szerző:
Kósa András - M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pár perc alatt kosarazta ki Fodor Gábor néhány hónapja alapított új liberális pártját az MSZP. Pedig korábban azt ígérték, hogy egyéni képviselői és listás helyeket is kaphatnak. Fodor most azon tépelődik, hogy összefogjon-e azzal a Gyurcsány Ferenccel, akit 2008-ban még ő szólított fel lemondásra. A hvg.hu-nak azt mondta, sem a BKV-s ügyekbe keveredett Mesterházy Ernő, sem a Simicska Lajossal közösen üzletelő vállalkozó barátja nem támogatja, de ha ajánlkoznának, nem utasítana vissza senkit. Interjú.

hvg.hu: Mennyi időt vett igénybe a keddi egyeztetés az MSZP-vel az választási együttműködésről?

Fodor Gábor: A Magyar Liberális Párttal folytatott tárgyalás nagyjából 30-40 perces volt.

hvg.hu: Ilyen hamar kikosarazták?

F. G.: Már az elején volt egy olyan sejtésünk, hogy a szocialisták el fognak térni attól, amit nekünk előzőleg mondtak, ígértek. Ugyanis hosszú időn keresztül a nyilvánosság előtt is arról beszéltek, hogy tárgyalni akarnak és meg akarnak egyezni az együttműködésről. Az Együtt 2014-gyel kötött augusztus végi megállapodás után Mesterházy Attila azt nyilatkozta, velünk is le akar ülni tárgyalni, sőt, arról beszélt, hogy a DK, az MLP és az MSZDP politikusai akár a pártja listáján, akár az egyéni körzetek némelyikében elindulhatnak az MSZP-vel együttműködve.

Fodor Gábor, az MLP elnöke
©

hvg.hu: Információink szerint az egész tárgyalás azzal kezdődött, hogy a szocialisták közölték, nincs miről tárgyalni. Miről beszélgettek még 30-40 percig?

F. G.: Mi nem sértődtünk meg, így nem álltunk fel azonnal az asztaltól. Magam arról beszéltem nekik, hogy mekkora hibát követnek el, és miért lenne szükség mégis a teljes ellenzéki összefogásra. Ezt meghallgatták, majd reagáltak rá, ezzel zárult a beszélgetés.

hvg.hu: A következő lépés az lesz, hogy az MLP összefog Gyurcsány Ferenc pártjával?

F. G.: Először végig kell gondolni higgadtan a helyzetet. Mi mindig is azt mondtuk, hogy az ellenzéki pártoknak mindenképpen össze kell fogniuk. Hogy ez miként valósul meg, abban kik vesznek részt, az a jövő kérdése. Az MLP azt hangsúlyozta, hogy egyedül azzal a Jobbikkal kizárt az együttműködés, amely támadja a piacgazdaságot és jogállamiságot, mindenki mással készek vagyunk tárgyalni. Ha nincs összefogás, és több ellenzéki párt önállóan indul, akkor megoszthatják a kormányváltást akaró választói tömböt.

hvg.hu: Összefogna a Demokratikus Koalícióval?

F. G.: Önállóan kívánunk indulni, de mi mindig is az összefogás pártján álltunk., a kezdetektől fogva, legyen szó az MSZP-ről, az LMP-ről, Együtt-PM-ről, a DK-ról, a Bokros-féle MOMA-ról vagy akár a szocdemekről.

hvg.hu: Kibeszélték már Gyurcsány Ferenccel, hogy az ön által vezetett SZDSZ miért akarta 2008 őszén elmozdítani a miniszterelnöki posztról?

F. G.: Az elmúlt időszakban erről nem beszéltünk. Azt hiszem, mindkettőnk számára világos, hogy 2008-ban mi volt a helyzet. Akkor pártelnökként kértem egy találkozót, és ott közöltem vele, hogy a helyzete kormányfőként tarthatatlanná vált. Jeleztem, ha a kisebbségi kormánya letesz egy programot az asztalra, amit támogathatónak tartunk, akkor menjünk előre közösen, ha nincs ilyen, akkor előrehozott választásokat kell tartani, addig pedig egy szakértői kormány vegye át az ország irányítását. A legnagyobb vitám nem is vele volt, hanem a saját pártommal, illetve a parlamenti frakciónkkal, amely hátba támadott. De ez egy régi történet.

hvg.hu: Ez a régi történet azért érdekes, mert a szereplők ismét visszatértek a porondra. Ön Gyurcsánnyal tervezgeti az összefogást, a szakértői kormány ötletét felvető Horn Gábor pedig most az MLP-vel való együttműködést kizáró MSZP-nek ad tanácsot.

F. G.: Pártelnökként 2008-ban arra a helyzetre reagáltam, hogy az ország politikailag és gazdaságilag is instabillá vált. Nem személyes indulatról volt szó. Nincsen előítéletem, mindenki hibázhat és helyes, ha később belátja tévedéseit.

"Ha ez így lenne, akkor az SZDSZ-t vittük volna tovább"
©

hvg.hu. Arról beszélt, hogy 2008 őszére Gyurcsány helyzete tarthatatlanná vált. Változott bármit azóta a helyzet?

F. G.: Azóta rengeteg idő eltelt, sok minden történt. Higgadtan tudják nézni az akkori eseményeket sokan, főleg a mai Magyarország tükrében Az MLP azt vizsgálja, hogy mit képvisel, milyen programja van annak a pártnak, amelyikkel együtt akar működni, és igyekszem elvonatkoztatni attól, hogy az adott pártban lévő személyekről öt évvel ezelőtt mit gondoltam. A másik dolog, ami számunkra lényeges, hogy a legtöbb közvélemény-kutató azt mondja, az emberek többsége változást akar Magyarországon. Ezt csak kormányváltással lehet elérni, az pedig csak akkor következik be, ha lesz ellenzéki összefogás. Az a kérdés, hogy a Fidesz EU-ellenes, antiliberális politikájával szemben vissza lehet-e térni egy liberálisabb, EU-konform útra.

hvg.hu: Mi a Magyar Liberális Párt, az SZDSZ feltámasztásának kísérlete?

F. G.: Nem. Ha ez így lenne, akkor az SZDSZ-t vittük volna tovább. Az SZDSZ története véglegesen lezárult. Vannak persze olyan hagyományai, amiket a liberális Fidesz hagyományaival együtt tovább akarunk vinni.

hvg.hu: Csak a nevet, a brandet dobták ki? Ahogy végigjöttünk az irodán, csak SZDSZ-es politikusokkal találkoztunk.

F. G.: Kikre gondol?

hvg.hu: Boruzs András, vagy az ön SZDSZ-es személyi titkára.

F. G.: Sajtósunk Szekula István nem volt SZDSZ-es, az én munkatársam volt. Ami Boruzst illeti: számtalan alkalommal elmondtunk, nyitottak vagyunk azon SZDSZ-tagok irányába, akik ma is liberálisnak vallják magukat.

hvg.hu: Meg tudja nevezni azt a három, megújulást képviselő liberális politikust, akik egyéniben indulnának? (Az MLP három egyéni választókerületet szeretett volna megkapni az ellenzéki együttműködés keretében – a szerk.)

F. G.: Egy csomó embert tudnék mondani. Elég csak a tárgyalódelegációból Bősz Anettet, Somogyi Pétert megnevezni. Vagy Popper Gábort, aki az István a király előtti tüntetésen a szónokunk volt.

hvg.hu: Úgy gondolja, hogy ezeknek az embereknek lenne esélyük egyéniben?

F. G.: Természetesen. Bőven van olyan kerület, ahol az ellenzéki jelöltnek kitűnöek az esélyei, ha egy ellenzéki összefogás áll mögöttünk.

"irreális célkitűzés lenne mind a 106-ban jelöltet indítani"
©

hvg: Ha végül egyedül indulnak, tudnak legalább 27 kerületben egyéni jelöltet indítani? Vagy akár mind 106-ban? (Ennyi jelölt kell ahhoz, hogy egy párt országos listát tudjon állítani, hogy megszerezze a bekerüléshez szükséges 5 százalékot – a szerk.)

F. G.: Számolunk azzal, hogy egyedül indulunk. Mi vagyunk a legfiatalabb párt. Májusban kezdtünk el tevékenykedni, irreális célkitűzés lenne mind a 106-ban jelöltet indítani, de a 27 kerület azért nem jelentene akadályt. Amíg nem teljesen reménytelen, küzdeni kell azért, hogy legyen  együttműködés az ellenzéki szervezetek között. Nekünk most tennünk kell a dolgunkat: meg kell szólítanunk a liberális szavazókat. Mert rajtunk kívül ma Magyarországon senki nem képviseli ezeket az elveket. Mindenkinek van valami mondanivalója ezen választóknak, de az etatizmussal szembeni emberközpontú politikai gondolkodást, a piacgazdaságot senki nem képviseli.

hvg.hu: Hány darab ilyen választó van ön szerint?

F. G.: Sokan vannak. A közvélemény-kutatók 4-500 ezerre teszik a számukat. Egy biztos, nem lesz könnyű őket mobilizálni, ráadásul 2010-ben különféle pártokra szavaztak: balra, az LMP-re, sőt a Fideszre. Most nyilván sokan az Együttre, vagy a DK-ra figyelnek. Heterogén tábor, de vannak bizonyos elvek, amik összekötik őket. A feladat, hogy a liberális tábor újra egységessé váljon.

hvg.hu: Az Együtt 2014 nem elég ehhez?

F. G.: Az Együtt egy zavaros politikai profilú partner. Egy baloldali párt, akármit is mondanak. Talán csak a PM-nek érzékelhető egyértelműen a zöld-baloldali karaktere

hvg.hu: A Bazilikától pár méterre, a Parlamenttől pár száz méterre ülünk, egy belvárosi irodaépületben. Ebben a kerületben nem olcsó irodát bérelni. Honnan rá a pénz?

F. G.: Vannak olyan támogatóink, akik segítenek minket kisebb dolgokban.

hvg.hu: Ez az iroda legalább öt tágas helyiségből áll modern bútorokkal berendezve. Ez azért nem "kisebb dolog”.

F. G.: Van olyan támogatónk, aki segít abban, hogy ezt a néhány helyiséget használjuk egy alapítvánnyal közösen. A mostani kampányunk során is szerény számban tettünk ki plakátokat, amiknek a száma jelenleg a 100-at sem éri el. Erre a támogatóink, aktivistáink dobták össze a pénzt, ami valamivel több, mint egymillió forint.

"a aktivistáink dobták össze a pénzt"
©

hvg.hu: Melyik plakátcéggel szerződtek?

F. G.: Nem szeretném elmondani, mert nem szeretnék rosszat nekik. De ha a kérdés arra vonatkozna, nem, nem Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik a cég.

hvg.hu: Az SZDSZ-t korábban pénzzel segítő, a számítástechnikai vállalkozásaiból meggazdagodott milliárdos, Törő Csaba most támogatja az MLP-t?

F. G.: Tanácsadóm volt, amikor környezetvédelmi miniszter voltam. Jó barátságban maradtunk, de ő elment az üzleti életbe, nem támogat minket. De én minden támogatót szívesen fogadok.

hvg.hu: Törőnek nincsenek skrupulusai Simicskával szemben. Úgy ment el az üzleti életbe, hogy konzorciumra lépett a fideszes vállalkozóval egy környezetvédelmi beruházásban.

F. G.:  Én nem foglalkozom az üzleti ügyeivel. Ő sem szól bele az én politikai ügyeimbe. Ez így van rendjén, a mi útjaink szétváltak, a barátság viszont megmaradt.

hvg.hu: A Hagyó Miklóssal együtt a zavaros BKV-ügyekbe belekeveredett Mesterházy Ernővel tartja a kapcsolatot?

F. G.: Őt nem a politikai életből ismerem. Az 1980-as években az Európai Kiadó menedzsere volt, abban az időszakban ismerkedtünk össze, mert nagyon sokat jártam az együttes koncertjeire. Az üzleti ügyeit nem ismerem, azt látom, hogy nagyon megviselte, ami vele történt. Örülök neki, hogy ő volt a producere a Csak a szél című filmnek, amire a nemzetközi elismeréseknek köszönhetően az egész ország büszke lehet.

hvg.hu. Most nincs a támogatók között?

F. G.: Nincs. De még egyszer: én mindenkire számítok, aki segíteni akar, a barátaim pedig megmaradnak barátaimnak.

hvg.hu: Tehát, ha jön Törő és Mesterházy, nem utasítaná el őket?

F. G.: Jöhet bárki, mert nekünk minden támogatásra szükségünk van, főleg ha a jelentkezők azért jönnek, mert úgy érzik, változásra van szükség Magyarországon.

hvg.hu: Régi barátja, volt párttársa, Orbán Viktor gratulált már a pártalapításhoz? Korábban ön többször beszélt arról, hogy össze szoktak csörreni.

F. G.: Nem beszéltem azóta vele. Nyilván pontosan tudja, hogy mit gondolunk róla. Rossz irányba viszi az országot, ezt fejezik ki a plakátjaink is. De arra mindig ügyelni fogok, hogy egykori barátaimmal továbbra is szóba tudjunk állni egymással, még akkor is, ha radikálisan mást gondolunk a világról.

"Nem beszéltem azóta vele. Nyilván pontosan tudja, hogy mit gondolunk róla"
©

hvg.hu. A hétvégén láttam a János-hegyi kilátónál Kóka Jánost, ahogyan a lányával biciklizett. Láthatóan kisimult volt, jól érezte magát. Nem fordult meg önben, hogy Kókához hasonlóan végleg hátra hagyja a politikát? Miért akar mindenáron visszatérni?

F. G.: Én nagyon szeretem a gyerekeimet, sokat foglalkozom velük, ez így volt akkor is, amikor miniszter voltam, és így lesz, a jövőben is. Három évig vártam arra, hogy valaki megcsinálja a liberális pártot. De nem vállalkozott rá senki, a liberális gondolatra viszont szükség van. A dolog nem arról szól, hogy én be akarok jutni a parlamentbe, ahhoz nem kell egy külön pártot alapítani. Akárhogy is indulunk a választásokon, ennek akkor van értelme, ha bejutás esetén a pártnak önálló frakciója van a parlamentben, vannak önkormányzati képviselői.

hvg.hu: Kóka egy beszélgetés során azt mondta, bármit is gondoljon a liberalizmusról, belátta, hogy az ő politikai pályája az SZDSZ-szel együtt véget ért.

F. G.: Tisztelem a döntését, de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. A Liberálisok- MLP szervezése során arra törekedtem, hogy minél több fiatalnak adjunk lehetőséget, jöjjön egy új generáció és a magam tapasztalatit igyekszem átadni nekik.

hvg.hu: Hány támogatója van az MLP-nek?

F. G.: Kétezer körül van a támogatóink száma, olyan 300 körül a tagok száma. Egy kerületet kivéve minden fővárosi kerületben, illetve több vidéki nagyvárosban van csoportunk.

hvg.hu: A plakátokon felül mivel akarják még észrevetetni magukat?

F. G.: Többek között azzal az oktatáspolitikai csomagunkkal, amit az MSZP-vel való tárgyalásokra is bevittünk. Most ennek az iskolakezdet révén szezonja van. Mi az az intézkedéscsomag, amit az ellenzék győzelme esetén 2014-ben a kormánynak azonnal meg kell valósítania. Lesznek olyan beszélgetéseink, mint ami legutóbb az első Orbán-kormány minisztere Chikán Attila és a volt jegybankelnök, Surányi György és köztem folyt arról, hogy mennyiben hibáztatható a liberalizmus a gazdasági válságért. És arra jutottunk, hogy túl kevés volt a liberalizmus. 

hvg.hu: Mi lesz, ha nem jutnak be? Kész-e egy parlamenten kívüli pártban politizálni?

F. G.: Attól függ. Ha egyedül indulunk, és nem érjük el az 5 százalékot, nem mindegy, mennyivel maradunk kívül.

hvg.hu. Ha annyit kapnak, mint az MDF-fel közösen induló SZDSZ 2010-ben?

F. G.: Akkor nem biztos, hogy érdemes folytatni, de be fogunk jutni, és újra lesz képviselete a szabadság eszméjének az Országgyűlésben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Heindl Péter Vélemény

Nyílt levél Bauer Tamásnak, egykori SZDSZ-es tagtársamnak

Nem kell bölcs vezér, ne várjuk a kormánybuktató messiást! Kellenének viszont végre olyan pártok, amelyeken belül a politizálók, miközben pártjuk sikere érdekében együttműködnek, ugyanakkor a nyilvánosság előtt is vitatkoznak egymással. Akár a pozíciókért való rivalizálás folyományaként, akár pusztán a demokratikus nyilvánosság alapeszméjének tisztelete miatt.

MTI-OS Itthon

Ellenzéki összefogás - íme, Fodor Gábor csodafegyvere

A Liberálisok - Magyar Liberális Párt elkeseredett azon, hogy megfeneklettek a tárgyalások az MSZP és az Együtt-PM között. Javasolják, hogy az MSZP jelöljön miniszterelnököt, Bajnaiék pedig majd az EP-választások listavezetőjét jelölhetik ki.

hvg.hu Itthon

„Miért kellene még egy SZDSZ, amikor az Együtt 2014-gyel már van egy?”

Bajnai Gordonékkal már becsatornázták az egykori SZDSZ szavazóit az ellenzéki táborba, és leszerelték a liberális értelmiség kritikáit is, emiatt nincs szükség sem a Demokratikus Koalícióra, sem Fodor Gábor pártjára – információink szerint ezt közölték az érintettekkel az MSZP vezetői hétfőn. Úgy tudjuk, arra is hivatkoztak, egy Fodorral vagy Gyurcsánnyal kötött megállapodás „belső feszültségeket” okozna.

MTI Itthon

Népszabadság: összefoghat Gyurcsány és Fodor

Nincs kizárva, hogy az MSZP-vel sikertelenül zárult egyeztetések után a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) együttműködési tárgyalásokat kezd a Fodor Gábor irányította Liberálisokkal – írta a Népszabadság csütörtökön.

Letiltotta az egyik dalt az X-Faktorból a jogtulajdonos

Letiltotta az egyik dalt az X-Faktorból a jogtulajdonos

A magyar termelők kevesebb mint egy százaléka biogazda

A magyar termelők kevesebb mint egy százaléka biogazda

Nézzen be a Vidi új, 14 milliárdos stadionjába – videó

Nézzen be a Vidi új, 14 milliárdos stadionjába – videó

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

7100 forintba kerül ez a kis számítógép, amivel még programozni is megtanulhat

7100 forintba kerül ez a kis számítógép, amivel még programozni is megtanulhat

Elhunyt Princz Gábor

Elhunyt Princz Gábor