szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor miniszterelnök tizenötödször értékelte az ország helyzetét, ezúttal a Millenáris Teátrumban, ahol Polt Péter legfőbb ügyész puszival köszöntötte Pintér Sándor belügyminisztert.

Magyarország jobban teljesít – ez volt a szlogenje Orbán Viktor idei évértékelő beszédének, amely a szokásos forgatókönyv szerint és díszletek között zajlott a Millenáris Teátrumban. Tudósítónk szerint a helyszínen volt Schmitt Pál, Vizy E. Szilveszter, Nemcsák Károly, Andy Vajna, Gereben Ágnes, Fekete György, Csizmadia László, Polt Péter, utóbbi tudósítónk szerint Pintér Sándort puszival köszöntötte. Pozsgay Zsolt, az Újszínház vezetője is jelen volt a Millenárison. Jelen volt Bayer Zsolt, Balázs Péter, vagy éppen Feledy Péter. A terem befogadóképessége pár száz fő.

"Tisztelt Schmitt Pál elnök úr" – így kezdte beszédét a kormányfő, majd egy elrontott poénnal folytatta: miniszter után beszélni könnyű, pap után beszélni nehéz. A kormányfő azzal kezdte, 2100 gyermekkel több (90 500) gyerek jött világra 2012-ben, ezt szerinte az új családi adórendszernek és gyermekjóléti intézkedéseknek is be lehet tudni, de szerinte ennél többről is szó van. "A kisbabáknak kedvük támadt megszületni" – mondta. Szerinte a babák már tudnak valamit: hogy megállíthatatlanul jön a tavasz, a szűkmarkú jelennél nagyvonalúbb jövő, ami derűsebb, boldogabb. "Lehet, hogy 2013 már az emelkedés éve lesz valóban?" – mondta, egy OECD-felmérést idézve, ami szerint a magyarok 69 százaléka úgy érzi, élete folyamán egy nap több pozitív, mint negatív élmény éri. Ez az elmúlt száz év gazdasági helyzetének szempontjából sok, mert a gazdaság eddig olyan volt, mint Déva vára – folytatta –, amit felépítettünk délig, leomlott estére. "Amit szépapáink felépítettek, elvitte az első világháború, és az azt követő rendszer", és nagyszüleink, szüleink erőfeszítéseit is elvitte a történelem. A szocializmus "egy munkatábor és egy SZOT-üdülő" egyvelege volt, amit a rendszerváltás után felépítettünk, azt 2002-2010 között bontották le – mondta.

Felrúgták a közmegegyezést

Kerüljünk bármilyen rossz helyzetbe, külföldi hitelekből nem fogunk népjóléti intézkedéseket finanszírozni – ezt a közmegegyezést a szocialisták 2002 után felrúgták, ezért kerültünk válságba 2008-ban – mondta Orbán. Ha kell, ezt százszor is el kell mondani, hogy az államadósságra épülő gazdaságot az első szélroham romba dönti – mondta, hozzátéve, minden elköltött forintért meg kell dolgozni. Ezért kellő szerénységgel sikernek kell minősíteni, hogy Magyarország 2012-ben is csökkentette államadósságát. Az EU aktuális előrejelzései ne zavarják meg önöket – folytatta –, a költségvetési hiányt egyszer sem sikerült eltalálniuk, drukkolunk nekik, idén is 3 százalék alatt lesz a hiány. Sokan úgy nézik a dolgokat, ahogy vannak, mások úgy nézik, hogy kellene lenniük, és tesznek érte – így születnek a nagy művek. Ritkán beszélünk a magyarok nagy műveiről, pedig a magyarok a nehéz időkben is készek nagy tettekre – mondta, sorolva a sakkozógépet, Rubik-kockát. Tavaly az olimpikonok sikereiről mindenki tudott, de a matematikai Nobel-díjként emlegetett díjat is magyar nyerte, a nemzetközi logikai játékok nagydíját szintén, és a világ tíz legjobb séfje közül is magyar az egyik.

Orbán Viktor szerint a gyengéket még a roller is leveti magáról
©

A magyarok azonban nem csak külön, együtt is képesek nagy dolgokra, ilyen volt például a honfoglalás, az 1848-as forradalom, vagy az 1956-os népfelkelés. Most ismét magyar mű van születőben – mondta. A mi hazánk az elmúlt száz évben ritkán volt ura önmagának, idegen megszállók, majd nemzetközi gazdasági körök, bankok érdekének volt kitéve, mi ehhez szocializálódtunk, de 2010-ben fordulóponthoz érkeztük, elhatároztuk, ha nem kopogtat be a lehetőség, vágunk magunknak egy ajtót hozzá. Éveken át elvettek az emberektől, őket is arrra ösztönözték, hogy elvegyenek, hitelből vegyenek maguknak, hogy segélyből éljenek, ne munkából – folytatta. Az ország lepukkant bérházhoz hasonlított, ahonnan bármikor kitehetik a lakókat. Aztán végre 2010-ben figyelmen kívül hagytuk azokat, akik diktáltak nekünk. Aki fél, azt megharapja a kutya, ledobja a ló, de még a roller is. Aki nem bízik magában, abban mások sem bíznak. Ebből volt elege a többségnek, ez volt a fordulópont, ebből jött létre a kétharmados többség, azóta mindent véghez vittünk, amiről a gyengeség erői azt mondták, nem lehet - mondta Orbán Viktor.

A XXI. század sajátossága, hogy elsodorja azt, aki nem a maga ura, ezért kell, hogy világos elképzelésünk legyen saját jövőnkről. A tervek szerint megszüntetjük az ország adósság- és energiafüggőségét, a magyar gazdaság versenyképességét a világ 30 legjobbjává tesszük, az ipart egyesítjük a némettel, 10 ezer exportképes céget indítunk el, innovációra, kutatásra fordítjuk a GDP 4-5 százalékát, egyetemeink közül többet a világ 200 legjobbja közé visszük be, szétszórattatásból világnemzet leszünk, a magyar családok életszínvonalát az EU átlag fölé visszük – mindezt a következő 18 évben.

Jó, de nem elég

A mai helyzetről azt mondta, Magyarország ma jobban teljesít, mint korábban, és eredményesebben teljesít, mint a legtöbb európai ország. Még az ellenzék is, hiszen ez mindenkinek jó, mindenki nyer vele. Pártjaink lehetnek ugyan ellenzékben, de a haza nem. Bár az embert leparancsolhatják a hajóhídról, ilyenkor is evezni kell, nem durcáskodni a hajófenékben a fúróval – mondta. A szocialista kormányok alatt a rezsiköltségek emelkedtek, most csökkentek, és 2013-ban tovább fognak csökkenni. Érdekérvényesítésünk is nőtt, uniós csatlakozásunk óta soha annyi pénzt nem szakítottunk ki a közös költségvetésből, mint most. Ehhez szövetséget kellett kötni, amihez nem lehetett gyáva kiskutyaként viselkedni.

Jobban teljesítünk, de még nem elég jól, főleg a kis jövedelmű családok helyzete nehéz, ezért 2013 második felében számukra indít a kormány akciótervet – mondta, kiemelve a nyugdíjasok védelmét is. Jobban teljesítünk a munka megbecsülésében is, az átlagbér emelkedik, nőtt a minimálbér, a közfoglalkoztatottak átlagkeresete 73 200 forint – mondta, majd hozzátette: a munkahelyvédelmi akciótervet tovább bővítik. Emelték a rendőrség létszámát. Megemlítette azt is, küzdeniük kell azok ellen, akik piros alsóneműjüket vörösre cserélték, és azt mutogatják.

A kormányfő ezután egészségügyi beruházásokat sorolt. Majd azt mondta, a több mint 50 ezer roma közmunkás volt az egyik legnagyobb eredmény, de még mindig nem elég jó a teljesítmény, akkor lehetnek elégedettek, ha mindenki talál munkát, aki akar.

Sikereinknek azonban nem örül mindenki, azok, akik vissza akarják vinni az országot a múltba, abba a bizonyos nyolc évbe, de a magyarok nem felejtik el, hogy ezalatt mit vettek tőlük, hogy nyolc éven át reggel, éjjel és este hazudtak a magyaroknak, hogy békésen ünneplő emberekre uszították a rohamrendőröket – mondta. Ők csökkentenék a minimálbért, a nyugdíjat, a befektetők érdekeiknek megfelelően, a befektetők ezért dongják körül őket, mint húst a legyek. Valójában a befektetők akarják őket visszatenni az ország nyakába.

A küzdelem célja egy erős ország, ehhez a fiatalokat is meg kell nézni, a cél, hogy a 2013-ban meginduló gazdasági növekedésnek mindenki részese legyen. Közös munka, közös siker. Ezért fontos, hogy a fiatal tehetséges szakemberek legalább egy ideig itthon is dolgozzanak. Csak így lehet egy nemzet tartós felemelkedésén dolgozni – mondta, majd a szokásos hajrá Magyarország, hajrá magyarok formulával zárta beszédét.

1999 óta

Orbán Viktor miniszterelnök 1999-ben mondta el az első, úgynevezett országértékelő beszédét, amelyet azóta egyszer sem hagyott ki, ellenzéki vezetőként is sort kerített rá minden februárban. Mint megírtuk, az 1999-ben először elhangzott évértékelő óta számos téma rendszeresen visszaköszön: kormányon például előszeretettel beszél Orbán Viktor a következő év várható kedvező gazdasági adatairól, igaz, idén a nem várt mértékű recesszióval kapcsolatban magyarázkodni volt kénytelen előzetesen. A Kossuth Rádióban legutóbb elhangzott interjújában igyekezett kisebbíteni a kedvezőtlen adatok jelenőségét, amikor múlt pénteken úgy fogalmazott: „az európai válság elvitte a magyar növekedést", de öt másik, fontos gazdasági mutató (államadósság, hiány, külkereskedelmi mérleg, folyó fizetési mérleg, foglalkoztatás) rendben van. „2013-ban az a kormány feladata, hogy a gazdasági növekedést rendbe tegye” – mondta Orbán. Ezzel kapcsolatban biztosan nem örült a kormányfő annak, hogy éppen a beszéd napján látott napvilágot az EU Bizottságának gazdasági előrejelzése, mely szerint sem idén, sem jövőre nem teljesülhet a kormány által elérni kívánt 2,7 százalékos hiánycél újabb megszorító intézkedések nélkül.

A rendezvényt Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nyitotta meg, aki szintén azzal kezdte, Orbán 15 éve kezdte el beszédét, és számukra "becsületbeli ügy", hogy milyen országot hagynak maguk után. "Nekünk is van pénztárcánk, rezsiszámlánk, gyermekeink, akiknek jó iskolákat, jó nevelést szeretnénk" – mondta. A kormányzás azért történik, hogy nekünk együtt, mint közösségnek legyen jó – fogalmazott. Együtt legyen jó, ne egymás rovására – hangsúlyozta. Hogy érdemes legyen együtt élni, itt. Ez a rög, ez a röghöz kötés – mondta. Szerinte a "hivatásos hisztériakeltőknek el kell venni a kenyerét, akik pedig itt élnek, azoknak kenyeret kell adni gabonából" – folytatta Balog. " Miniszterelnök úr, mi látjuk a munkát, amit ön elvégzett, én miniszterként többet látok belőle" – fogalmazott, hozzátéve, jobban kellene bemutatni az átalakítások értelmét. "Mi ennek az egésznek az értelme, mit üzen nekünk ez az emberfeletti teljesítmény, amit elvégzett, ezt szeretnénk hallgatni, és azt, hogy mire számítsunk" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Annak is jár az uniós védettségi igazolvány, akit kínai vagy orosz vakcinával oltottak

Annak is jár az uniós védettségi igazolvány, akit kínai vagy orosz vakcinával oltottak

A bolgár miniszterelnök elismerte, hogy megbukott

A bolgár miniszterelnök elismerte, hogy megbukott

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt