyre több közmunkást állítson munkába - mondta Orbán Viktor kormányfő Vásárosnaményban, a kihelyezett kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

A változások közé sorolta a január 1-jén létrejött járási rendszert - amely megállapítása szerint csak kisebb zökkenőkkel járt -, valamint az oktatási rendszer átalakítását is, amellyel kapcsolatban azt mondta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ irányítása alatt működő oktatási szisztéma elindulását is csak apróbb "döccenések" kísérték, "tehát az élet fennakadás nélkül folytatódik az iskolákban". 

A miniszterelnök megismételte: a tíz év alatt létrejövő egymillió új munkahely tervét akkor is meg kell valósítani, "ha cigány gyerekek potyognak az égből", vagy ha Brüsszelben válság van. Szólt arról is, méréseik alapján az emberek döntő többsége egyetért a segély helyett munka elvével, vagyis azt várják, a kormány teremtsen lehetőséget arra, hogy segély helyett munkából lehessen megélni, és segélyből ne lehessen több pénzhez jutni, mint munkából. Ez egy elementáris állampolgári igény Magyarországon - mondta.

A költségvetésben rendelkezésre fog állni az a bevétel, amelynek az e-útdíjból kell befolynia - mondta Orbán Viktor (a kormányfő e-útdíjta vonatkozó bejelentését itt olvashatja). 

Orbán hozzátette, hogy ugyanez igaz a pénztárgépeknek az adóhatósághoz történő bekötésére is. Erről azt mondta, hogy "mindenki tudja, hogy Magyarországon divatos jövedelemforrás az áfacsalás", a kormány azonban lépésről lépésre gátat akar szabni ennek. Az új rendszer bevezetésében nem lehetséges olyan csúszás, amely a tervezettnél nagyságrendileg kevesebb bevételt hozna ebből a forrásból a költségvetésnek - nyomatékosította.

A büdzsét érintő kritikákra rátérve a miniszterelnök kifejtette: "mindegyik költségvetést, amelyet én terjesztettem be a parlament elé, a kormány képes volt végrehajtani. Most is ez a helyzet. (...) Mindenki nyugodjon meg, ez a költségvetés - éppúgy, mint a 2012-es, a 2011-es - meg fog állni a lábán, és meg fogja hozni a biztonságot, a kiszámíthatóságot és a kívánt pénzügyi eredményeket" - mondta, azzal összegezve, hogy mind a bevételeket, mind a kiadásokat illetően az ország biztonságban érezheti az idei központi büdzsét.

A rezsicsökkentést firtató kérdésre Orbán Viktor közölte: a kormány szerdai ülésén megvitatta a bonyolult számlák kérdését. "Olyan számlaképet kell előállítaniuk a szolgáltatóknak, hogy megértsék az emberek, mi a fészkes fenét tartanak a kezükben" - mondta, majd jelezte: a Fónagy János államtitkár vezette kormányzati bizottság és a Németh Szilárd irányította fideszes munkacsoport február elején tesz jelentést a kabinetnek, és reméli, ezekből kiderül, hogy megvalósult-e a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentés, továbbá hogyan fog kinézni az új számla. "Akkor tudunk dönteni további csökkentésekről, ha látjuk az első lépés eredményeit" - tette hozzá.

A rezsicsökkentéshez komoly nagyipari és nemzetközi vitákat kell sikeresen megvívni - "mert valakik ezt a pénzt eddig zsebre tették" -, de Magyarország olyannyira megerősödött az elmúlt két évben, hogy a kabinet érvényt tud szerezni a magyarok érdekét szolgáló döntéseknek - zárta szavait.

Orbán Viktort az újságírók faggatták a kormánypárti önkormányzati vezetők által felvett jutalmak ügyéről is. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: ha az ország GDP-je zsugorodik, akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben az európai válság következtében nem volt gazdasági növekedés Magyarországon. Veszteséges vállalatoknál, veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni, "mert ha ezt tesszük, tönkretesszük a jövőnket" - mondta a kormányfő. 

Az egyébként nagyon jó munkát végző miniszterek sem kaptak jutalmat - jegyezte meg Orbán Viktor, hozzátéve, hogy álláspontja szerint az önkormányzati vezetők is az ország vezetői közé tartoznak, ezért a tavalyi gazdasági helyzet miatt esetükben sem indokolt, hogy plusz pénzt vegyenek fel. Ez erkölcsi kérdés - jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel nem az ő beosztottairól van szó, ezért parancsot nem tud nekik adni, de "erőteljes kérést" tud hozzájuk intézni, ezt meg is tette. Szavait azzal zárta, hogy "majd ha lesz gazdasági növekedés, ha lesz eredmény, akkor az állami szektorban fogunk fizetni jutalmat". A kormány Vásárosnaményba kihelyezett ülésén szerda reggel első napirendi pontként a beregi térség helyzetéről tájékozódott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

3000 éves labdákat találtak

3000 éves labdákat találtak

Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon

Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon