szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Titkolja a kormány, hogy kitől vettek el a pártállami tevékenysége miatt nyugdíjpótlékot – írja az Átlátszó, amelynek erre vonatkozó adatigénylését a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nem teljesítette annak ellenére, hogy az alaptörvény negyedik módosításával azt ígérték a kormánypártok, hogy a kommunista rendszer vezetőinek e tevékenységükkel összefüggő személyes adatai nyilvánosak lesznek.

Az Országgyűlés tavalyi, az alaptörvényben is bebiztosított döntése alapján a kommunista nyugdíjpótlékokat ismét felül kellett vizsgálni, kiszűrve az arra többek közt a pártállam állami és pártvezetői tisztségének betöltése miatt érdemtelenné vált személyeket. A közigazgatási és igazságügyi miniszter erre ötfős szakértői bizottságot jelölt ki, amelynek véleménye alapján a miniszter még június 1-jéig meghozta az erről szóló határozatokat. A nyugdíjpótlékot augusztus 1-jétől nem fogják megkapni az érintettek.

Az Átlátszó arra volt kíváncsi, hogy a bizottság mi alapján döntött, és ki esik el a jövőben a pótlékoktól, minthogy alaptörvény szerint a kommunista diktatúra hatalombirtokosai a diktatúra működésével összefüggő szerepükre és cselekményeikre vonatkozó tényállításokat tűrni kötelesek, az e szerepükkel és cselekményeikkel összefüggő személyes adataik nyilvánosságra hozhatók.

A KIM azonban névtelenül küldte el az oknyomozó portálnak a szakértői bizottság üléseinek jegyzőkönyveit, illetve Navracsics Tibor miniszter határozatait is, és a határozatokból az indokolás is hiányzik, ezért nem tudni, mi alapján döntött a felülvizsgáló bizottság.

Az Átlátszó pert indít, hogy a bizottsági jegyzőkönyveket és a határozatokat kitakarás nélkül is megismerhessék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus

Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus