szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Határozottan visszautasítja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), hogy kormányzati nyomásra nem tette közzé eddig a létminimum 2012-es adatait - közölte a hivatal, amely által közölt adatokból kiderült, 85 960 forint az egy felnőttre számolt minimálisan szükséges kereset.

A KSH közölte, a létminimumról szóló kiadvány megjelenése nem szigorú határidőhöz kötött, rendszerint az első félév végén lát napvilágot, idén azonban a népszámlálási kiadványok 2013 első félévi közzétételével összefüggő munkatorlódások miatt csak július elején jelenik meg.

Korábban Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja többször is azt mondta, tudomása szerint már május óta a KSH rendelkezésére álltak az adatok és az elemzések is elkészültek, a kormányzat azonban visszatartotta azok publikálását.

A KSH ezzel kapcsolatban közölte, sajnálattal tapasztalták, hogy Korózs Lajos sajtótájékoztatóján már a 2012. évi létminimumadatokat idézte, még mielőtt azokat a hivatal nyilvánosságra hozta volna. Ezzel együtt megjegyezték, hogy nincsenek előnyben részesített felhasználók, mindenki egy időben férhet hozzá az adatokhoz. A politikus erre azt válaszolta, hogy nem a KSH, hanem a saját számításai alapján jutott ugyanarra az eredményre, mint a hivatal, és nem szokott "adatokat kilopni".

A KSH által közölt adatokból ugyanis kiderült, a létminimum egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke 2012-ben havonta 85 960 forint volt, az egy évvel korábbi érték 102,4 százaléka.

A létminimum értékeket aktív és nyugdíjas háztartásokra, azon belül háztartástípusokra is meghatározták: 2012-ben a tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke 249 284 forint volt havonta, míg az egytagú nyugdíjas háztartásoké 77 364 forint.

A KSH által közölt adatok azonban nem tartalmazzák azt, hogy hányan élnek létminimum alatt.

Korózs a Létminimum 2012. kiadvány szerdai megjelenése után közölte, "kibújt a létminimum-szög a zsákból", és üdvözli, hogy a statisztikai hivatal "ellenzéki nyomásra végre közölte a hetek óta meglévő létminimum adatokat", és megismételte, hogy a hivatal minden bizonnyal a kormányzati kommunikációs gépezet miatt nem közölte eddig az adatokat, mert azok "sehogy sem férnek bele a fideszes sikerpropaganda győzelmi jelentéseibe".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Történelmi NASA-siker, méltóságteljes Fradi-vereség

Radar360: Történelmi NASA-siker, méltóságteljes Fradi-vereség

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt

Zalaegerszegen tesztelték a közel 2000 lóerős horvát hiperautót

Zalaegerszegen tesztelték a közel 2000 lóerős horvát hiperautót