szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén nyártól már a 12 éves gyerekek is büntethetők lesznek bizonyos súlyos bűncselekmények miatt, ezért felmerül az előzetes letartóztatás kérdése. Ezt az alkotmányügyi bizottság úgy oldaná meg, hogy a 14 évesnél fiatalabbakat legfeljebb egy évre, az ennél idősebbeket két évre lehetne bírói ítélet nélkül fogva tartanai.

Akár 12 éves gyerekek is előzetes letartóztatásba kerülhetnek, ha a parlament támogatja azt a módosító indítványt, amelyet az alkotmányügyi bizottság nyújtott be kedden a kormány legújabb büntetőjogi salátatörvényéhez. A büntetőeljárási törvény (Be.) módosítása azt mondaná ki, hogy a 14. életévüket be nem töltött fiatalkorúak előzetes letartóztatása legfeljebb egy évig tarthat, míg a 14 évesnél idősebbek két évig tarthatók fogva bírói ítélet nélkül.

Az új, július 1-jén hatályba lépő büntető törvénykönyv (Btk.) szakít azzal a hagyománnyal, hogy a 14 évesnél fiatalabb gyerekek nem büntethetők. A 12 évesnél idősebb gyerekek is felelősségre vonhatók lesznek a súlyos, életellenes bűncselekmények (emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, életveszélyt vagy halált okozó testi sértés), illetve a rablás és a kifosztás súlyosabb eseteinek elkövetése esetén.

Ha a 12 éves gyerek büntethető, akkor felmerül a kérdés, hogy elfogása után előzetes letartóztatásba lehet-e helyezni. Korábban ezt úgy oldották volna meg, hogy egységesen egy évre szállították volna le a fiatalkorúak (18 évnél fiatalabbak) előzetes letartóztatásának maximális időtartamát. A bizottság indoklása szerint azonban a 14 és 18 év közöttieknél "továbbra is a kétéves maximum fenntartása indokolt".

A jelenleg is hatályos Be. szerint a fiatalkorúak előzetes letartóztatásának csak akkor van helye, "ha az a bűncselekmény különös tárgyi súlya folytán szükséges". A fiatalkorú előzetes letartóztatását javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani: a kettő közül a bíróság "a fiatalkorú személyiségére vagy a terhére rótt bűncselekmény jellegére tekintettel" választja ki, hogy pontosan hol.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Hiába a tiltakozás, szálloda épül a Bem téren

Hiába a tiltakozás, szálloda épül a Bem téren

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón