szerző:
MTI

Tudomásul veszi a bíróság döntését és a megismételt választáson is elindítja polgármesterjelöltjét Fóton az ellenzéki összefogás - közölte Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes hétfőn.

A választás megismétlését elrendelő bíróság egy jelöltet vagy jelölőszervezetet sem marasztalt el - közölte az MSZP Pest megyei elnöke.

Tóbiás József szerint a bíróság mostani érvelésével az elmúlt húsz évben számos választást meg lehetett volna ismételni, miután annak a szavazókörnek az eredménye, ahol kampánycsendsértés történt, érdemileg nem befolyásolta a végeredményt. Hozzátette, meggyőződésük, hogy fóti választóknak elegük van az elmúlt évtized fideszes városvezetéséből, ezért indítják újra jelöltjüket.

A Budapest Környéki Törvényszék vasárnapi jogerős döntése értelmében kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a november 24-én tartott fóti időközi önkormányzati polgármester- és képviselő-választást. A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi voksolást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is.

A 29,1 százalékos részvétel mellett megtartott választáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116-ot voksot (25 százalék), így ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

Az MTI szombaton úgy értesült, hogy két ügyben is egy ügyvédi irodát képviselő magánszemély fordult a bírósághoz. Az egyik ügy lényege, hogy két nő MSZP-s szórólapokkal biztatott szavazásra egy helyi lakost. Rendőri intézkedés is történt, a szórólapokból (amelyekből a voksolásra invitáltnak állítólag egyet sem adtak) a járőrnek önként átnyújtottak egy példányt a bepanaszoltak.

A másik ügy a szervezett szállítás. A Jobbik helyi politikusai már a voksolás napján panaszt tettek a helyi választási bizottságnál, azt állítva: megfigyelőik szerint egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállítottak át voksolókat.

Ezt utóbb a megnevezett és a helyi MSZP is cáfolta. Az ügyben a választási bizottság és a Jobbik is feljelentést tett az ügyészségen. Szerdán egy újabb feljelentés is érkezett egy magánszemélytől, láncszavazás gyanúja miatt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc

A TEK videóján az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosa

A TEK videóján az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosa

Ha siet, most ingyen az öné lehet egy 5000 forintos, remek sci-fi játék

Ha siet, most ingyen az öné lehet egy 5000 forintos, remek sci-fi játék

Visszavonul az olimpiai bajnok gyorskorcsolya-váltó egy tagja

Visszavonul az olimpiai bajnok gyorskorcsolya-váltó egy tagja

Az eredmény és a játék is papírforma volt

Az eredmény és a játék is papírforma volt