szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 4K! nehezményezi, hogy bár első fokon tavaly novemberben már bejegyezték őket, a döntést megtámadta az ügyészség, és a politikai csoport párttá alakulását azóta is formai okokból akadályozzák. A 4K! szerint feltűnő, hogy az új pártok olyan nehézségekbe és időhúzásba ütköznek, amelyek 2010 előtt nem voltak jellemzőek. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz abban érdekelt, hogy a hitelét vesztett MSZP legyen az egyetlen ellenzéki párt – írták.

Több mint egy éves procedúra után sem hajlandó bejegyezni a bíróság a 4K!-t új pártként. A Negyedik Köztársaság Pártot tavaly év végén egyszer már első fokon bejegyezték, ezt a döntést azonban az ügyészség megtámadta. A bejegyzési folyamat során több esetben jogszabályokra való hivatkozás nélkül, hasraütésszerűen kitalált elvárások szerint, önkényesen járt el a bíróság – írta kedden közleményben a 4K!.

"A demokrácia szánalmas korlátozása, hogy a Fidesz által feldúlt magyar bíróságon nem lehet bejegyezni egy új, ellenzéki pártot. A pártbejegyzés ellehetetlenítésének világos üzenete van: gyakorlatilag be akarják tiltani a 4K!-t" – mondta dr. Salha Omár jogász, a 4K! alelnöke.

"A bíróság újabb és újabb valószerűtlen indokkal, önkényesen visszadobja a papírokat és húzza az időt. Jelen pillanatban harmadszorra ismételtetik meg a 4K!-val az alakuló gyűlését, ezúttal egy olyan apróság miatt, ami ráadásul pontosan úgy van szabályozva a 4K!-nál, mint a Fidesz alapszabályában. Több mint egy év, három megismételtetett kongresszus és hat hiánypótlás után még mindig találnak új szabálytalanságot. Vagy nincs a bíróságon olyan, aki képes egyben elolvasni egy alapszabályt, vagy szándékosan akadályoznak minket" – mondta a jogász.

A 4K!-t a tavaly áprilisi alakuló kongresszusa után féléves procedúrával, több hiánypótláskérés után, első fokon 2012 novemberében jegyezte be pártként a bíróság. Annak ellenére, hogy a párt működése azóta is folyamatos, az elsőfokú határozatot az ügyészség megtámadta, majd a másodfokú bíróság határozata nyomán újraindult az eljárás.

"Feltűnő, hogy az új pártok olyan nehézségekbe és időhúzásba ütköznek, amelyek 2010 előtt nem voltak jellemzőek a magyar bíróságon. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz abban érdekelt, hogy a hitelét vesztett MSZP legyen az egyetlen ellenzéki párt" – tette hozzá a 4K! alelnöke.

Mint ismeretes, a 4K! mellett eddig sem a PM-et, sem Bajnai új pártját, sem a Kétfarkú Kutya Pártot nem sikerült bejegyezni, mindegyiket az alakuló közgyűlésük megismétlésére kötelezte a bíróság. Ezek közül a 4K! ügye húzódik a legrégebben – olvasható a 4K! közleményében.

A 4K! június 27-én, csütörtökön délután 5 órakor a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épülete előtt fog demonstrálni a valódi demokráciáért és a többpártrendszerért – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak