szerző:
Tetszett a cikk?

Egy pozitív hatása már biztosan van annak, hogy már két hete szélsőséges megnyilvánulásokig fokozódó véleménycsata zajlik Angelina Jolie preventív célú melleltávolítása miatt: soha nem látott módon felpörgött nálunk is a mellrákkal kapcsolatos információéhség. A szűrést végző cégek honlapján látogatottsági rekordok dőlnek, kapkodják a telefont a civil szervezeteknél, és már kifejezetten arra keresünk a Google-ban: BRCA1 gén.

„Őrült energiát és pénzt fordítottunk felvilágosító előadásokra, és általában a genetikai szűrés népszerűsítésére, de a laikus közönség érdeklődését nagyon nehéz felkelteni. Erre jött Angelina és egy csapásra jobban érdekelte az embereket a mellrák és a megelőzés lehetőségei – véli Kósa János, a géndiagnosztikára szakosodott PentaCore laboratórium vezetője.

Az amerikai sztár május 14-én jelentette be a The New York Times amerikai napilapban, hogy kettős emlőeltávolításon esett át annak érdekében, hogy megelőzzék nála a mellrák kialakulásának kockázatát. Jolie édesanyja egy évtizeden át harcolt a betegséggel, mielőtt 56 éves korában meghalt, és a színésznőnél szintén megtalált hibás gén miatt neki is 87 százalék esélye lenne a kór kialakulására. A döntését értelmetlen öncsonkításnak kontra felelős tudatosságnak beállítók összecsapásai még nagyban tartottak, mikor hétfőn jött a hír: mellrákban meghalt Jolie nagynénje is.

Az amerikai színész-rendező bejelentése óta úgy tűnik, a magyar nők is tudatosabbak lettek. A hvg.hu több ultrahang, illetve mammográfiai vizsgálatokat végző céget megkeresett, valamennyinél azt tapasztalták, hogy több lett az érdeklődő, bár a bejelentkezésig eljutó esetek számát nem tudták, illetve volt, ahol nem akarták elárulni. A Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint "egyáltalán nem baj, hogy egy ilyen médiaszenzáció – vagy nevezzük akár kampánynak – lökést ad a prevenció ügyének. A szervezetnél is „mérhetően” kijött a Jolie-hatás, a telefonvonalukon jóval többen kérdezősködtek, és a helyi alapszervezeteiktől is futottak be olyan visszajelzések, hogy náluk is több lett az érdeklődő az ügy miatt.

Több százezerbe kerül a műtét

Simon Tamás szerint ugyanakkor „nem lesz egyszerű”, ha valaki a színésznő példáját követve fel szeretné térképezni az érintettségét, a hasonló génvizsgálatokat ugyanis a magyar társadalombiztosítás ritkán, csak súlyosabb családi halmozódás esetén támogatja. „Aki kíváncsi, annak fizetnie kell. Az egészség nem olcsó dolog, és meg kell tanulnunk kifejezetten gazdálkodni vele, mert az állam jelenleg nem az egészséget, hanem a betegséget finanszírozza” – mondta. A professzor szerint a „genetikai gondolkodásnak” is jót tett a mellrák iránti híréhség: "segít behozni a köztudatba a kérdést: mit is örököltem, és ezért mi vár rám”.

Brad bátor lépésnek nevezte párja döntését
©

A géndiagnosztikára szakosodott PentaCore az egyik olyan magánintézmény, amely a Jolie-nál is vizsgált BRCA1/2 gén leolvasását is vállalja. Mint a laboratórium vezetője elmondta, szignifikánsan nőtt a genetikai konzultációra jelentkezők száma, de a megrendelések számán is látható a változás. A honlapjukon rekordlátogatottságot hozott a színésznő melleltávolításának híre: a 14-i bejelentés napján azonnal megduplázódott a rájuk kattintók száma, majd az ezt követő napokban tovább nőtt a virtuális érdeklődők száma. Kósa János szerint az első nagy hullám után persze visszaesett valamennyivel a neten érdeklődők száma, de még így is a korábbinál 10-szer, illetve 21-szer többen kerestek rá kifejezetten a mellrák, illetve a BRCA1 génre a bejelentés után.

Az örökletes emlő- és petefészekrák genetikai vizsgálat egyébként rendkívül drága, még "akciósan is" 200 ezer forintba kerül. A cég vezetője szerint ugyanis "ez egy nagyon drága csúcstechnológia, mivel nem csak néhány gyakoribb genetikai eltérést vizsgálunk, hanem a BRCA1/2 gének összes, mintegy 60 ezer "betűjét elolvassuk". A jó hír viszont az, hogy ezt csak egyszer kell elvégeztetni családonként. Ha valakinél beazonosítjuk a génmutációt, akkor a család többi tagjánál már célzottan csak az adott genetikai pontot kell megnézni, így a vizsgálat ott már egyszerűbb és olcsóbb".

Reklám a mellamputációnak is?

„Nemcsak a mellrák, mint a nőket érintő leggyakoribb daganatos megbetegedés került előtérbe, hanem az eltávolító műtét opciója is” – közölte kérdésünkre Gacs János, a Budapest Plasztikai Intézet vezető plasztikai sebésze. A sztár műtétjéről szóló hír megjelenése után alig pár órával közzétettek egy bejegyzést az intézet mellplasztika blogján a beavatkozásról, valamint a hazai lehetőségekről, és a poszt azonnal olvasottsági rekordot döntött. „A közösségi oldalukon érkező üzenetekből az látszik, hogy talán Jolie esete lesz az, ami tudatosságra sarkallja a nőket, és nemcsak hallanak a szűrések és egészségük fontosságáról, hanem ennek hatására valóban tesznek is érte” – mondta a plasztikai sebész, hozzátéve, hogy a személyes találkozók során is többször „felmerült a színésznő neve”.

Ugyanakkor nem feltétlenül jó, hogy Jolie példája miatt a legdrasztikusabb beavatkozás kapott globális nyilvánosságot. „Megelőzésként nem a műtéti eltávolítást, hanem a rendszeres szűrővizsgálatokat javasoljuk: az emlőeltávolítás a veszélyeztetett populációban is csak 95 százalékkal csökkenti a daganat kialakulásának esélyét, így teljes biztonságot ez a drasztikus eljárás sem nyújt. Akár néhány visszamaradt sejtből is kialakulhat emlőrák” – mondta Kovács János Balázs sebész. Bár az utóbbi években némileg emelkedett az ilyen javallatra végzett teljes emlőeltávolítások száma, szerinte Magyarországon akkor sem várható, hogy „ezután – az amerikai példákat követve – tömegével távolíttatnák el mellüket a nők”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Angelina Jolie hibás génjéért folyik a harc

Heves jogi vita tárgyát képezi az Egyesült Államokban az a hibás gén, amelyet Angelina Jolie szervezetében találtak, és amely miatt a színésznő kettős melleltávolításon esett át. Egy biotechnológiai vállalat ugyanis magának követeli a tulajdonjogot.

MTI Kult

Mellrákban meghalt Angelina Jolie nagynénje

Mellrákban meghalt Angelina Jolie nagynénje vasárnap, két héttel az után, hogy az amerikai filmsztár felfedte: tartva ugyanettől a daganatos betegségtől kettős emlőeltávolításon esett át.

MTI Világ

Brad Pitt: Angelina hősiesen döntött

Hősiesnek nevezte élettársa, Angelina Jolie kettős emlőeltávolításról hozott döntését Brad Pitt a londoni Evening Standard kedd este megjelent számában.

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Müller: A jövő héten kevesebb Pfizer-vakcina érkezhet

Müller: A jövő héten kevesebb Pfizer-vakcina érkezhet