szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mélyen áron alul értékesíthettek egy területet Baján, amit a vevő az önkormányzat pénzén tisztíthat meg, és később akár munkahely-teremtési támogatáshoz is juthat. Az érintett vállalkozó személye azért is érdekes, mert a jelek szerint amíg Lázár János kivont karddal harcol ellene, Zsigó Róbert „keblére öleli”.

Gáláns volt minden jel szerint Kárpáti Lászlóval Baja város önkormányzata, amikor május 30-án 76,3 millió forintért értékesítette a város szélén található egykori laktanyához tartozó gyakorlóteret. A mezőgazdasági termények értékesítésével foglalkozó Trigó-Fix Kft. tulajdonosa a vételárért 50 hektár, részben „kertvárosias lakóterület”, részben „általános mezőgazdasági terület” besorolású földhöz jutott az üzlet révén. A laktanyával szemben található földterületet régóta nem használják, korábban kijelölt építési-törmelék lerakó hely volt, egy korábban lőszerraktárként funkcionáló épületet most a helyi kommunális társaság használ raktárként.

Az önkormányzat előterjesztése szerint az építési törmeléken túl „illegálisan lerakott kommunális és egyéb hulladék”, valamint a föld alatt és fölött vasbeton műtárgyak találhatóak, és lőszermentesítésre is szükség lehet. A közművesítetlen telkekért így is megadnak helyben 500-1000 forint közötti összeget négyzetméterenként, így 50 hektárért el lehet kérni minimum 250 millió forintot. Főleg, hogy az önkormányzat gyakorlatilag magára vállalta a terület megtisztításának költségét. Az előterjesztésben szerepel ugyanis, hogy a „vevő jogosult a kármentesítéssel kapcsolatos költségeit (zöldmunka a lőszermentesítés előkészítéséhez, lőszermentesítés, törmelék kitermelés, elszállítás, deponálás) legfeljebb bruttó 54 455 000 Ft-ig elszámolni”.

Zsigó Róbert bajai polgármester gáláns volt a helyi lőtér átadásával
©

Egy hasonló munkáknál műszaki ellenőrként is dolgozó, a területet ismerő mérnök szerint a fent jelzett munkákat nagyságrendileg 10 millió forintból el lehet végezni, például azért (is), mert hiába volt gyakorlótér az 50 hektáron egykor, éleslövészet itt soha nem volt, így legfeljebb az egykori raktár pár száz négyzetméteres területén lehetnek esetleg lőszerek a földben. Ráadásul az építési törmelék még értékesíthető is, hiszen feltöltésekhez, utak alapozásához széles körben használják, Baján is van egy ezzel foglalkozó vállalkozás.
A vevő egyébként az előterjesztés szerint 500 négyzetméter alapterületű lakótömböt, egy 200 négyzetméteres közösségi épületet, egy 200 négyzetméteres „szálláshely szolgáltató épületet”, összesen 400 négyzetméternyi állattartó épületet, egy teniszpályát, egy 3-4 hektáros csónakázó-, és egy 1,5-2 hektáros pihenőtavat, valamint egy állatsimogatót akar kialakítani.

Az önkormányzat által finanszírozott telektisztítás után akár a leendő építkezés is helyi támogatással valósulhat meg, ugyanis éppen az értékesítési döntéssel egy időben, május 30-án döntött a bajai képviselő-testület szintén Zsigó Róbert polgármester előterjesztésére teljesen új rendeletben szabályozta a munkahely-teremtési támogatásokat, külön kiemelve, hogy mivel „az önkormányzatnak az ipari park területén kívül is vannak olyan területei, amelyek gazdasági célra hasznosíthatók”, így az ezeken megvalósuló beruházásokat is támogatni lehet a jövőben.

A vevő és leendő beruházó személye önmagában is érdekes. Kárpáti László ugyanis egyike az ország legnagyobb agrárvállalkozóinak. Társtulajdonosa annak a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek, amelyik 2 ezer hektáron gazdálkodva 2012-ben összesen 1,5 milliárd forint állami támogatáshoz jutott (ebből 362 millió volt területalapú támogatás). Külön pikáns a történetben, hogy a Hód-Mezőgazda Zrt. területei jórészt Hódmezővásárhely környékén találhatóak. Mint a Népszabadság májusban megírta, Lázár János régóta a helyben 353 embert foglalkoztató cég kiebrudálására törekszik, szerinte ugyanis, amikor a Hód-Mezőgazda 2004-ben hozzájutott a földekhez, azzal „a vásárhelyiek veszítettek”. A zrt. földjeit így megpályáztatják, ami Antal Gábor vezérigazgató szerint a cég végét jelentheti.

Feljelentést tettek az ügyben

Az egyik nyilvános telekértékesítés miatt hétfőn feljelentést tett a bajai önkormányzat ellen Juhász Péter, az Együtt-PM szövetség társelnöke a Központi Nyomozó Főügyészségen. Juhász Péter elmondása szerint azért tett feljelentést, mert a bajai önkormányzat képviselő-testülete elfogadott egy olyan ingatlaneladási határozatot, amely szerint egy 25 hektáros egykori katonai lőteret 76 millió forintért értékesít "egy helyi, Fidesz-közeli vállalkozónak".

"Ennek a lőtérnek, amelyet soha nem használtak éleslövészetre, 76 millió forintban állapították meg az értékét, de a dokumentumban van egy olyan kitétel, hogy a vevő 54 millió értékben visszaigényelhet az önkormányzattól pénzt, mégpedig lőszermentesítés jogcímen" - indokolta a feljelentést az Együtt-PM szövetség társelnöke. Juhász Péter állítása szerint a vevőnek csak a különbözetet kell kifizetnie, "ami felveti annak a gyanúját, hogy igazából 50 millió forinttal megrövidítették az önkormányzatot".

Fercsák Róbert, Baja fideszes alpolgármestere közleményben reagált Juhász Péter vádjára. Azt írta, "nem tudjuk érdemben kommentálni a vádaskodást. Nem tudjuk, hogy a Kendermag Egyesület prominense valamely tudatmódosító szer hatása alatt nyilatkozott-e. Nem tudjuk azt sem, hogy a feljelentés ki ellen szól."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Voksturizmus: több nyomozás is folyik még fiktív lakcímbejelentések miatt

Voksturizmus: több nyomozás is folyik még fiktív lakcímbejelentések miatt

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája - fotók

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája - fotók

Túl az 1 000 000 000 letöltésen a legnépszerűbb fordítóalkalmazás

Túl az 1 000 000 000 letöltésen a legnépszerűbb fordítóalkalmazás