szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Második csípőprotézis-beültetése előtt három hónappal pozitív hangú levelet kapott a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervétől egy 71 éves rokkantnyugdíjas.

©

Tizenkét évvel ezelőtt, első műtétje után 50 százalékos munkaképesség-csökkenést állapítottak meg nála, ám most egy tavalyi jogszabályváltozás folyományaként „felülvizsgálatra” rendelték be. Pontosabban be sem kellett mennie, elég volt beküldenie a papírokat az illetékes hivatalba, amely írásban közölte vele: „felépülését követően panaszai enyhülhetnek három éven belül”. Anélkül, hogy megvizsgálták volna, képességcsökkenését 25 százalékra minősítették vissza.

Ha 57 évesnél fiatalabb lenne, ezzel az ellátását is elveszítette volna, így csak annyi történt, hogy átsorolták öregségi nyugdíjassá. No és megfosztották a közgyógyellátástól, az autóvásárlási, valamint a gépjárműadó-kedvezményétől. Igaz, még fellebbezhet, s ha ezt teszi, behívják vizsgálatra, amelyen személyesen győzheti meg az orvosszakértőket állapota súlyosságáról.

Hasonlóan hátborzongató történetek tucatjairól adtak hírt az elmúlt hónapokban a megváltozott munkaképességűeket tömörítő érdekképviseletek.

A kilátásokról a HVG e heti számában olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyos járványhelyzetről számolt be a komáromi polgármester

Súlyos járványhelyzetről számolt be a komáromi polgármester

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie