szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

A Nemzetbiztonsági bizottság előtt számolhatnak be az Alkotmányvédelmi Hivatal és Katonai Szolgálat vezetői arról, hogy milyen kapcsolat szövődött a kilencvenes évektől kezdve a titkosszolgálatok és az olajszőkítés miatt elhíresült Energol vezetői között. A cég egyik volt irányítója, Portik Tamás elleni nyomozásra vonatkozóan úgy tudjuk, a rendőrök egy védett tanú vallomására alapozva haladnak előre.

Zárt ülés keretében az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának a napirendjére kerülhet a volt Energolos cégvezető, a jelenleg felbujtóként több emberöléssel meggyanúsított Portik Tamás ügyével kapcsolatban az, hogy milyen kapcsolat lehetett a szervezett bűnözés és a nemzetbiztonsági szolgálatok között.

A kedden benyújtott javaslatot Mile Lajos, az LMP-s országgyűlési képviselője terjesztette a bizottság elé. Indoklásképp felhozta, hogy a kormányközeli sajtó tényként kezeli, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok és a szervezett bűnözés között élő kapcsolat volt a kilencvenes évek korai szakaszától, és ez a kapcsolat tetten érhető a rendszerváltást követő évtized legsúlyosabb bűncselekményei között számon tartott olajszőkítési ügyben. Pintér Sándor belügyminiszter is az általa adott interjúkban arról beszélt, hogy „az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai is érintettek lehetnek a rendőrségi korrupciós botrányban.”

Többek között az ezzel kapcsolatos vizsgálatról, a viszonyrendszerek feltérképezéséről tett fel kérdéseket az ellenzéki politikus, aki szeretné tudni azt is, hogy az Energol Rt. fedőcég volt-e. Minderre a jelek szerint kíváncsi a bizottság többi tagjai is, ezért nem vetették el azt, hogy zárt ülésen kapjanak választ az ügyben érintett illetékes szervek vezetőitől, így Pintér Sándor belügyminisztertől, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjének, Göbölös Lászlónak és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatójának, Kovács Józsefnek a meghallgatását.

A Portik-ügy tekintetében a bizottság fideszes tagja, Kocsis Máté annyit jelzett, hogy vegyék figyelembe a folyamatban lévő büntetőeljárást, s vigyázzanak arra, hogy a nyomozás érdekei ne sérüljenek. Mile Lajos erre válaszként hangsúlyozta, ez volt az ok, amiért ő maga is zárt ülés megtartását kérte.

Egy védett tanú információiban bíznak a nyomozók?

Amennyiben tehát a Portik Tamás elleni gyanúsításokkal kapcsolatban vagy a nyomozásról bármi elhangozna a bizottság előtt, a nyilvánosság akkor sem értesülhet az ügy részleteiről. Mindenesetre úgy tudjuk, hogy az eljárást folytató Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai a kecskeméti maffiaperben elítélt Radnai László vallomásán kívül egy védett tanú által elmondottak alapján haladnak előre a nyomozásban. Információink szerint az illető nem az alvilág tagja, hanem a rendőrséghez kötődik.

Beszámoltunk róla, hogy Portik Tamást, aki július 14-én vettek őrizetbe, majd helyeztek előzetes letartóztatásba, azzal gyanúsítják, hogy a az ő felbujtására ölték meg 1996-ban Prisztás Józsefet, hajtották végre 1998-ban az Aranykéz utcai merényletet és lőtték le Tahitótfaluban 1999-ben Seres Zoltánt.

Az ügyet ismerők szerint kicsit az a benyomásuk, mintha az NNI munkatársai a gombhoz keresnék a kabátot. Nemrég a hvg.hu-nak Portik Tamás ügyvédje, Bánáti Kristóf is arról beszélt, hogy egyelőre ők sem tudják, mire alapozzák a rendőrök a gyanúsításokat, de úgy tűnik, vallomások alapján vélik bizonyítottnak Portik Tamás szerepét. Amin túl kell, hogy legyen valami a rendőrök kezében, hiszen nagyon komoly ügyekkel „kínálták meg” az olajszőkítésből milliárdokra szert tevő Energol Rt. egykori vezető emberét. Főleg, hogy az említett ügyeken túl nem tudni, meggyanúsítják-e Fenyő-ügyben Portik Tamást, mivel ez az eljárás egy ügyszámon van egyesítve a Portik elleni gyanúsítások ügyeivel. Ezt maga Bánáti Kristóf ügyvéd erősített meg korábban lapunknak.

Ugyanakkor a kilencvenes évek gyilkossági ügyeinek felderítésével foglalkozó Doszpot Péter, egykori életvédelmi osztályvezető a hvg.hu-nak adott interjújában arról beszélt, akkor sem a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai merénylet, sem a Prisztás-gyilkosság esetében nem került képbe Portik. A Seres-ügyre vonatkozóan Doszpot nem tudott nyilatkozni, mert azzal nem az ő emberei foglalkoztak, hanem Pest megyei kollégáik. Portik Tamásra egykori cégtársa, Radnai László tehetett terhelő vallomást, a férfi 12 éves fegyházbüntetésének letöltését, amelyet a kecskeméti maffiaper fő vádlottjaként kapott, egyik napról a másikra szakították félbe. Radnai László július 24-én szabadult a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

V. László feketébe öltözött férfiakkal érkezett - interjú Veres Istvánnal

A Veres Istvánhoz köthető cégek az állam kezébe adnák a Citadella-épületegyüttest - közölte a területen évekkel ezelőtt a hatóságok szerint illegális teraszépítést végző, majd a Zóna Taxi révén a Budapest Airporttal jogvitába bonyolódott vállalkozó. A hvg.hu-nak a Citadelláról való kivonulásáról azt mondta, ebben egy minisztériumból érkező fenyegetéseknek is szerepe lehetett. Mindemellett Veres István életét "megnehezíti", hogy összekötik a korrupciós ügy egyik gyanúsítottjával, V. Lászlóval és a másik nagy port kavart ügy érintettjével, Portik Tamással, akit a rendőrség az Aranykéz utcai merényletre és Prisztás József megölésére való felbujtással gyanúsít. Veres állítja, ismerte őket, de nem üzletelt velük. Interjú.

Csikász Brigitta Itthon

"Portik szerepe nekünk nem jött elő" – interjú Doszpot Péterrel a leszámolásokról

Kíváncsian figyeli a kilencvenes évek alvilági leszámolási ügyeiből elővettek nyomozását Doszpot Péter, aki a történtek idején a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályát vezette, sőt 1998-ban az év budapesti rendőre is lett. A hvg.hu-nak a jelenleg vagyonvédelmi cégét vezető Doszpot nem csak szakmai múltjával indokolta ezt az érdeklődést, hanem azzal is, hogy a Fenyő-ügy, Prisztás József megölése és a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai merénylet nyomozásában a mostani gyanúsítottak, így Portik Tamás sem volt képben. Sok év távlatából szerinte a bizonyítás nehéz lesz. Interjú.

Csikász Brigitta Itthon

Portik Tamás vagyonosodását is vizsgálják a rendőrök?

Portik Tamás aktuális üzleti kapcsolataira is kíváncsi a Nemzeti Nyomozó Iroda – értesült a hvg.hu rendőrségi forrásból. Úgy tudjuk, az olajszőkítésből milliárdokra szert tevő volt energolos a szórakoztatóipar mellett befektetési lehetőségként érdeklődött az internetes közösségi média iránt is. A rendőrök most ezeknek az ügyleteknek eredhettek a nyomába, hogy megtudják, az Aranykéz utcai merényletre és Prisztás József megölésére való felbujtással gyanúsított pénze honnan származik és hol kamatozott.

hvg.hu Itthon

Leváltották a Portik-ügy főnyomozóját

Tasnádi Pétert is kihallgatták tanúként a Nemzeti Nyomozó Irodán a kilencvenes években történt több emberölési ügy felbujtásával gyanúsított Portik Tamás ügyében – értesült a hvg.hu. Tasnádi ügyvédje, Tuza Péter "nem tud erről", igaz, jelenléte nem is törvényi kötelezettség ilyenkor. Lapunk úgy tudja, leváltották a Portik elleni nyomozás vezetőjét, akinek még a rendőrségtől is távoznia kellett.

MTI Itthon

Pintér: "egyhamar nem nő ki Portik vagy Vizoviczki utódja"

Pintér Sándor szerint P. Tamás és V. László előzetes letartóztatásba helyezésével azokat juttatták rács mögé, akik az elmúlt húsz évben a legtöbb erkölcsi és anyagi kárt okozták Magyarországnak. A belügyminiszter erről a Heti Válasznak adott, csütörtökön megjelent interjújában beszélt.

hvg.hu Itthon

Térképezze fel velünk a Portik-ügyet!

Egyre bonyolódik a kilencvenes évek alvilági leszámolásaival összefüggésben letartóztatott Portik Tamás körüli ügy, folyamatosan újabb szereplők bukkannak fel a hírekben. Összefoglaltuk az eddigi történéseket azoknak, akik már elvesztették a fonalat!

hvg.hu Itthon

Kármán Irén: Portik közelébe akartam kerülni

Nem volt intimitás közte és Portik Tamás között, de előfordult, hogy utóbbi elvitte magával az éjszakai élet meghatározó alakjainak – köztük Vizoviczki Lászlónak – a tárgyalására – nyilatkozta a Heti Válasznak Kármán Irén. Az olajügyekről korábban könyvet író és filmet forgató újságíró arról is beszélt, hogy milyen kapcsolat fűzte az SZDSZ egyes vezetőihez, és hogy megverése mögött Portikot gyanítja-e.