szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Alkut köthetett az ügyészséggel a rendőri korrupciós ügy fő alakja, V. László, aminek köszönhetően előzetes letartóztatását házi őrizetre változtatták – tudta meg a hvg.hu. Információink szerint a diszkótulajdonos a több emberölésre való felbujtással gyanúsított és vádolt Portik Tamásra vallott. V. László ügyvédje, Nagy Gábor a hvg.hu-nak azt mondta a házi őrizetről szóló döntés jogerős, azt az ügyészség sem támadta meg.

Szabadulhatott az előzetesből az éjszaka császára, V. László, akit tavaly május 30-én fogtak el és vettek őrizetbe. A nyomozó hatóság gyanúja szerint a mintegy negyven szórakozóhelyet birtokló és üzemeltető férfi rendőri vezetőket vesztegetett meg azért, hogy érdekeltségeibe ne legyenek razziák, a konkurenseinél viszont annál inkább, hogy azok ellehetetlenüljenek. Mindezért V. László jelentős összegeket fizetett a rendőröknek az eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint. V. László őrizetbe vétele után néhány nappal később három rendőri vezetőt és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Információs Főosztályának nyomozóját, K. Attilát fogták el.

A vesztegetés mellett adócsalással is gyanúsított V. László az előzetes letartóztatást rosszul tűrte, ügyvédje a hvg.hu-nak korábban megemlítette, hogy a férfi több mint húsz kilogrammot lefogyott a rácsok mögött. Információink szerint V. László annak köszönhette a vele szembeni kényszerintézkedés enyhítését, hogy alkut kötött. Úgy tudjuk, a Nemzeti Nyomozó Iroda által több emberölésre való felbujtással gyanúsított és a Prisztás-ügyben már bíróság előtt álló Portik Tamás viselt dolgairól „dalolt” az ügyészségnek. Amely egyébként a hvg.hu több forrása szerint is rosszul áll abban az ügyben, márpedig egy új móri történetet nem bírna ki a rendszer. (Ismert a 2002-ben nyolc áldozatot követelő rablótámadás ügyében két olyan férfit ítéltek el, akiknek ahhoz semmi közük nem volt, és később a rendőrök elfogták a valódi tetteseket is.)

Az ügyészség sem fellebbezett

A vállalkozó ügyvédje, Nagy Gábor a házi őrizet elrendeléséről örömmel számolt be a hvg.hu-nak. „A bíróság úgy látta, hogy az eljárás céljainak biztosítására az enyhébb kényszerintézkedés, a házi őrizet is elengedő” – mondta a védő. Hozzátette, a bíróság döntése jogerős, mert azt az ügyészség sem fellebbezte meg. Ennél többet Nagy Gábor nem volt hajlandó nyilatkozni.

Míg V. László, illetve a szintén alku fejében szabadlábon lévő testőre, bizalmi embere V. István dolgai kedvezően alakultak, addig az ügyben gyanúsított rendőri vezetők előzetes letartóztatását augusztus 3-ig meghosszabbították május 29-én a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Minderről Arató György, az egyik volt főrendőrnek, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjének az ügyvédje, Arató György számolt be. Közölte, a bíróság úgy látta, hogy a további fogvatartásra azért van szükség, mert az eljárás befolyásolásának lehetősége még fennáll. Ezzel szemben – tette hozzá a védő – az ügyészség fellebbezést jelentett be, mondván, az előzetesből esetleg szabaduló négy volt rendőr esetében még felmerülhet az is, hogy megpróbálnak elszökni, elrejtőzni. Erről a bíróság egy-két napon belül dönt – jegyezte meg Arató György.

A rendőri korrupciós ügyben két hónappal ezelőtt az ügyészség arról számolt be, hogy a nyomozás dinamikusan zajlik. Ezzel szemben az ügyvédek azt közölték, hogy ügyfeleikhez hónapok óta nem szólnak, ami azt jelentheti, hogy az eddig felhozott bizonyítékok is gyenge lábakon állnak. Így épp Arató György mondta azt, hogy védencéhez, Kalmár Tamáshoz öt hónapig hozzá sem szóltak. De V. László ügyvédje, Nagy Gábor is, azt közölte korábban, hogy a nyomozó hatóság már hónapok óta nem szólt hozzájuk.

A védők sokáig csak arról beszéltek a hvg.hu-nak, hogy nem igazán tudnak védekezni, mert a főügyészség csak általánosságokat közöl velük a gyanúsításokkal kapcsolatban. A gyanúsítottak egyébként egy ember kivételével tagadták a bűncselekmények elkövetését. A kivétel – úgy tudjuk – V. László bizalmi embere, korábbi testőre, V. István, aki valószínűleg az után kerülhetett előbb házi őrizetbe, majd szabadlábra, hogy terhelő vallomást tett a többiekre.

Felvétel a V. László emberével tárgyaló rendőrről

A korrupciós ügy másik két gyanúsítottjának, a volt Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés terén dolgozó vezetői, Gulyás Imre és Hopka Lajos védője, Zsurkán Béla a napokban számolt be arról, hogy Hopka vonatkozásában eléjük tártak egy videofelvételt. Ezen a gyanúsított beszélget V. László bizalmi emberével, a már szabadlábon védekező V. Istvánnal. A felvétel szerint miközben a testőr elmondja az egyes szórakozóhelyek ellenőrzésére vonatkozó kéréseit, Hopka Lajos hallgat.

A férfi ügyvédje a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a videofelvétel megtekintése után nem tettek vallomást. Zsurkán Béla továbbra is fenntartotta, hogy a felvétel nem Hopka Lajos ellen szól, hanem éppen hogy mellette. "Úgy gondolom, hogy V. László bizalmi embere, az immár szabadlábon védekező V. István vallomása van csak a főügyészség kezében ügyfelemmel szemben" – közölte a védő. Hozzátette: most egy helyben topogás van, és szerinte az előzetes letartóztatás fenntartásáról szóló következő tárgyalásig, amely júniusban lesz, semmi nem fog történni.

Egy volt rendőr, aki operatív nyomozásokat is folytatott, a hvg.hu-nak azt mondta, ez az életszerű viselkedés egy, a szervezett bűnözés területén dolgozó rendőrtől, aki azt szeretné, hogy együttműködjön vele egy bűnöző. „Egy ilyen kérés hallatán nem ugorhat fel és kérheti ki magának a másik féltől, hogy mégis hogy képzeli a dolgot” – tette hozzá. Zsurkán Béla egyébként úgy nyilatkozott, hiába mondta el V. István, mely helyeken tartsanak a rendőrök razziákat, semmi nem történt, amit az ügyészek is elismertek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

Győzött a a Manchester City, előnyben a Real Madrid

Győzött a a Manchester City, előnyben a Real Madrid