szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A felülvizsgálatra a Ptk. módosítása miatt van szükség. Az új törvénykönyv lényeges újítása, hogy a bíróság a cselekvőképességet általánosan nem, csak bizonyos ügyekre korlátozhatja.

Minden gondnokság alatt lévő személyt felül kell vizsgálnia a bíróságnak a polgári törvénykönyv (Ptk.) jövő évi hatálybalépése után – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára az új magánjogi kódex hatálybalépésével összefüggő törvényjavaslatok általános vitájában kedden az Országgyűlésben.

Répássy Róbert expozéjában közölte, a Ptk. lényeges újítása, hogy a bíróság a cselekvőképességet általánosan nem, csak bizonyos ügyekre korlátozhatja. Felülvizsgálják a gondnokoltak jelenlegi nyilvántartását is – tette hozzá. Kitért arra, hogy újdonság lesz az előzetes jognyilatkozat, amelynek nyilvántartását az Országos Bírósági Hivatal működteti.

Beszélt arról, hogy a most tárgyalt négy javaslat egyike teljes körűen szabályozza a jogi személyek átalakulásának, egyesülésének, szétválásának szabályait, továbbá áttekinthetően szabályozza az ingatlantulajdonosok egymás közötti viszonyait.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!