szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hivatali vesztegetés gyanúja miatt javasol vádemelést a rendőrség két férfi ellen, aki 30 ezer eurót ajánlott fel az egyik Fejér megyei önkormányzatnak egy szélerőmű környezetvédelmi és építési engedélyezési eljárásában való együttműködésért cserébe - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika közleménye szerint az 52 és a 66 éves férfi a beruházó kft.-jük nevében 2012 szeptemberében az érintett község alpolgármesterének és két önkormányzati képviselőjének e-mailt küldött, amelyben 30 ezer euróval (akkori árfolyamon 8,5 millió forinttal) kívánták megvesztegetni őket. Arra akarták rávenni őket, hogy cégük egyik projektjének környezetvédelmi és építési engedélyezési eljárásában működjenek közre.

Az önkormányzatnak meg kellett volna változtatnia korábbi döntését, és hozzá kellett volna járulnia ahhoz, hogy a településen épülő szélerőműhöz a költségesebb földkábel helyett az olcsóbb légkábelt használhassák. Az együttműködésért cserébe az önkormányzat két részletben kapta volna kézhez a beígért összeget. Az ügylet meghiúsult, mert az önkormányzat nem fogadta el az ajánlatot, és feljelentést tett a rendőrségen.

A Fejér megyei rendőrség a cég székhelyén, illetve a két cégvezető lakásán is házkutatást tartott, számos iratot lefoglaltak, és egyikük számítógépéről kimentették azt az e-mailt is, amelyben a vesztegetést megkísérelték.

A két férfit háromrendbeli hivatali vesztegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Vallomásukban arra hivatkoztak, hogy az üzleti életben bevett gyakorlat a szubjektív ellenállást megfelelő anyagi juttatás fejében "tűrési" kategóriába terelni. A két gyanúsított szabadlábon védekezik.

Az MTI információi szerint a megvesztegetni próbált alpolgármester és a képviselők baracskaiak. Az ügyben sem Boriszov Zoltán (független) polgármester, sem Becsei Andrásné (független) alpolgármester nem kívánt nyilatkozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr