szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A parlamentnek nagyobb felhatalmazást kellene adnia a mindenkori kormánynak – mondta a házelnök hétfő este az InfoRádióban. Kövér helyesnek tartaná, ha a parlament csak a legalapvetőbb, garanciális szabályok megalkotására tartana igényt. Érdemesebb lenne az energiáikat nagyobb mértékben a végrehajtó hatalom ellenőrzésére fordítani - mondta. Arról is beszélt, mi lesz a Kossuth téren az új ciklusban, és hogy mennyit számít majd a választási eredményben szerinte a külhoni magyarok szavazata.

©

"Azt tartanám normálisnak, függetlenül attól, hogy a következő ciklusokban milyen kormányok lesznek, ha a parlament csak a legalapvetőbb garanciális szabályok megalkotására tartana igényt, és adna egy felhatalmazást négy éven keresztül a kormánynak" – mondta az Országgyűlés elnöke hétfő este az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szavai szerint ez egyfajta "rendeleti kormányzás" lenne, a "rendeleti kormányzás rossz íze" nélkül. Kövér László erről már februárban is beszélt egy interjúban. Szerinte érdemes lenne hosszú távon megfontolni, nem lenne-e jó nagyobb mozgásteret adni a kormánynak arra, hogy a mindennapi kihívásokra reagáljon, és lazítsanak azon, hogy mindent, a legrészletesebb szabályokat is törvénybe akarják iktatni. Azt tartaná normálisnak, ha a parlament csak a legalapvetőbb, garanciális szabályok megalkotására tartana igényt. Szerinte érdemesebb lenne az energiáikat nagyobb mértékben a végrehajtó hatalom ellenőrzésére fordítani - fejtette ki.

Kövér szerint kívülről nézve talán kapkodónak és hektikusnak tűnt a kormány teljesítménye, de mennyiségben és minőségben jó, amit csináltak. A ciklus kezdetekor tervezett munkát elvégezték, a nagy rendszerszintű átalakításon már túl vannak – mondta az Országgyűlés elnöke.

A mezőgazdaságban még van egy kis törvényalkotási adóssága a kormánynak – mondta. Ámde "az sem tragédia, ha az előre eltervezett törvények nem mindegyike készül el ebben a ciklusban" – fogalmazott. A magyar termőföld-tulajdont védő földforgalmi törvény elkészült, és ez a lényeg.

A kormány 42 pontos törvényalkotási tervet állított össze az őszre a legkülönbözőbb feladatokkal – mondta Kövér László. Ezek között vannak a  költségvetés mellett az alaptörvény ötödik módosítása és az új polgári törvénykönyvvel összefüggő jogszabályok. Az alaptörvénnyel és a sarkalatos törvényekkel kapcsolatban nem zárta ki, hogy még a hátralévő hónapokban átfésülik őket. Ha lesz finomítás, az alaptörvény koncepciója nem sérül. Az új Ptk.-val kapcsolatban nem vár alkotmánybírósági beadványt, de ezt nem is lehet szerinte kizárni.

A házelnök egyáltalán nem számol választási költségvetéssel, további rendszerszintű átalakítással sem.

Ciklusváltás után kiviszik a felesleges székeket

A házelnök arról is beszélt, hogy a képviselők létszámának csökkenése miatt a következő ülésszakban át kell alakítani az Országgyűlés üléstermét, ha esztétikus környezetet akarnak teremteni. Ismertetése szerint a felesleges üléseket kiveszik a parlamenti patkóból, de megőrzik.

A bizottsági rendszer átalakításáról azt mondta: a képviselői létszám megfelezése különböző nehézségekkel fog járni. Kövér László a bizottságok létszámának csökkentésében látja a megoldás lehetőségét, és jelezte: ahogy az egyéni választókerületekben nő a munkateher, úgy itt is nőni fog.

Jelezte, hogy a Képviselői Irodaház megmarad. Mint mondta, régi szívfájdalma, hogy egy történelmi véletlen folytán kényszerű társbérletben vannak az Országgyűlés épületében a miniszterelnökséggel, a kormányfő szűkebb stábjával. Ez semmilyen szempontból nem egészséges, és jó lenne, ha minél előbb találnának végleges megoldást, ezzel a "Fehér házban" is meg tudnák majd oldani azt a problémát, hogy a képviselőknek több munkatárssal kell a jövőben dolgozniuk.

Pillanatnyilag több lehetőség van, az is elképzelhető, hogy év végére el tudják hagyni az épületet. A metróbejárat felett lévő épületről azt mondta: "nagyon fáj a foguk" rá, de a tulajdonviszonyai zavarosak, és nem világos, mikor lesz úgy az Országgyűlésé, hogy abba egyúttal be lehessen költözni - jegyezte meg.

Márciusra készen lesz a Kossuth tér

A Kossuth téren folyó átalakításokról azt mondta: úgy tudja, hogy a munkálatokat az árvízi helyzetet 21-22 nappal visszavetette, de márciusra készen lesz, és a választások előtt át tudják adni a teret, a látogatóközpontot, valamint a mélygarázst, és a szobrok egy jelentős része is állni fog. Arra a kérdésre, hogy március 15-én lesz-e már zászlófelvonás és katonai tiszteletadás, azt mondta: akkor igen, ha ezt a hagyományt meg kívánják őrizni, mert kérdés, hogyan gondolkodjanak az állami zászlóról, és arról, miként kell az ünnepeinket ünnepelni.

A kampány a mostani ülésszak munkatempóját nem befolyásolja, meglátják majd, hogy mennyi munka marad, amit idén nem tudnak elvégezni, és a parlamenti képviselők eldöntik, mikor akarják megtartani az utolsó ülést ebben a ciklusban - ismertette.

Örül, hogy a Jobbik önmérsékletet tanúsít

Arról, hogy többet enged-e meg a kampányidőszakban a felszólalásoknál, azt mondta: tartalmilag eddig sem törekedett korlátozásra. Azt, hogy milyen kifejezéseket használnak, ahogy eddig, ezután is azonos mércével ítéli meg. Az azonos mércét firtató felvetésre úgy fogalmazott: az ellenzék enged meg magának olyan dolgokat, amire húsz év alatt nem volt példa. Arra, hogy számít-e további durvulásra, úgy reagált: kedvező fejlemény volt a házbizottsági ülésen, amikor Balczó Zoltán (Jobbik) bejelentette: a maguk részéről nem kívánják élezni a feszültséget vele szemben, és a visszahívására irányuló kezdeményezést visszavonják.

Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a visegrádi kihelyezett frakcióülésen a választókerületi elnökök sorsa napirendre került volna.

Kövér László szerint a választási kampány egyik témája a rezsicsökkentés lehet. A további esetleges csökkentésekről azt mondta, addig kell és szabad csinálni, amíg ezeknek a cégeknek a nyereségét elviselhető és tisztességes mértékre vissza nem szorítják, amíg tudnak beruházni, az amortizációjukat finanszírozni. Kövér László ebben elég tág mozgásteret lát, hiszen extraprofitot vittek ki az országból az elmúlt években.

A külhoniak képviseletéről azt mondta: nem számol azzal, hogy sok mandátum múlik majd szavazataikon, illetve azzal sem, hogy ez döntené el a választásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A törékeny dívától Csámpás Roziig - a sokszínű Pécsi Ildikó

A törékeny dívától Csámpás Roziig - a sokszínű Pécsi Ildikó

Orbán Viktor: A lengyelek új megoldása az uniós költségvetésről "nem fog menni"

Orbán Viktor: A lengyelek új megoldása az uniós költségvetésről "nem fog menni"

Novák Katalin szerint 1000 milliárd forint került már a családokhoz a babaváróval

Novák Katalin szerint 1000 milliárd forint került már a családokhoz a babaváróval