szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az M5-ösön történt tömegbaleset sérültjeit a Péterfy Sándor utcai Baleseti Központba, a Honvédkórházba, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház traumatológiai osztályára (Merényi kórház) szállították. Egy sérült Kecskemétre a Bács-Kiskun Megyei Kórházba került, öten Cegléden, a Toldy Ferenc kórházban kapnak egészségügyi ellátást. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint a sérültek megfelelő ellátást kapnak.

Két nő továbbra is életveszélyes állapotban van a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában ápolt négy sérült közül, akiket a péntek hajnali, az M5-ös autópályán történt tömegbaleset után szállítottak az intézménybe. A két nő túl van a stabilizációs műtéteken, jelenleg az intenzív osztályokon kezelik őket, hasi, illetve lábszárműtéteket hajtottak végre rajtuk, és biztosították a légzésüket, de nincsenek túl az életveszélyen. Zsiros Lajos ezredes, a központ orvos igazgatója hozzátette: legalább két hétbe telik, amíg a két nő szállítható állapotba kerül.

A másik két sérültről Zsiros Lajos azt mondta: egyikük könnyű, másikuk súlyos sérüléseket szenvedett, de ők a megfigyelésen kívül nem igényelnek egyéb beavatkozást, "elméletben szállítható állapotban vannak". 

Még van, akit műtenek

A Bács-Kiskun Megyei Kórházba mentőhelikopterrel érkezett a polytraumatizált sérült. Ellátása megtörtént, műtét után az intenzív osztályra került. Állapota stabil.

A Péterfy Sándor utcai Baleseti Központba 11 sérültet szállított a mentőszolgálat. Hárman ambuláns ellátást kaptak, és már távoztak. A 8 felvett betegből 2 gyermeket  az ambulánsan ellátott hozzátartozója saját felelősségére elvitt a kórházból. 2 gyermeket az intenzív osztályon, további 2 gyermeket a gyermekosztályon ápolnak.  

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház traumatológiai osztályára 11 beteget szállítottak. Mind a 11 sérült állapota súlyos, közülük 4 életveszélyes. A műtéti beavatkozások két műtőben folyamatosan zajlanak.

©

A ceglédi Toldy Ferenc Kórházba hat sérültet szállítottak a mentők. A három kórházba felvett felnőtt közül ketten súlyos sérültek, egyikük műtéti ellátást igényel. A harmadik felnőtt sérülései miatt osztályos megfigyelésre szorul. A három 18 év alatti fiatal könnyű sérülést szenvedett, ambuláns ellátásban részesültek.

A sérültek többsége nem magyar állampolgárságú személy. Ebben az esetben az illetékes egészségügyi szervezet felveszi a kapcsolatot a sérült beteg nemzeti külképviseletével, amely szolgálati úton küld értesítést a hozzátartozóknak. A kórházak tájékoztatása szerint a hozzátartozók minden akadály nélkül látogathatják az ellátott sérülteket.

Szócska: megfelelő ellátást kapnak a sérültek

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint megfelelő ellátást kapnak a sérültek. Az államtitkár részvétét fejezte ki a balesetben elhunyt három román állampolgár hozzátartozóinak.

Szócska Miklós elmondta, zavartalan, korrekt ellátás zajlik a magyar egészségügyi intézményekben. Hozzátette: 33 sérült ellátásáról kellett, illetve kell gondoskodni, a kórházakban lévő betegek állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) pedig folyamatosan ellenőrzi, hogy megfelelő ellátásban részesüljenek a sérültek.

Megjegyezte, az Országos Mentőszolgálat kitűnő munkát végzett, jól vizsgázott, mind a betegek osztályozását, mind kórházba juttatásukat illetően. Szócska Miklós megköszönte az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját. Elmondta azt is, hogy a román egészségügyi államtitkár pénteken repülőgéppel Magyarországra érkezett egy stábbal, hogy mielőbb hazaszállíthassák a halottakat és a sérülteket, ezenkívül a pszichés segítségnyújtást is ők végzik.

©

Az M5-ös autópályán péntek kora reggel történt tömegbalesetben hárman meghaltak - mindhárman román állampolgárok -, 31-en megsérültek.

A balesetben érintett, román állampolgárokat szállító kisbusz tulajdonosa a sofőrtől telefonon szerzett információkra hivatkozva a román hírtelevízióknak azt mondta: az autópályán kialakult torlódás miatt a kisbusz megállt, bekapcsolta a vészvillogóját, majd néhány másodperc múlva egy hátulról nagy sebességgel érkező bolgár kamion rohant bele a kocsisorba. A Milánóba tartó román kisbuszban 19 utas és két sofőr volt. A balesetben két férfi és egy nő vesztette életét - tette hozzá.

Augustin Hagiu, a Román Fuvarozók Szövetségének elnöke a román Mediafax hírügynökségnek azt mondta: a balesetet okozó 42 tonnás kamion mintegy 70-80 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedett, és a helyszínen nem voltak féknyomok. Úgy vélekedett, szinte biztos, hogy a sofőr elaludt a kormánynál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Megsemmisíthetik a színművészetisek félévét

Megsemmisíthetik a színművészetisek félévét

Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban