szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak a saját véleményét közli ugyan a szélsőjobbosok csoportjával Krímbe érkező Kovács Béla jobbikos EP-képviselő, de szerinte legitim a krími népszavazás.

Kovács Béla jobbikos EP-képviselőről posztolt ki képet egy Zair Akadyrov nevű újságíró, amit aztán a 444.hu talált meg. A Krím félszigeten tartózkodó Kovács azt mondja a poszt szerint, hogy törvényes szerinte az Ukrajnától való elszakadásról szóló krími referendum, de ez csak a magánvéleménye és nem az unióé. Ez teljesen igaz, az EU törvénytelennek tartja a népszavazást, azt egyedül Oroszország tartja legitimnek.

A Guardian szerint arról van szó, hogy a népszavazásra egyetlen jelentős nemzetközi szervezet sem küldött megfigyelőt, de 23 országból a dél-ukrajnai félszigetre érkezett megfigyelők egy Nyugat-ellenes ideológiájú és európai szélsőjobboldali politikusokból álló csoportja, akik szombat este nyilatkoztak a sajtónak.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Kovács Béla azt is mondta, hogy "a Krím népének, mint minden más népnek, joga van arra, hogy kifejezze véleményét. Ebben az esetben népszavazás útján. Ez a referendum abszolút törvényes. Van egy olyan dolog, hogy demokrácia, és a népnek jogában áll meghatároznia a saját jövőjét". 

A RIA Novosztyi Haralamposz Angurakisz görög EP-képviselőt is idézte, aki szintén arról beszélt, hogy "mi természetesen elismerjük, hogy az emberek hangot adjanak véleményüknek". A népszavazást monitorozó csoportról az Obozrevatyel ukrán hírportál is beszámolt, közzétéve a Krímbe érkezett "megfigyelők" listáját, amelyen a jobbikos politikus mellett olasz, német, osztrák, belga, lengyel, lett és bolgár EP-képviselők, illetve nemzeti parlamenti tagok nevei szerepelnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!