szerző:
hvg.hu

A sertéshús áfáját nem az árcsökkentés miatt mérséklik, a gyed extra fantasztikus távlatokat nyit, a devizahitelek pedig rossz hitelek – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A kormányfő elégedett és szerinte Magyarország ma 2010-hez képest szabad és független ország.

"Fölgyorsultak az események" – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adott szokásos reggeli interjújában pénteken azzal kapcsolatban, hogy csütörtökön kiderült: 27 százalékról 5 százalékra csökkentik a sertés és a félsertés áfáját. "Az áfacsökkentés a munkahelyvédelmi akcióterv és nem a rezsicsökkentés része. Ettől az áfacsökkentéstől munkahelyek megmentését reméljük, valamelyest és talán az ár is csökkenhet, de nem az árcsökkentés a cél" – tette hozzá.

"Talán egyszer a pultokon is olcsóbb lesz a hús"

A kormányfő szerint versenyhátrányba kerültek a magyar vállalkozók és gazdák azokkal szemben, akik áfát csaltak, vagy importból hozzák be az alapanyagokat, az áfacsökkentés pedig "most igazságot tesz, a becsületesen gazdálkodó magyaroknak megmaradhat a munkahelyük". "Talán egyszer a pultokon is olcsóbb lesz a hús, de csak akkor, ha az áfacsökkentésnek meglátják a hatását. Akinek szike van a kezében, az ne kapkodjon" – fogalmazott Orbán.

©

Az intézkedés bevételcsökkentő hatását a kormány mérlegelte, Orbán szerint "ez a kockázat csekély", ezért mertek belevágni. Arra a kérdésre, hogy miért éppen a sertéshús áfáját csökkentik, a kormányfő azt mondta: a szakértők mondták, hogy ebben az ágazatban van a legnagyobb gond. A következő lépésről nem szívesen beszélt. "A parlament messze van a disznóólaktól, a távolságot át kell hidalni" – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: Fazekas Sándor agrárminiszter folyamatos kapcsolatban van a gazdákkal.

"Nem kell emellett sokat érvelni"

A január elsejétől bevezetendő gyed extrával kapcsolatban azt mondta: az igazi mozgatórugó nem a kormány, hanem az a demográfiai munkacsoport, amit Révész Máriusz vezet, ők dolgozták ki ezeket a javaslatokat. "Nem kell emellett sokat  érvelni, aki akar gyereket, az ki tudja számolni, hogy számára fantasztikus távlatokat nyit meg ez az eddigiekhez képest" – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az intézkedések hátterében a gazdaság javuló teljesítménye áll, emögött "pedig nem hókuszpókusz, hanem a magyar emberek és az ő jó minőségű munkájuk".

"Magyarország szabad és független"

Az Európai Bizottság prognózisával kapcsolatban azt mondta, emlékszik még arra, amikor az Európai Parlamentben ülve "vértolulásos életvesztés határán álló képviselők üvöltöztek" vele. "Magyarország ma 2010-hez képest szabad és független, nem állítom, hogy minden rendben, de saját lábon állunk, külföldről pénz üzleti alapon és nem segélyként jön, ha vannak is kétségek egyesek fejében, a végén az ellenfeleink is azt mondják, hogy 'nocsak'. Magyarország aközött a néhány ország között van, akik csökkentik a munkanélküliséget, tartják a hiánycélt és csökkentik az államadósságot. Jó ország vagyunk az EU-n belül" – véli a miniszterelnök.

"Jó, ha nem bízzuk el magunkat, nem kényelmesedünk el. A saját igazunkért folytatott küzdelmek nehezén túlvagyunk. Sokkal kifinomultabb, szakmaibb munka következik" – mondta Orbán, aki arra kérte a képviselőket, hogy fogadják majd el a költségvetést.

"A devizahitelek rossz hitelek"

A devizahitelesek megmentését szolgáló intézkedésekkel kapcsolatban azt mondta: "az alaphelyzet az, hogy a devizahitelek rossz hitelek, ez a bankok hibája".

"Van egy körülmény, ami mellett a kormány nem mehet el: egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek születtek a devizahitelesek ügyében" – mondta a kormányfő, aki szerint meg kell szüntetni a jogi káoszt. "Az embereket viszont nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy bevezetnek egy kormányzati megoldást, majd azzal ellentétes bírósági ítéletek születnek, az ugyanis jogi zűrzavart eredményezne" – hangsúlyozta.

Ezért arra kell sarkallni az igazságszolgáltatás vezetőit – folytatta –, elsősorban a Kúria elnökét, hogy előbb-utóbb tegyenek rendet a devizahitelügyek területén, vagyis hozzanak egy olyan jogegységi döntést, amely után a bírók az azonos tényállásokat, azonos élethelyzeteket azonos módon fogják megítélni, és azonos ítéletek születhetnek.

"Ha látjuk, hogy itt rend lett, akkor a kormány kockázat nélkül, az emberek mindennapi életének felborítása kockázata nélkül tud úgy döntést hozni, hogy az összhangban legyen az igazságszolgáltatás által kialakított jogi helyzettel" – mondta a kormányfő.

Az önkormányzatok adósságátvállalásáról úgy fogalmazott: a jövőben nem tudnak eladósodni az önkormányzatok, a hitelfelvétel lehetőségei beszűkültek. "Akik felelősen gazdálkodtak, azok extra lehetőségeket kaptak, olcsóbb és gyors fejlesztési forrásokhoz juthatnak. Érdemes volt nem felelőtlenül költekezni" – tette hozzá a kormányfő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A politikától függ, megtorpan-e az építőipar

A politikától függ, megtorpan-e az építőipar

A Felcsút védője meggyőzte Rossit, ott lesz a pályán Walesben

A Felcsút védője meggyőzte Rossit, ott lesz a pályán Walesben

Már évi 107 kiló csomagolást dob ki egy német

Már évi 107 kiló csomagolást dob ki egy német

Vajna Tímea nem tud cége 13 milliárd forintos kötelezettségéről

Vajna Tímea nem tud cége 13 milliárd forintos kötelezettségéről

Jön a dugódíj, a dízelautókat is korlátozhatják Budapesten

Jön a dugódíj, a dízelautókat is korlátozhatják Budapesten

Amikor Kosztolányi utoljára szerelmes lett, a rákja is visszavonulót fújt egy időre

Amikor Kosztolányi utoljára szerelmes lett, a rákja is visszavonulót fújt egy időre