szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Párbeszéd Magyarországért támogatja az Éhségmenet újbóli megrendezését, amely szerintük 2013-ban is az ország legfontosabb társadalmi problémáira kívánja felhívni a figyelmet. Az LMP szintén egyetért a menet céljaival. Mindkét párt közleményt adott ki erről kedden.

A tavaly először megtartott figyelemfelkeltő akció óta tovább romlott az emberek megélhetése Magyarországon. A munkahelyek száma folyamatosan csökken, annak ellenére is, hogy a kormányzati propaganda a közfoglalkoztatás adataival igyekszik elkendőzni a valóságot. A Fidesz-KDNP kormányra kerülése óta a szegénység egyre súlyosabb problémát jelent, ma már több mint négy millió fő él a létminimum alatt. A szociális ellátórendszer tudatos rombolása és a pénzbeli támogatások szűkítésük miatt korábbi csekély szerepüket is elvesztették a szegénység enyhítése terén - olvasható a Párbeszéd Magyarországért közleményében.

A Párbeszéd Magyarországért szerint "itt az ideje, hogy végre fellépjünk az elnyomás, szegénység és a kormányzati önkény ellen. Éppen ezért támogatjuk az Éhségmenet kezdeményezését, egyetértünk az akció jogos követeseivel: tisztes megélhetést, tisztes munkát, tisztes bért!" A Párbeszéd Magyarországért tagjai az ország számos pontján a menetben való részvétellel fejezik ki szolidaritásukat - zárul a Párbeszéd Magyarországért közleménye.

Az LMP is csatlakozik

A Lehet Más a Politika idén is üdvözli a Munkát, kenyeret! menetet. Az ország valamennyi megyéjéből induló éhségmenetek az egyre súlyosabb méreteket öltő elszegényedésre és munkanélküliségre hívják fel a figyelmet, tisztességes közmunkabért, egyenlő jogokat és igazságosabb közteherviselést követelve. A gyalogos menethez több LMP-s képviselő is csatlakozik a napokban - írta a párt nevében Szél Bernadett
országgyűlési képviselő, a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagja.

Az LMP tavaly is támogatta a Munkát, kenyeret, tisztességes béreket! mozgalom által szervezett akciót, és két szóvivőjével csatlakozott az éhségmenethez. A párt szerint minden olyan békés kezdeményezés támogatandó, amely a kormány szegényellenes és antiszolidáris politikája ellen emel szót - írta keddi közleményében Szél.

Az idén megfogalmazott követelések egy részével ráadásul az ombudsman is egyetért, ahogy az a közfoglalkoztatásról szóló jelentésben is olvasható. A minimálbérnél alacsonyabb közfoglalkoztatási bérminimum az alapvető jogok biztosa szerint is sérti az egyenlő bánásmód követelményét, ezért álláspontja szerint szükséges, hogy az fokozatosan emelkedjen a minimálbér szintjére. Az ügyben az Alkotmánybíróság is várhatóan határozatot hoz: tavaly – LMP-s segítséggel – az Alkotmánybírósághoz fordult egy közmunkás állampolgár, kérve a közmunkabér szabályozásának alkotmányos felülvizsgálatát - írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén