szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Tárki Társadalomkutatási Intézet kutatásai szerint 2013-ban nőtt a pártot választani tudók aránya és erősödött a Fidesz, míg a baloldali ellenzéki pártok együttes támogatottsága lényegében változatlan, de a pártválasztók körében a Demokratikus Koalíció (DK) megelőzi az Együtt-PM szövetséget.

A közleményben az elmúlt egy év alapvető változásaként említették, hogy csökkent a bizonytalanok és a nem válaszolók aránya, azaz egyre többen tudnak pártot választani. Amekkora mértékben nőtt a pártot választók aránya, nagyjából ugyanakkora mértékben nőtt a Fidesz-KDNP tábora is – írták.

A Tárki kutatásai szerint a baloldali pártok összesített támogatottsága változatlan, az év során azonban számottevő mértékű belső átrendeződést lehetett megfigyelni. Kissé csökkent az MSZP és jelentősen nőtt a DK tábora; ez utóbbi a teljes népesség körében az év eleji egy százalékról decemberre négy százalékra nőtt és ezzel beérte az Együtt-PM-et, a pártválasztók körében pedig meg is előzi azt.

A közleményben azt írták, nem nagyon változott a Jobbik szavazótábora az év során, de kivehető egy gyenge csökkenő trend, különösen a pártválasztók körében.

A decemberi adatokat ismertetve a Tárki közölte, a teljes népesség körében a kormánypártok a novemberi 27 százalék után 28 százalékon állnak, az MSZP pedig 12 százalék után 11 százalékon áll. A pártválasztók körében sem történt érdemi elmozdulás: a Fidesz-KDNP novemberben 48 százalékot, decemberben pedig 47 százalékot szerezne, az MSZP pedig júliustól novemberig 20 százalékot, decemberben pedig 19 százalékot kapott volna egy "most vasárnapi választáson". A bizonytalanok és nem válaszolók aránya sem változott: novemberben a választók összesen 43 százaléka, decemberben 42 százaléka tartozott ebbe a két csoportba.

A Tárki szerint a kisebb parlamenti pártok támogatottsága terén is a változatlanság jellemzi az előző egy hónapot.

A Jobbik-szavazók aránya a teljes népesség körében novemberben 7 százalék, decemberben 8 százalék, a pártválasztók között pedig 13 százalék és 14 százalék volt. Az LMP támogatottsága a teljes népességen belül 2 százalék után 3 százalék, a pártválasztók körében pedig 3 százalékról 4 százalékra nőtt. Az Együtt-PM népszerűsége a teljes népesség körében a novemberi 5 százalékról 4 százalékra csökkent decemberben, a pártválasztók körében pedig 9 százalékról 7 százalékra változott. A DK támogatottsága a teljes népességen belül a novemberi 3 százalékot követően decemberben 4 százalékra nőtt, a pártválasztók között pedig 6 százalék után 7 százalékot tesz ki.

A reprezentatív kutatás december 4-11. között zajlott, ezer ember megkérdezésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

51 évesen meghalt Lengyel Anna Hevesi-díjas dramaturg

51 évesen meghalt Lengyel Anna Hevesi-díjas dramaturg

Tóth Vera élő videóban biztatott az oltás felvételére, de állítja, annyian jelentették, hogy a Facebook letiltotta

Tóth Vera élő videóban biztatott az oltás felvételére, de állítja, annyian jelentették, hogy a Facebook letiltotta