szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felmondási okot kreáltathatott egy magánnyomozói engedéllyel nem rendelkező cég segítségével a Károli Gáspár Református Egyetem, hogy megválhasson egyik oktatójától - az érintett szerint. Az ügyben folyó munkaügyi perben az oktató ügyvédje arról beszélt, rejtett kamerával készített, majd manipulált videofelvétel szolgáltatott okot a kirúgásra.

A témavezető tudta és támogatása nélkül adott doktori címet 2009 tavaszán a Károli Gáspár Református egyik diákjának - derült ki egy a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon folyó perből. Hima Gabriella, az MTA doktora, az egyetem Magyar nyelv és Irodalomtudományi Doktori Iskoláját vezette. Egy hallgatója doktori dolgozatát nem tartotta elég jónak, az illető mégis megkapta a fokozatot. Az egyetemen ügyvédje szerint Hima Gabriellát nem kérdezték meg a doktori fokozat odaítélésről, azt summa cum laude minősítéssel hagyta jóvá a Kari Doktori Tanács. A témavezető a házi védésen azért nem támogatta a dolgozatot, mert az szerinte akkor még "nem volt kész". Ennek ellenére mégis fontos lehetett a doktori fokozat odaítélése, mert a diák – Hima tudomása szerint – a rektor rokona. A professzor egyébként (utólag értesülve a történtekről), arra kérte a Doktori Iskola Tanácsát, hogy vizsgálja felül a dolgozatvédést. Három nappal később, 2009. április 6-án a tanács tagjai mégsem erről döntöttek, hanem a dékán javaslatára Hima vezetői megbízását vonták vissza.

Hima Gabriella 2010. március 8-án csalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen, mert úgy gondolta, hogy a doktori fokozat odaítélésére valótlan tartalmú magánokiratot használtak fel. A nyomozást el is rendelték. Erről – Hima Gabriella szerint – hamarosan az egyetem vezetése is tudomást szerzett, aminek persze nem örülhettek. A professzor elmondta azt is, hogy amikor 2010. szeptember 4-én cikk jelent meg a HVG-ben arról, hogy bezárhatják a felsőoktatási intézmény jogi karának doktori iskoláját, azt neki tulajdonították. Ez járulhatott hozzá ahhoz, hogy az Egyetemi Szenátus kimondta, a professzor a felelős az "egyetem jó hírének megsértésében" és felhatalmazta az egyetem vezetését a lehetséges munkajogi következmények megvizsgálására.

Rendkívüli felmondás egy külsős cég segítségével

A rektor a professzor munkaviszonyát 2010. szeptember 14-én rendkívüli felmondással megszüntette. Az indokok között szerepelt a jó hírnév megsértése, illetve, hogy miközben Hima Gabriella az intézmény vezetésének folyamatosan azt jelezte, hogy keresőképtelen, közben 2010 nyarán a lakásán magánórákat tartott, és ezzel TB-csalást követett el. Erről a Wistmanwood Kft. révén szerzett tudomást a Károli Gáspár Református Egyetem vezetése, a társaság ugyanis rejtett kamerás felvételt készített.

Hima Gabriella szerint manipulált felvétellel akarják lejáratni
©

Hima Gabriella szerint törvénytelen, hogy megfigyelték és titokban levideózták a saját lakásán, hiszen a Wistmanwood nem magánnyomozó cég. A kft. tulajdonosa egyébként a Safety Sector Vagyonvédelmi Kft., amelynek tevékenységi körei között megtalálható a magánnyomozás. A Wistmanwood ügyvezetője pedig a Safety Sector vezető tisztségviselője és egyik tagja is. Hogy ez utóbbi egyáltalán nem egy érdektelen cég a biztonsági piacon, jelzi, hogy abban 2012 tavaszán szerzett tulajdonrészt Földi László, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója.

Manipulált felvétel?

A professzor szerint a Wistmanwood emberei megfigyelték őt, valamint a titokban rögzített felvételt manipulálták, mert a cég magukat diákoknak kiadó emberei akkor jártak nála, hogy német órát vegyenek, amikor már eltávolították az egyetemről, azaz 2010. szeptember 14-e után, amikor már semmi nem akadályozta, hogy magántanulókat vállaljon.

Ezért Hima szerint a felvétel kélszítésének dátumát manipulálták, ő a vélelmezett megváltoztatott időpontban éppen Bécsben tartózkodott, ahol lakása is van. A kérdéses napokon pedig többször is vásárolt bankkártyájával, sőt akadt olyan készpénzfizetéses vétel is, amelyről számlát kért. Ezt a munkaügyi bíróságon is dokumentálta professzor, mert szerinte ez alátámasztja a manipulációt, ám a Károli ügyvédje azzal érvelt, hogy a bankkártyát más is használhatta.

Feljelentések

Hima Gabriella a Wistmanwood akcióját sem hagyta válasz nélkül. Magántitok jogosulatlan megismerése miatt magánvádas eljárást kezdeményezett. A Fővárosi Főügyészség hvg.hu-nak adott tájékoztatása szerint az ügyben a IV. kerületi Rendőrkapitányság folytatja a nyomozást, amelynek határidejét április 3-ig hosszabbították meg. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a hvg.hu-val ezzel kapcsolatban tavaly azt közölte, hogy az ügyben három gyanúsított van. Úgy tudjuk, a Wistmanwood ügyvezető igazgatója, és a cég két alkalmazottja, akik álruhába bújtak, hogy a professzort lebuktassák.

Úgy tűnik, ez a büntetőeljárás okozta a fejtörést a munkaügyi bíróságon. A wistmanwoodosok meghallgatása ugyanis elengedhetetlen lenne, ezt maga az egyetem jogi képviselője javasolta, ám amíg büntetőeljárás van velük szemben, addig tanúként nem kötelesek nyilatkozni az ügyről. Ezért végül felfüggesztette az eljárást addig, amíg a büntetőügy le nem zárul. 

Az ügy érdekessége, hogy egy, a Károli Gáspár Református Egyetem dolgaival foglalkozó blogban közzétettek egy dokumentumot, amely kimondottan Hima Gabriella történetéhez kapcsolódik. A 2012. március 6-án kelt iratban az egyetem ügyvédje, elhatárolódik saját megbízójától. „Alulírott, Balla Péter rektor, a Károli Gáspár Református Egyetem képviseletében ezennel megerősítem, hogy Takács János László ügyvéd semmilyen módon nem vett részt a Hima Gabriellával kapcsolatban a Wistmanwood Kft., illetve ezen társaság által megbízott magánszemélyek útján 2010-ben végzett egyik tevékenységben sem.”

Ez alapján az egyetemnek kínos lehet az ügy. A hvg.hu megkeresést küldött az Bohátka Gergely főtitkárnak, hogy reagáljanak a Hima Gabriella által elmondottakra és a megindult büntetőeljárással kapcsolatban, de ő folyamatban lévő ügyről nem akart tájékoztatást adni. A Wistmanwoodnál szintén azt közölték, amíg tart az ügy nem kívánnak nyilatkozni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Csalás a Károlin: nem hiányzik a diákok zsebéből a 157 millió

Biztosan megállapítható, hogy az egyetemi hallgatókat nem érte kár azon bűnügy kapcsán, amely során a Károli Gáspár Református Egyetem egyik alkalmazottja ösztöndíjpénzt csalt ki az intézménytől - közölte a Magyarországi Református Egyház zsinatának kommunikációs szolgálata.

MTI Itthon

45 diák ösztöndíját vette fel egy dolgozó a Károlin

Összesen 157 millió forintnyi ösztöndíjpénzt csalt ki a Károli Gáspár Református Egyetem egyik alkalmazottja az intézménytől. A gyanúsított beismerő vallomást tett - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője szerdán.

Itthon

Károli Egyetem: az oktatási tárca elítéli a meleg hallgató eltávolítását

A Háttér Társaság a Melegekért jogvédő szervezet súlyosan diszkriminatívnak tartja a hallgató eltávolítását és annak a nyilatkozatnak visszavonását követeli, amelyben a Károli Gáspár Egyetem egyetem kari tanácsa a „homoszexuális életmódot” folytatókat a hittudományi pályára alkalmatlannak nevezi.

Programozással törnének ki a romák a szegénységből

Programozással törnének ki a romák a szegénységből

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Lázár: Ma reggel közöltem a trafikosokkal, nem mondom, hogy örültek

Lázár: Ma reggel közöltem a trafikosokkal, nem mondom, hogy örültek

Így indul be egy földből kiásott régi Lada, Toyota és Audi – videó

Így indul be egy földből kiásott régi Lada, Toyota és Audi – videó

L. Ritók Nóra: Egy ország, két világ

L. Ritók Nóra: Egy ország, két világ

May is meghosszabbítaná a Brexit utáni átmeneti időszakot

May is meghosszabbítaná a Brexit utáni átmeneti időszakot