szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Márai Sándor-idézetet konferált fel évértékelőjében Orbán Viktor, a gondolatot el is mondta. A gond csupán az, hogy az valójában Ottlik Gézától származik. Más esetekben sem volt pontos.

"A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig." Orbán Viktor szerint ez a gondolat Márai Sándortól származik, a kormányfő pedig évértékelő beszédében használta (amelyről itt olvashat tudósítást).

A valóságban Ottlik Géza Iskola a határon c. regényében jelenik meg a gondolat, a főszereplő Bébének mondja ezt Medve:

"Medve hirtelen rám nézett. A hangom csengése nem tetszett neki. Magyarázni kezdte hát, hogy menjek a fenébe, mit akarok tőle, a világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig, s hogy őt nem érdeklik a mi posványos csürheproblémáink, de nekem ettől nem kell megsértődnöm: szóval amit örökké magyarázni szokott, s azonkívül azt is mondta, hogy neki tízezer lelke van."

Más esetekben is mellé lőtt a kormányfő - akinek teljes beszédét itt nézheti meg. "Két dolgot utálok, az inflációt és a kommunizmust. Ezekkel kezdjenek valamit!" - idézte Orbán a Ronald Reagannek, az Egyesült Államok egykori elnökének tulajdonított mondást. Mint azt az Index kiszúrta, az idézet nem volt pontos, ugyanis Reagan három dolgot utált nagyon. A legendás mondat 1981 januárjában, első kormányértekezletén hangzott el. "Uraim és hölgyeim! Utálom az inflációt, utálom az adókat és utálom a kommunizmust. Kezdjenek ezzel valamit!"

©

A magyarok nagy teljesítményei közt Orbán két olyan műszaki újítást is említett, amelyeket hagyományosan magyar feltalálókhoz kötnek, de valójában vitatott szabadalmak: a dinamóelvet ugyanis Michael Faraday angol fizikus ismerte fel; egészen pontosan ő fedezte fel magát az indukciót, amely lehetővé teszi, hogy mozgási energiát elektromos árammá alakítsunk. Ennek alapján építette meg Faraday a világ első, csekély áramot adó generátorát 1831-ben. Jedlik Ányos valóban elsőként fogalmazta meg 1859-ben a dinamókban használt öngerjesztés elvét, de találmánya nem lépett ki az egyetemi laboratóriumból. A gyakorlatban is használható dinamó szabadalmát 1866-ban nyújtották be, gyakorlatilag egyszerre hárman is: Varley, Wheatstone és Siemens - végül Siemensé lett a szabadalom.

Ugyancsak magyar találmányként emlegette a miniszterelnök a telefonközpontot, amelyet a közkeletű tévhit Puskás Tivadarnak tulajdonít. Puskás valóban épített telefonközpontot, de maga sem állította soha, hogy ő találta volna fel. A telefonközpont ötlete ugyanis, ha paradoxnak is hangzik, már a telefon feltalálása előtt is létezett. Az elektromos hírközlés (akkor még távíró) irányításának rendszerére F. M. A. Dumont francia mérnök jelentett be szabadalmat 1850-ben - 27 évvel azelőtt, hogy az Egyesült Államokban megépült volna az első ilyen berendezés.

A kormányváltás óta 3500-zal több a rendőr – állította beszédében Orbán, de ez valószínűleg túlzás. A hivatásos szolgálati viszonyban állók – tehát a valódi rendőrök – létszáma 2008 és 2010 közt 33 784 és 32 298 körül mozgott, míg tavaly mintegy 34 ezren voltak. A létszám feltöltése érdekében rövid képzés után szolgálatba állhatnak az úgynevezett próbaidős rendőrök. Az iskolarendszeren kívüli szakképzést 2011. február 1-jén hirdették meg először, erre 5160-an jelentkeztek. Közülük 900-an lettek próbaidősök és objektumőr-kísérő rész-szakképesítést szereztek, de a rendőrség állományába csak 778 főt véglegesítettek az elmúlt évben. A tavaly meghirdetett képzésre jelentkezők közül 539-an lettek próbaidős rendőrök.

Az átlagos kereset elérte a 223 ezer forintot – mondta büszkén a miniszterelnök, de ez önmagában még nem jelent túl sokat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön frissített adatai szerint a nemzetgazdasági bruttó átlagbér 2012-ben valóban 222 990 forint volt, de a nettó bér csak 144 040 forint, nagyjából háromezerrel több, mint 2011-ben. A magas infláció miatt azonban a bérek értéke 2012 első három negyedévében átlagosan 3,6 százalékkal csökkent. Ezt csak kismértékben enyhítette a családi adókedvezmény: a három vagy több gyermekesek reálbére csak 2,7 százalékkal csökkent.

A kormányfő azt mondta, bárki bármit is állít, a közmunkások havonta átlagosan több mint 73 200 forintot kerestek. Ez valószínűleg csúsztatás, hiszen átlagról és bruttó bérről van szó: a közmunkások bérét kormányrendelet határozza meg, e szerint 2012-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bélre bruttó 71 800 forint volt, aminek a nettója a sokat emlegetett 47 ezer forint. A legalább középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkakörökben a közmunkások megillető bér bruttó 92 ezer forint volt, valószínűleg ez dobta meg egy kicsit az átlagot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltüntették a radarról a NER magángépét

Eltüntették a radarról a NER magángépét

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak