szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TÁRKI ábráján kikeresheti, hogy az ön korosztályában a Jobbik vagy az MSZP az erősebb. A fordulópont valahol a 43-47 éveseknél van. A Fidesz egyenletesen és toronymagasan vezet minden korosztályban, a 28-32 éveseknél az 50 százalékot is meghaladja a támogatottságuk.

Az elmúlt egy évben a legfiatalabbak voltak a legkevésbé (63 százalékuk), a legidősebbek a leginkább (77 százalékuk) biztosak abban, hogy elmennek szavazni - írta a TÁRKI hétfői közleményében.

A legfiatalabbak körében közel annyian vannak a szavazást tervezők, mint a választástól távol maradni szándékozók, a szavazási hajlandóság a korral szinte folytonosan nő. Valamennyi korcsoportban a Fidesz a legnépszerűbb párt, az MSZP és a Jobbik a korfa két ellentétes oldalán népszerű – derül ki a 2012. november és 2013. október közötti tizenegy adatfelvétel elemzéséből.

©

Az 1. ábra alapján látható, hogy az elmúlt egy évben a legfiatalabbak voltak a legkevésbé (63 százalék), a legidősebbek a leginkább (77 százalék) biztosak abban, hogy vagy elmennek szavazni, vagy sem. A határozottság a korral – 23 és 52 év között kissé ingadozva – nő, a szavazáson való részvételben vagy az attól való távolmaradásban biztosak aránya az 53 évesnél idősebb korcsoportokban rendre 70 százalék felett van.

A szavazáson részt venni szándékozók aránya valamennyi korcsoportban magasabb, mint a távolmaradást tervezőké, de e kétféle szándék aránya nagyon eltérő korcsoportonként. A legfiatalabbak körében közel annyian vannak a szavazáson való részvételt tervezők, mint a nem tervezők, majd a szavazási hajlandóság szinte folytonosan nő a 63–67 éves korcsoportig, akik között a szavazni akarók már négyszer annyian vannak, mint a részt venni nem szándékozók. A 68 év feletti két korcsoportban erősen nő a szavazni nem akarók és enyhén csökken a szavazni akarók aránya.

Valamennyi korcsoportban a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb párt, ebben csak a 23–32 évesek két korcsoportja között mutatkozik némi ingadozás. Ez azzal függ össze, hogy a 23–27 évesekhez képest a 28–32 évesek között sokkal kisebb a Jobbik-szimpatizánsok aránya.

©

Az MSZP és a Jobbik tábora a 43–47 évesek esetében közel azonos nagyságú, az ennél fiatalabbak körében a Jobbik, az ennél idősebbek között az MSZP népszerűsége a nagyobb. E fordulóponthoz képest a Jobbik népszerűsége a kor előrehaladtával szinte folyamatosan csökken; az MSZP-é ennek tükörképe: míg a Jobbik tábora 68 éves kor felett szinte eltűnik, addig az MSZP népszerűsége majdhogynem fideszi magasságokba emelkedik.

Az Együtt 2014-PM népszerűsége enyhén görbülő haranggörbét mutat: a középkorúak (43–57 évesek) között a legmagasabb (12–13 százalék). Az LMP tábora a kor növekedésével 7-8 százalékról 1-2 százalékra csökken, a DK-é enyhén nő a korral (1-2 százalékról 3-4 százalékra).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az

Biden 100 napra maszkot rakna egész Amerikára, és leigazolta Faucit

Biden 100 napra maszkot rakna egész Amerikára, és leigazolta Faucit

A röhögéstől a drámáig ível ez a különleges apróhirdetés-gyűjtemény

A röhögéstől a drámáig ível ez a különleges apróhirdetés-gyűjtemény