szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

Szél Bernadett LMP-s politikus aggódik amiatt, hogy országos nyilvántartárst hoznak lére a segélyezettekről. Írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz az ügyben.

Írásbeli kérdéssel fordul az LMP Orbán Viktor miniszterelnökhöz az átfogó szociális adatbázis létrehozásával kapcsolatban - közölte Szél Bernadett, a párt társelnöke kedden.

Félő, hogy a leginkább rászoruló, segélyezett állampolgárok országos nyilvántartásba vételével a kormány a további szankcionáló és büntető intézkedéseket készíti elő. Talán pont a dédelgetett szociális kártya és segélyplafon megvalósítását kezdik meg? - kérdezte a független országgyűlési képviselő.

A kormány létre kíván hozni egy országos nyilvántartást, amely a különböző rászorultságtól függő ellátások igénybevevőivel kapcsolatos adatokattartalmazza. Az LMP áttanulmányozta a rendszer felállítását megalapozó jogszabálytervezetet. Ha nem ismernénk a Belügyminisztériumból vezérelt büntető szociálpolitika kiterjesztését, a kormány rászoruló személyekkel kapcsolatos hozzáállását, az anyag akkor is számos kérdést vetne fel - írta.
 
Az országos nyilvántartás létrehozásának fő célja ugyanis a segélyekre való jogosultság ellenőrzése, miközben ezt a feladatot az önkormányzatok és járási hivatalok már most is elvégzik. Az ellenőrzési rendszer megduplázására egy ekkora adatbázist létrehozni egyértelműen pazarlás, a bürokrácia felduzzasztása - állt az MSZP-s közleményben.
 
Mi a valódi célja a segélyezettek országos nyilvántartásának, csak nem a legújabb szankcionáló, büntető intézkedéseket készítik elő? Mégis lesz szociális kártya, mégis lesz segélyplafon? - kérdezte Szél Bernadett Orbán Viktortól.

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, a kormány által még nem jóváhagyott tervezet szerint a kormányhivatalok, önkormányzatok és egyéb költségvetési szervek a kezelésük és irányításuk alatt álló támogatásokról, segélyekről szolgáltatnának rendszeresen adatokat az adatbázisba. Az adatokat központi nyilvántartás kezelné, és innen bármelyik adatot szolgáltató szerv kérhet majd információt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento