szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A népi megfigyelés szerint ha február másodikán előjön a medve a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor visszamegy és még hosszú lesz a tél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) megpróbálta megjósolni, holnap is visszabújnak-e a medvék a barlangjukba.

A legfrissebb előrejelzések szerint idén február másodikán a legtöbb medve nem láthatja az árnyékát, mert vastag felhőzet borítja majd az eget és eleinte északon, majd délutántól már másutt is esőre kell számítani - írta előrejelzésében az OMSZ.

Az elmúlt 10 év statisztikái alapján egyébként a fővárosi medvék négy alkalommal (2003-ban, 2007-ben, 2010-ben és 2012-ben) legalább öt vagy annál több napos órát láthattak volna, ha nem ijedtek volna meg az árnyékuktól.

A "déli országrész mackói" azonban a változó vastagságú fátyol- és középszintű felhőzeten át észlelhetnek egy kis szűrt napsütést is, az az OMSZ szerint már más kérdés, hogy ez elég lesz-e az árnyékképződéshez. "Mindemellett arról nem szól a népi regula, hogy az 'árnyék nélküli' medvék a szakadó esőben is kinn maradnak-e, vagy visszabújnak kellemes barlangjukba" - írta a meteorológiai szolgálat.

A népi szólások, mondások után a tudományosan megalapozott becslések vizére evezve elmondható, hogy egy tőlünk délre kimélyülő, megerősödő mediterrán ciklon alakítja majd időjárásunkat a hétvégén. A ciklon területén keveredik az északról bezúduló hideg levegő, a dél felől áramló enyhe nagy nedvesség tartalmú levegővel és a kettő „összecsapásakor” szombaton néhol akár zivatar is létrejöhet.

Bár "az időjárás és a légkör általánosságban nem ismeri a tréfát", ez alól minden bizonnyal kivételt képeznek a Földközi-tenger fölött létrejövő légörvények, amelyek a téli félévben is gyakran átvonulnak a Kárpát-medence felett. Ezek már jó párszor megviccelték - és feltehetően a jövőben is meg fogják - már a numerikus modelleket és az előrejelző szakembereket, azáltal, hogy „nem várt” módon és mértékben módosították a pályájukat.

Ennek tudatában az előttünk álló hétvégén többfelé kiadós esőre van kilátás a legtöbb helyen 5-15 millimétert meghaladó csapadékkal, amelyet szombat estétől nyugat felől egyre inkább havas eső, havazás vált fel. Szombaton a déli megyékben akár még a napi melegrekordot (16.8 fok, 1944, Szombathely) is megközelítheti a maximum hőmérséklet, ugyanott vasárnapra mintegy 10-15 fokos lehűlés várható.

Ami a tél hátralévő részének időjárását illeti, az Európai Középtávú Előrejelző Központ legfrissebb prognózisa szerint a következő két hét az átlagosnál kissé hidegebbnek és átlagosan csapadékosnak ígérkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lepusztuló budapesti épületeikhez ragaszkodnak az oroszok, és nem partnerek a rendezésben

Lepusztuló budapesti épületeikhez ragaszkodnak az oroszok, és nem partnerek a rendezésben

Akadozik a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása

Akadozik a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása

Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben

Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben