szerző:
MLF

Körbeturnézták az országot a miniszterek, államtitkárok, pedig alig telt el 12 nap a választási kampány hivatalos kezdete óta. Beszállt tehát a kormány is a Fidesz népszerűsítésébe: szalagot vágnak át, utakat, hidakat, állami támogatást ígérnek, büszkélkednek az eredményekkel. Számításaink szerint már közel ezer milliárdnyi ígéretet tettek a kabinet vezetői.

A kabinet és a mögötte álló párt szorosan együttműködik a kampányban is, a kormány tagjai jelentős segítséget nyújtanak a Fidesznek. Mint arról február elején beszámoltunk, plakátokkal, tévéreklámokkal jelentkezik ismét a kormányzati kommunikáció, a téma az eddig elért sikerek lesznek. Az Index pár nappal később írta meg, hogy a kabinet ingyen adta át a Fidesznek a közel 800 millió forintnyi közpénzből kialakított „Magyarország jobban teljesít” arculatot és szlogent, amely minden egyes képviselőjelölt plakátján és szórólapján feltűnik a kampányban.

Hivatalosan a Fideszben Orbán Viktor február 16-i évértékelő beszéde indította el a kampányt, de a párt az aktivistaseregével – amely egy német minta alapján a Magyar Csapat nevet kapta – már jó ideje terepen van, ahogy a kormány mellett rendszeresen kiálló CÖF is több ezer plakáttal kampányol a köztereken. A honlapjára kikerülő beszámolók alapján összeszedtük, hogyan kampányol a kormány a Fidesznek.

Elmosódó határok

A korábbi választások tapasztalatai alapján nem meglepő, hogy az aktuális kormányok tagjai ígéreteket tesznek, ismertetik, hogy szerintük az elmúlt négy évben milyen eredményeket értek el. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a 2006-os kampányban évekre előre szétosztotta a hétéves uniós támogatási ciklus százmilliárdjait, kormánya pedig csökkentette az áfát, amit viszont a választások után a rossz államháztartási helyzet miatt vissza kellett vonjon. Bírálta is ezért az ellenzékben lévő Fidesz, amely a kampányfinanszírozásról folyó parlamenti vitában azt kérte, tiltsák meg a kormánynak és az állami cégeknek, hogy a választások előtt a „sikereiket” propagálják. (Az új törvény megalkotásakor erről a tilalomról viszont már elfeledkeztek.)

A kormány is jól teljesít a kampányban
©

Ugyanakkor a kabinet tagjainak többsége nemcsak állami tisztviselő, hanem pártpolitikus is, igaz, korábban igyekeztek éles válaszvonalat húzni a kormány és a párt tevékenysége között. Giró-Szász András kormányszóvivő például rendszeresen elutasította azokat a kérdéseket, amelyek a Fidesszel voltak kapcsolatosak, hangsúlyozva, hogy neki távolságot kell tartania a politikától. Mint kinevezésekor a hvg.hu-nak elmondta: „nem lehet feladatom, hogy Fidesz-szavazókat rekrutáljak”. Idén február 20-án viszont már részt vett egy olyan makói rendezvényen, ahol Lázár János államtitkár mellett jelen volt Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke is, aki a pártja előtt álló teendőkről számolt be. A beszélgetésen a térség képviselőjelöltje, Lázár megígérte: rövidesen megépül majd a határ menti város mellett a határátkelőhely. Az eseményről a kormány honlapja is beszámolt.

Nemcsak a Miniszterelnökséget vezető államtitkár élt ezzel a lehetőséggel. Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter február 14-én a választókerületében, Veszprémben jelentette be, hogy kormány átvállalja a városi sportaréna építési hitelének törlesztőrészleteit - csütörtökön alá is írták 600 milliós szerződést. Bár a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozik, mégis Hende Csaba honvédelmi miniszter avatta fel február 24-én a Kreatív Intézetet Szombathelyen – abban a városban, ahol újraindul a választásokon. Szijjártó Péter pedig február 20-án Tatabányán jelentette be, hogy a kabinet átvállalja a város 6 milliárdos lízingjét – ezt a fórumon Bencsik János köszönhette meg, a Fidesz helyi képviselőjelöltje.

Ráadásul nemcsak a Fidesz kormányban szerepet vállaló politikusai kampányolnak nagy lelkesedéssel. Miközben az Összefogás azt állítja a kampányában, hogy több százezer gyerek éhezik, a plakátokon azzal reklámozza magát az állami Erzsébet-program, hogy hány gyereket táboroztattak. Nagy Anna, a program szóvivője – korábbi kormányszóvivő – pedig az utóbbi két hétben két olyan rendezvényen is megjelent – az idei 3,5 milliárdos támogatásról beszélve –, ahol jelen voltak a Fidesz képviselőjelöltjei is.

Vágják a szalagot

Több mint 931 milliárd forintnyi ígéretet tettek eddig a kormánytagok – a hvg.hu számításai szerint – a kampány törvényben rögzített kezdete, február 15-e óta. A miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok rendszerint figyeltek arra, hogy olyan állami támogatásokat ígérjenek oda, amelyek benne vannak már az idei költségvetésben vagy majd uniós támogatásként hívhatók le. A beígért támogatások egy része nemcsak 2014-re vonatkozik, hanem a következő 4-5 évre. Igaz, nem számoltuk bele az olyan jellegű ígéreteket, mint: "a következő hét évben 1000 milliárdot költhetünk a mezőgazdaságra".

Több méternyi szalag esik áldozatul a kampánynak
©

Voltak ugyanakkor meglepetésszerű bejelentések is. Balog Zoltán pár napja 10 milliárdos többletjuttatást jelentett be a háziorvosoknak, védőnőknek, korábban pedig az iskolák fejlesztésére ígért másik 10 milliárdot, Völner Pál államtitkár az M3-as mellett több tízmilliárdos útfelújításról beszélt. Persze, nemcsak pénzbeli ígéreteket tesznek: Orbán február 21-én közölte, 2018-ra szélessávú internet lesz minden háztartásban.

Így kampányolnak az országban a kormány tagjai:


Kormány a kampányban nagyobb térképen való megjelenítése

A kormánypolitikusok kedvence a felavatás és az alapkőletétel. A kormany.hu-n megjelent beszámolók szerint szeretnek más tollával is ékeskedni, magánberuházások ünnepségén részt venni. Hende február 15-én egy új raktárcsarnokot tekintett meg, hat nappal később Szijjártó egy egri beruházás szalagját vágta át, február 24-én Varga Mihály pedig egy soltvadkerti üzemet adott át a helyi jelölttel. V. Németh Zsolt államtitkár pár napja A pankaszi cigányzene című könyv bemutatóján tette tiszteletét, a vidékfejlesztési miniszter, Fazekas Sándor Visegrádon pedig egy pálinkaversenyt harangozott be.

A kabinet tagjainak beszámolói szerint többek között szárnyal a turizmus, történelmi csúcson a női foglalkoztatás, rendbe tették a horgászatot, visszaszorították a tejimportot. Ha kellett, akkor a szemöldöküket vonták össze: Lázár kétszer is jelezte, szerda a közműszolgálatok „fekete napja” lesz, igaz, a drasztikus intézkedéseket elhalasztották, Fazekas pedig a zsebszerződést kötött külföldieknek üzent, hogy kemény kézzel szabadítják meg tőlük a 4 nyugati megyét. 

A kormany.hu hírei alapján február 15-a és 27-e között 62 olyan – zömében vidéki – eseményt számoltunk össze, ahol kormánypolitikusok 12 nap alatt fórumoztak, ígéreteket tettek, felavattak, alapkövet tettek le. Fenti térképünkről kiderül, hogy a kormány a legnagyobb figyelmet a Fidesz számára billegő körzetnek számító Miskolcnak szentelik (illetve olyan régióknak, melyeket könnyen el lehet érni autópályán). Az egyik legtöbbet szereplő kormánypolitikus a fejlesztési miniszter, a közszereplést korábban kerülő Németh Lászlóné. Nem számoltuk össze azokat a rezsifórumokat, melyekről a fidesz.hu számolt be, és ahol a kormány tagjai valóban fideszes politikusként jelentek meg. Kocsis Máté szerdán arról számolt be, eddig 120 helyen tartottak ilyen rezsifórumot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Rohamcsapattal támad a Fidesz – így működik Kubatov hadserege

Bevetésre várakozó elitcsapat, vaskézzel irányított aktivista-hadsereg, Németországból importált módszerek – beindult a Fidesz mozgósító gépezete. Megnéztük, hogy működik a Kubatov-sereg, mit mondhatnak a választóknak az aktivisták, hogyan kell elhajolniuk az olyan kényes ügyek elől, mint a trafikmutyi vagy az oroszokkal kötött szerződés.

Az átlagosnál gyengébb a cukorrépa termés

Az átlagosnál gyengébb a cukorrépa termés

Amerikaiak egészségügyi adataihoz férhetett hozzá a Google

Amerikaiak egészségügyi adataihoz férhetett hozzá a Google

Fekete-Győr: Ne büntetett előéletű emberek világítsák át az önkormányzatokat

Fekete-Győr: Ne büntetett előéletű emberek világítsák át az önkormányzatokat

A zöldek segíthetnek kormányt alakítani Kurznak

A zöldek segíthetnek kormányt alakítani Kurznak

Számokba fojtva – The Trousers-klippremier

Számokba fojtva – The Trousers-klippremier

Még mindig vár a pénzére a móri mészárlás nyomravezetője

Még mindig vár a pénzére a móri mészárlás nyomravezetője