szerző:
hvg.hu

Pünkösdkor jelenik meg a Magyar Krónika nulladik száma, amely 128 oldalas lesz, a címlapon pedig a Várkert bazár szerepel majd. Az igazi első számra viszont júliusig kell várni. Kerényi Imre szerint csak tíz felkért szerző utasította el, szerinte Vizi E. Szilveszter és Hankiss Elemér is pozitívan reagált. A miniszterelnöki megbízott a lap megjelenése után a baloldalról is felkér majd szerzőket.

Rendszeres kapcsolatban áll Orbán Viktorral Kerényi Imre, és egy ilyen beszélgetésen merült fel a Magyar Krónika ötlete – mondta a miniszterelnöki megbízott az ATV reggeli műsorában. Mint mondta, eddig három dolgozatot adott le egy-egy ilyen beszélgetés után, ebből kettő már megvalósult (az alaptörvény terjesztése és a nemzeti könyvtár), a harmadik pedig a Magyar Krónika lesz.

Kerényi állítása szerint tisztában volt azzal, hogy botrány lesz abból a levélből, amit a felkért szerzőknek írt, de a célja éppen az volt, hogy a média szétcincálja.

A csütörtök esti lapindító értekezleten abban állapodtak meg, hogy pünkösdkor egy nulladik, pilot számot mutatnak be, amelyik 128 oldalas lesz, „a címlap pedig nem lesz olyan színes, ahogy azt a baloldal bemutatja”. Egyetlen fénykép lesz rajta ugyanis, a Várkert bazár, amiről 40 oldalon keresztül lehet majd olvasni, többek között olyan keretes anyagokkal díszítve, minthogy „Erzsébet királyné milyen lépcsőn ment le, és milyen hajóra szállt fel”. Ha ez sikeres lesz, akkor az első lapszám júliusban jelenik meg.

A lap finanszírozásáról azt mondta, egyetlen forint közpénzt sem fognak felhasználni, mivel csütörtökön azt szavazták meg, hogy írnak egy levelet a Polgári Magyarországért pártalapítvány kuratóriumának, hogy legyen a lapgazda. Kerényi szerint a kuratórium biztosan megszavazza a nulladik szám finanszírozását.

Kerényi szerint egyébként nem sokan utasították vissza, a száz címzett közül 85-en pozitívan reagáltak az ötletére, de inkább csak tízszázalékos volt az elutasítás. Példaként hozta fel, hogy Vizi E. Szilveszter, ellentétben ahogy azt a sajtóban kommunikálta, egyáltalán nem határolódott el. Mint mondta, fél éve udvarol neki, hogy fogadja el a szerkesztő bizottság elnöki tisztségét, ugyan azt nem vállalta, de a szerzőséget igen, illetve a Friends of Hungary teljes adatbázisát rendelkezése bocsájtja.

Kerényi azt is mondta, hogy a jobboldali szerzők felkérése csak az első lépés volt, mert ha megjelenik az újság, és látják, hogy egy örömet okoz, csupa jó hírekkel van tele, akkor bizony becsábítja Spiró Györgyöt és Fiala Jánost is.

Hétfőn Cink.hu-n jelent meg először a levél a Magyar Krónika alapításáról, amit Kerényi Imre és Bencsik Gábor, a Magyar Demokrata főszerkesztője címzett a leendő szerzőknek. Körülbelül százan kerültek fel a listára, de az elmúlt napokban többen jelezték, hogy nem vállalják a felkérést.

A Magyar Krónika első értekezletet a Magyar Demokrata szerkesztőségében tartották az Andrássy úton csütörtök este Orbán Viktor részvételével. Az épületnél tüntetők várták a meghívottakat transzparensekkel, köztük egy életnagyságú Orbán-bábuval.

A néhány órás fórumon többen felszólaltak, köztük a miniszterelnök is, aki a résztvevők szerint a szerencsétlenül megfogalmazott Kerényi levelét kritizálta. Kondor Katalin szerint a volt rádióelnök szerint erre Kerényi csak „ült, mint szerafin a fűben”. Kerényi szerint viszont Orbán nem kritizálta őt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Újra elment az áram Venezuela nagy részén

Újra elment az áram Venezuela nagy részén

A matematikai Nobel első női győztese: Matematikus vagyok, nem női matematikus

A matematikai Nobel első női győztese: Matematikus vagyok, nem női matematikus

Tovább facebookosodik a Google Térkép, már eseményt is létrehozhatunk rajta

Tovább facebookosodik a Google Térkép, már eseményt is létrehozhatunk rajta

Egyelőre egy nagy átverés a világ legdrágább új autója, az 5 milliárd forintos Bugatti

Egyelőre egy nagy átverés a világ legdrágább új autója, az 5 milliárd forintos Bugatti

Készüljön, visszatér a fagy

Készüljön, visszatér a fagy

Ferrarival tesztelhet Mick Schumacher

Ferrarival tesztelhet Mick Schumacher