szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP kormányra kerülése esetén minden jogi feltételt megteremt ahhoz, hogy az ügynökakták nyilvánosak legyenek - közölte Mesterházy Attila pártelnök. A szocialisták eddig két ízben biztosították támogatásukról az LMP nyilvánosság-párti álláspontját, ami fordulatot jelent a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején folytatott baloldali gyakorlathoz képest.

Az MSZP nemcsak fontosnak, de elengedhetetlennek is tartja, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljanak a múltat terhelő információk - közölte Mesterházy Attila szerdán. Az MSZP elnöke úgy fogalmaz: a kormányra kerülésük esetén minden jogi feltételt meg fognak teremteni ahhoz, hogy az ügynökakták nyilvánosak legyenek. "A szükséges szakmai és politikai egyeztetéseket lefolytatjuk, amelyek eredményeként létrejöhet egy megfelelő civil kontroll alatt működő, átlátható rendszer" - áll Mesterházy Attila közleményében.

Mint korábban beszámoltunk: az Együtt 2014 és a Haza és Haladás Alapítvány javaslatot készített az állambiztonsági múlt feltárására, kezdeményezve, hogy az egykori megfigyeltek nyilvánosságra hozhassák a róluk jelentő ügynökök kilétét.

Az 1990 óta rendezetlen ügynökkérdés 2002-ben, Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjának napvilágra kerülésével lett a magyar közélet egyik központi kérdése, ám sem a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai időszakban, sem a Fidesz hatalomra kerülése után sem volt meg a kellő politikai akarat az iratnyilvánosság biztosításához. 2010 előtt mind az MSZP, mind a Fidesz ellenezte - alapvetően nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva - az akkor az SZDSZ által szorgalmazott nyilvánosságot.

A nyilvánosság ügyét 2010 után az LMP karolta fel, amely ebben a kérdésben az MSZP támogatását is maga mögött tudhatta. A szocialisták álláspontja fordulatot jelez a párt 2010 előtti kormányzati gyakorlatához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zalaegerszegen tesztelték a közel 2000 lóerős horvát hiperautót

Zalaegerszegen tesztelték a közel 2000 lóerős horvát hiperautót

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Novák Hunor szerint rosszul oltották be Orbán Viktort

Novák Hunor szerint rosszul oltották be Orbán Viktort