szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ismert újságírókat pénzelt az alvilág a Portik Tamásra valló Radnai László vallomása szerint, amely a hvg.hu birtokába került.

Hárommillió forint és egy másfél milliós Patek Philippe karóra – ezekkel „kenyerezte le” az olajszőkítésből milliárdokra szert tett Energol Rt. volt marketing igazgatója, a hét gyilkosságra való felbujtással meggyanúsított, köztük Prisztás József megölésének ügyében már vádlott Portik Tamás a magyar újságírás két ismert alakját (egy televíziós műsorvezetőt és egy napilap munkatársát), hogy „próbálják őt jó színben feltüntetni” és hogy „korrekten viselkedjenek vele” – mondta a rendőrségen 2012. augusztus 3-án tett vallomásában Radnai László.

Portikot Radnai László "intézte el"?

A Portik Tamás ellen folyó büntetőeljárások közül a Prisztás-ügy tárgyalása május 17-én kezdődik a Fővárosi Törvényszéken. Az Energol volt vezetőjét azzal is gyanúsítják, hogy az ő megrendelésére hajtották végre az Aranykéz utcai merényletet 1998-ban és lőtték le Seres Zoltán vállalkozót 1999-ben. Portik egyébként ezekben az években szökésben volt, az Energol Rt. által elkövetett adócsalás miatt körözték. Ügye 2003-ban évült el, a rendőrség törölte a keresett személyek közül.

A másfél évtizede történt emberölések felderítésében, mint a hvg.hu korábban megírta, úgy tudni, hogy Radnai László vallomása jelentősen segítette a rendőrök munkáját. Feltehetőleg valamilyen megállapodás alapján, mert a kecskeméti maffiaperben tizenkét év szabadságvesztésre ítélt Radnai egészségi állapota miatt szabadlábra kerülhetett. Ez elvileg harminc napra szólhat, ám az egykori olajosnak az egy hónap letelte után sem kellett visszamennie a rácsok mögé. A Pestisrácok.hu értesülései szerint jelenleg a köztársasági elnöki kegyelemre vár.

Lekenyerezett újságírók?

A Portik Tamás felbujtására történt emberölésekről tett vallomásai mellett – a hvg.hu birtokába került jegyzőkönyv részlete alapján – Radnai arról is beszámolt az őt tanúként meghallgató őrnagynak, hogy egykori üzlettársa hogyan próbálta elintézni, hogy a sajtóban ne jelenjenek meg vele kapcsolatban negatív hírek, vagy egyáltalán semmi se jelenjen meg. A volt olajos állítása szerint természetesen pénzzel.

Radnai László és társainak bírósági tárgyalása 2007-ben.
©

„Az 1997-es év vége fele, amikor én az olajügyekből kifolyólag előzetes letartóztatásban voltam a Gyorskocsi utcai fogdán, akkor bent járt nálam az akkori ügyvédem… Valahogy szóba került Portik Tamás, és én kérdeztem, mi van vele, mit tud róla. Ekkor elmondta nekem az ügyvédem, hogy Portik Tamáson keresztül hárommillió forintot küldött el neki azzal, hogy azt adja át (…) újságíró részére.” Radnai László is megemlítette, hogy Portik ekkor szökésben volt, és azt állította, hogy azért küldött pénzt az újságírónak, hogy „róla ne cikkezzenek az újságok, ne írjanak róla semmit… az volt a kérés, hogy Portikot próbálják jó színben feltüntetni.”

Soha meg nem jelent cikk

A volt olajos ezt követően arról számolt be a rendőröknek, hogy 2009-ben, Jozef Rohác (a Fenyő-gyilkosság egyik vádlottja) elfogása után az újságíró felkereste őt a szegedi Csillag börtönben. Az ürügy állítólag a kecskeméti maffiaper volt, de az újságíró nem erről, hanem Rohác elfogásáról érdeklődött, Radnai úgy érezte, hogy az ő ügye nem igazán érdekelte őt. „Én mondtam neki, hogy korrektek voltunk vele korábban (utaltam a hárommillió forintra). Láttam az arcán, hogy tudja, miről van szó. Ezután annyit kértem tőle, hogy ezek után is viselkedjünk egymással korrektül.” A férfi megjegyezte, hogy az újságíró nem írta meg azt a cikket, amelynek ürügyén a bv-intézetben felkereste őt.

Egy másik, szintén ismert (televíziós) újságírónak, Radnai László állítása alapján Portik Tamás azzal köszönte meg, hogy nem közölt róla rossz cikkeket, hogy másfél millió forintos Patek Philippe órával lepte meg. Az értékes karórát maga Radnai László vásárolta meg, s adta át Portik egyik embere jelenlétében a televíziós újságírónak. „Személyesen mondtam el neki, hogy mit üzent Portik Tomi. Az volt az üzenet, hogy köszöni, hogy korrekten viselkedett vele szemben és reméli, hogy ezután is az lesz, ezért kéri, hogy fogadja el ezt a csekély ajándékot.”

Az egykori olajos szerint ezt az órát néhány év múlva a margitszigeti Thermal Szálló uszodájának a szekrényéből ellopták az újságírótól.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI/Népszabadság Itthon

Döbbenet az NNI-nél: valaki kiszivárogtatta Radnai vallomását

Kedden belső vizsgálat indult a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) annak kiderítésére, hogy ki vagy kik juttatták el egy internetes portálhoz Radnai László Portik Tamás ellen tett rendőrségi vallomását – írja a szerdai Népszabadság.

MTI Itthon

"Portik félt, hogy ha győz a jobboldal, akkor őt ismét le fogják csukni"

Gálszécsy András volt titokminiszter szerint a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozók leiratából egyértelműen kiderül, Portik azért ajánlott fel segítséget a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjének, mert saját érdeke is azt diktálta, hogy a 2010-es választásokon a baloldal győzzön.

Csikász Brigitta Itthon

Kiszabadult a maffiafőnök: ő mártotta be Portikot?

Büntetésének lejárta előtt szabadon engedték a kecskeméti maffiaper egyik fő vádlottját, Radnai Lászlót – értesült a hvg.hu bírósági forrásból. Információink szerint nem zárható ki, hogy Radnai nemrég kiegyezett a nyomozó hatóságokkal, és szerepe volt abban, hogy a rendőrök hosszú évek után letartoztatták az Aranykéz utcai robbantás és Prisztás József megölése ügyében is meggyanúsított Portik Tamást.

hvg.hu Itthon

Házi őrizetbe került Portik testőre

Házi őrizetbe került „Kacsa", azaz L. János, akit az 1998-as Aranykéz utcai robbantás egyik elkövetőjeként gyanúsítottak meg. A Portik Tamás jobbkezeként ismert testőr volt állítólag a magyar kapcsolattartója Jozef Rohácnak.

Csikász Brigitta Itthon

Egy védett tanú vallomása alapján nyomoznak Portik ellen?

A Nemzetbiztonsági bizottság előtt számolhatnak be az Alkotmányvédelmi Hivatal és Katonai Szolgálat vezetői arról, hogy milyen kapcsolat szövődött a kilencvenes évektől kezdve a titkosszolgálatok és az olajszőkítés miatt elhíresült Energol vezetői között. A cég egyik volt irányítója, Portik Tamás elleni nyomozásra vonatkozóan úgy tudjuk, a rendőrök egy védett tanú vallomására alapozva haladnak előre.

Csikász Brigitta Itthon

A maffiafőnök vagy a halálosztó vallott Portikra?

A rendőrségi források szerint nem zárható ki, hogy egy volt üzlettársa segíthette információkkal a nyomozókat azokban a kilencvenes években történt, a hosszú ideje döglött ügyeknek számító bűnesetekben, amelyek miatt a hétvégén az olajozásból meggazdagodott Portik Tamást letartóztatták. A conti-caros Radnai László ügyvédje tagadja, hogy alkut kötöttek volna a hatóságokkal, ám a hvg.hu úgy tudja, a Portik-ügy kirobbanása előtt kihallgatták a börtönbüntetését töltő egykori maffiózót, akinek "karrierje" több szálon is szorosan kötődik az energolos Portikhoz. Az egykori üzlettársak viszonya az anyagiak miatt romolhatott meg, emiatt beszélhetett Radnai László.

Rekordnyereséggel zárta 2019-et a magyar bankszektor

Rekordnyereséggel zárta 2019-et a magyar bankszektor

Észrevette? Nem csak a két űrhajós utazott a SpaceX Crew Dragon fedélzetén

Észrevette? Nem csak a két űrhajós utazott a SpaceX Crew Dragon fedélzetén

Trump kitiltja a kínai légitársaságokat Amerikából

Trump kitiltja a kínai légitársaságokat Amerikából