szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla ítéletében kimondta, hogy a közérdekű adatok megismeréséhez való jog kiemelt fontosságú alapjog, így az Átlátszó közzéteszi az MTVA alvállalkozói szerződéseit.

Több mint egy éven át pereskedett az Átlátszó.hu, most azonban a Fővárosi Ítélőtábla a javukra ítélt, így megkapták az MTVA-tól 48 alvállalkozóval kötött valamennyi szerződésüket. Még 2012. november 20-án nyújtottak be adatigénylést ennek érdekében, az után, hogy a lap nem hivatalos forrásból értesült azon cégek listájáról, amelyekkel az MTVA szerződést kötött.

Az MTVA megtagadta az adatok kiadását, így perre mentek. Idén nyáron első fokon nyertek is, november végén pedig megszületett a másodfokú ítélet.

A Fővárosi Ítélőtábla az MTVA érvelését elutasítva megerősítette: bárki igényelhet közérdekű adatot, ehhez nincs szükség arra, hogy igazolja, milyen okból szeretné megismerni őket; az ellenérdekű fél továbbá hasztalanul hivatkozik joggal való visszaélésre is. Az ítélőtábla idézte az Alkotmánybíróság egy 1994-es határozatát is, amely kimondja: a közérdekű adatok megismeréséhez való jog kiemelt fontosságú alapjog.

Az MTVA hivatkozási alapjául szolgáló üzleti titokkal kapcsolatban pedig azt rögzítette a bíróság, hogy ilyen esetekben a kért adatokat be kell nyújtani a bíróságnak, amely azokat zártan kezelve elbírálja, hogy valóban indokolt-e azok elzárása a nyilvánosság elől. Pusztán hivatkozni arra, hogy a kért adatok üzleti titkot képeznek, nem elégséges az ítélőtábla szerint.

A bíróság tehát úgy döntött, hogy a kért szerződések a maguk egészében közérdekű adatnak minősülnek, így kötelezte az MTVA-t azok kiadására. Az Átlátszó közzé is tette a szerződéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Németországban terjeszkedik a Kifli.hu működtetője

Németországban terjeszkedik a Kifli.hu működtetője