szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Nagy a baj a Duna-kanyarban fekvő Pilismarót üdülőövezetében. A gát folyamatosan szivárog, az ott lakókat kitelepítették, szombat délután senkit nem engedtek a munkálatok közelébe, mert attól tartottak, hogy bármikor áttörhet a víz. Orbán Viktor szombat reggel lényegében ezt jelölte meg a leggyengébb pontnak. A falubeliek mégsem izgatják magukat, ugyanis a történelmi falurész magasan egy dombon áll, amit még akkor sem érhet el a Duna, ha az ár magasba szökik. A part mentén élő szegényeket a Nógrádból és a Jászságból érkezett önkéntes romák mentették.

„Nők nem mehettek a gát közelébe, a férfiak is csak mentőmellényben dolgozhattak, a víz folyamatosan szivárog, egyik buzgár tör elő a másik után” – erről számolt be szombaton délután egy önkéntes, aki reggel óta a pilismaróti gáton dolgozott. A gátat civilek délutántól már nem közelíthették meg, így az újságírókat sem engedték a közelbe, csak a katasztrófavédelem és az önkéntes munkások dolgozhattak a falu üdülőtelepén, a rendőrök mindenkit feltartoztattak 1,5 kilométerrel a helyszíntől.

Az árvízvédelmi készültséget felügyelő miniszterelnök szombat reggel jelentette be „Pilismarót térségére oda kell figyelni”. Kora délután az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) már arról számolt be, mindenkit kitelepítettek az üdülő negyedből, 83 embernek kellett elhagynia a területet, akik közül 38-an életvitelszerűen éltek a telepen. (Az árvízi védekezés hatodik napjáról szóló tudósításunkat itt olvashatja.)

©

Nyugalom

„Megyek ki a szőlőbe, még kapálok egy kicsit” – mondta késő délután a helyi templom gondnoka és nem ő volt az egyetlen Pilismaróton, aki nem pánikolt. A faluban nyomát sem látni az izgalomnak, a családok gyerekkocsival sétáltak az utcán, mások a közeli erdőben túráztak.

Pedig egész nap nagy volt mozgás, és az is idegeskedésre adhatott okot, hogy a faluba vezető, Duna mellett húzódó utakat lezárták a forgalom elől, a települést egyetlen – pár méter széles – erdei aszfaltozott ösvényen lehetett megközelíteni a hegyekből Pilisszentlélek irányából. Az ösvényt az erdészet nyitotta meg, mert korábban el volt zárva a forgalom elől.

A faluban azért nem idegeskedtek a lakósok, mert magát Pilismaróton egy pillanatig sem fenyegette veszély. A történelmi falu legalább két kilométerre fekszik a Dunától, és közel 15 méter a szintkülönbség. Így ha át is szakadna a gát, akkor sem érné el még a település szélén található házakat sem, nem beszélve a templom körüli házak legalább 30 méter magasban találhatók.

Orbán jött, szétnézett, kezet fogot

Ennek ellenére többen is azt mondták, az éjszaka lementek segíteni a gátépítéshez, fáklyákkal világítottak a munkagépeknek és az embereknek. Az üdülőtelepet inkább szegények lakják, a faluban tudni vélik, hogy a házak egy részét engedély nélkül húzták fel. A helyiek azt mondták, lent van egy gyerektábor, néhány ház és több faház, a településrész 6-7 utcából áll össze, ami leginkább a Balaton melletti falvakat idézi a víz közelségével. 

A falu felső részében lakók délután már nem térhettek vissza a gátra, őket is távol tartották az árvíztől, állítólag a katasztrófavédelem arra hivatkozott, hogy csak a hivatásosokra és az Országos Roma Önkormányzat által buszokkal hozott önkéntesekre tudnak figyelni, ha esetleg szakadna a gát. Délután viszont a Facebookon osztogatták a helyiek a reggel készített képeket a már elöntött üdülőkről, illetve a velük kezet fogó Orbán Viktorról (a miniszterelnök rövid látogatás tett a negyedben, majd gyorsan továbbutazott).

©

„Folyamatos szivárog a gát, újabb és újabb adag zsákokkal kell megerősíteni. Megsüpped, szivárog” – mondta a hvg.hu tudósítójának az egyik Jász-Nagykun-Szolnok megyéből a roma önkormányzat szervezésében érkezett önkéntes, akit pár órára felengedtek Pilismarótra ételt venni. Azt mondta, késő délután 30-40 centire volt a gát tetejétől a víz –a  tetőzést estére várták –, a helyiek által megosztott képeken pedig az látszott, hogy a gát túloldalán is állt már a víz az ártérben.

"Lenéztek" a partra a Facebookon

A hvg.hu tudósítója nem sokkal a kitelepítés után a település körül motorcsónakkal járőröző honvédokat látott, akiket Szolnokról rendeltek fel, hogy vigyázzák a hátra maradt értékre.

Madártávlatból, a református templom tornyából az látszott, hogy legalább 6-7 busz – köztük egy Nógrádból érkezett –, 4-5 katonai szállítójármű parkolt az üdülő negyed mellett, több dömper és markológép mozgott a telepen. A vízművet Pilismarót és Dömös között már korán ellepte az ár, a félig víz alatt álló ajtóban egy őr üldögélt csónakban. A vízmű körüli gondok miatt az összes utcai kútra kiírták, hogy csakis főzés után iható, még a fentebb lévő falurész lakóinak is zacskós vizet osztottak.

©

„Azért éjszaka gyakran ki fogok nézni. Ideges nem vagyok, mert sem 2002-ben, sem 2006-ban nem jött fel idáig a víz. Az öregek pedig azt mondják, valamikor tényleg olyan nagy volt az ár, hogy megközelítette a falut, de akkor is legalább 100 méterre volt a házunktól” – mondta a történelmi településrész legszélén élő férfi, aki jobb híján a Facebookon követte, mi zajlik a lentebb lévő üdülőövezetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leggazdagabb futballklubok: a Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Leggazdagabb futballklubok: a Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást