szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghosszabbítják a budapesti 9-es busz vonalát, és ehhez buszsávot jelölnek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, amelyet a biciklisek is használhatnak majd. Az átalakítás után a járda melletti kerékpárutat valószínűleg megszüntetik. A Budapesti Közlekedési Központ azt ígéri, hogy az új 9-es vonalon részben vadonatúj Mercedes Citaro 2 típusú csuklós buszok járnak majd.

Május 1-jétől mindkét irányban buszsávot jelölnek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák Ferenc tér és a Nagymező utca közötti szakaszon, amelyet a kerékpárosok is használhatnak. Ezen a részen most  2x3 forgalmi sávon haladhatnak az autók, de ez a sávelosztás indokolatlan a fogadó Andrássy úti csomópont kapacitása alapján.

A bicikliseknek burkolati jelekkel biztosítanak csatlakozási lehetőségét az Alkotmány utcai, Andrássy úti és Károly körúti kerékpársávba. A járdán vezetett kerékpársávot várhatóan 2013 végéig megszüntetik.

A buszsávokkal újjáélesztik a környék nappali felszíni tömegközlekedését a Deák Ferenc tér és a Nagymező utca közötti szakaszon. Itt halad majd el a 9-es busz, amelynek vonalát meghosszabbítják Óbudáig, a Bogdáni útig, a 109-es busz vonalán. A 2008-ban a 9-es és a 206-os buszok összekötésével létrehozott 109-es járat az utasok körében népszerű lett, az új szakaszon átutazók száma folyamatosan nőtt – írják a BKK közleményében. Az új 9-es buszok menetrendjét módosítják, fejlesztik az ígéretek szerint, emellett a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél új megállóhelyet jelölnek ki.

A jelenlegi 9-es járat kieső kapacitásának pótlásához a Baross utcában közlekedő 83-as trolibusz napközben sűrűbben jár majd. Az új 9-es buszok vonalán részben a 2013 májusától fokozatosan forgalomba álló teljesen alacsonypadlós, klimatizált, korszerű, vadonatúj Mercedes Citaro 2 típusú csuklós autóbuszok viszik majd az utasokat.

A Bajcsy-Zsilinszky úton átprogramozzák a jelzőlámpákat, így a csomópontok áteresztő képessége elvileg a közúti járművek által használható sávok számának csökkenése ellenére sem változik. A 9-es autóbusz óbudai és kiskörúti szakaszán is módosítják a jelzőlámpa programokat a gyorsabb közlekedéshez.

A közös busz- és kerékpársávot a BKK Közút alakítja ki. A munkát április másodikán kezdik, amit lehet, éjszaka végeznek el. Nagyobb felületű marási és aszfaltozási munka a Bajcsy-Zsilinszky út Harmincad utca és József Attila utca közötti szakaszán április 19-e, péntek és 21-e, vasárnap között lesz.

Később a tervek szerint visszatérhetnének a villamosok a Deák Ferenc tér és a Lehel tér közötti szakaszra. Azt tervezik, hogy a 14-es vonalat összekapcsolnák a 47-essel és a 49-essel, vagyis vágányokat építenének a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci út elején - tette hozzá a BKK.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb olvasnivalók a hvg.hu-n: itt vannak a blogok

Újabb olvasnivalók a hvg.hu-n: itt vannak a blogok

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Meghalt a meghekkelt Orbán-interjú miatt jogtalanul kirúgott lapszerkesztő

Meghalt a meghekkelt Orbán-interjú miatt jogtalanul kirúgott lapszerkesztő