szerző:
MLF

Hova tűnt Hoffmann Rózsa, melyik miniszter kapott szájzárat? Miért viszi a hátán Orbán és Kövér a kampányt? Kit pörgetett be a legjobban a választás? A kormány és a Fidesz kampánya számokban.

Nem, egyelőre nem Orbán Viktor a legjobban pörgő kormánytag a kampányban. A hvg.hu számításai szerint a Karcagon egyéni képviselőként induló, a Fidesz listáján is előkelő helyet kapott vidékfejlesztési miniszter szerepelt eddig a legtöbbet a kampányban. Fazekas Sándor fáradhatatlanul járja a vidéket, járt már Visegrádon, Szilvásváradon, ám a legtöbbször szülővárosában, Karcagon fordult meg.

Mint korábban megírtuk, a kormány tagjai – akik közül többen is indulnak a választáson – bekapcsolódtak a kampányba és a Fidesz vezető, kormánytisztséget nem viselő politikusai mellett járják az országot a kabinet sikereit hirdetve, illetve újabb ígéreteket téve. (Február végén már ezermilliárdnál járt az ígéretszámlálónk, a kampány végén újabb összesítést készítünk.)

Hivatalosan a Fideszben Orbán Viktor február 16-i évértékelő beszéde indította el a kampányt, de a párt az aktivistaseregével – amely egy német minta alapján, a MOB érdekeit is sértve a Magyar Csapat nevet kapta – már jó ideje terepen van. Emellett a kormány mellett rendszeresen kiálló CÖF is több ezer plakáttal kampányol az év eleje óta a köztereken, de az MNB Növekedési Hitalprogramjának és a Magyar Államkincstárnak a lakossági állampapírokat népszerűsítő kampánya ("a mi történetünk"), valamint a Magyar Földgázkereskedő Zrt. „Nemzeti tulajdonban, biztonságban” címmel zajló marketinghadjárata is a Fidesz sztroriját erősíti (a Fidesz plakátfronton vívott utcai harcáról bővebben itt olvashat).

Exkluzív interjú a Telekeszi TV-nek

„Legfeljebb 15-20 olyan politikusunk van, aki profi nyilatkozó, nem szólja el magát, és képes kibújni a kényelmetlen kérdések alól is. Ezért őket toljuk előtérbe, a többieknek meg lett mondva, hogy fogják vissza magukat” – magyarázta a Fidesz kampánystábjának egyik, neve elhallgatását kérő tagja, milyen szigor uralkodik a választási hajrában a pártban. Mint novemberben megírtuk, a Fideszben első perctől a legfőbb szempont a hibák minimalizálása volt, hogy ne adjanak támadási felületet a vetélytársaknak. Ez jól látszik a statisztikánkból is: a kormány és a párt honlapja szerint nem haladja meg a 25-öt a pályára küldött, országosan ismert politikusok száma.

Átad, felavat, szónokol - nyakába vette az országot
©

Orbán Viktor minden mennyiségben – ezt tervezte a Fidesz stábja a kampány utolsó két hetére. A hvg.hu múlt héten egy magas rangú kormánypárti forrástól úgy értesült, a közvélemény-kutatások szerint újabb kétharmadra esélyes pártban három részre osztották fel a kampányt: az egyéni jelöltek bemutatása, az eredmények bemutatása után az utolsó két-három hétben a pártelnök-miniszterelnök körbejárja az országot, és a jelölteket népszerűsítő, illetve a "Magyarország jobban teljesít" szlogenű plakátokat is lecserélik a kormányfőre.

A kormány honlapján közzétett beszámolók, hírek szerint Orbán országjárása április 10-e után pörgött fel. A kampánystáb tervei szerint főleg azokat a választókerületeket keresi fel, ahol nem áll túl jól a Fidesz, az MSZP és a Jobbik jelöltje is esélyes. Így megjárta már Miskolcot, többször megfordult a korábbi választásokon inkább balra húzó Nógrád megyében, ellátogatott Gyöngyösre, ahol Vona Gábor is indul egyéniben. Mint korábban megírtuk, itt kritizálta is a Fidesz helyi politikusait a Jobbik erősödése miatt. Kormánypárti forrásból úgy értesültünk, szándékosan választották a minimalista plakát („Magyarország miniszterelnöke”) hátteréül a nemzeti trikolórt, és nem a narancssárga színt, ugyanis méréseik szerint Orbán népszerű a Jobbik szavazói körében is.

Míg a kormányfő-pártelnök évek óta kerüli a „nem baráti” médiát – és nem vállal miniszterelnök-jelölti vitát sem –, a kampánystáb fő célkitűzése, hogy olyan szavazókat is elérjenek, akik nem a kormánypárti sajtó híreit fogyasztják. Megoldásként azt találták ki, hogy országjárása során főleg a helyi sajtónak nyilatkozik: így adott már interjút a Rákosmente TV-nek, a Telekeszi TV-nek, a Bogárdi TV-nek vagy a Tolna megyei hírportálnak, a Teol.hu-nak.

Célpontban a gazdák

Bár Orbán a nyakába vette a kampányt, nem tudta egyelőre megelőzni vidékfejlesztési miniszterét. Mint grafikánkon is látszik, a kampányban egyelőre Fazekas teljesített jobban. Népszerűsítette már a pálinkát és a hungarikumokat, kiállt a méztermelők érdekei mellett, programot hirdetett a fiatal gazdáknak.

Fazekas ralizik
©

Nemcsak a miniszterről, a tárcájáról is elmondható, hogy derekasan kiveszi a részét a választási mozgósításból. Összesítésünk szerint bekerült a topba a minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt, aki Körmenden készül megvédeni mandátumát. Szintén sokat járja a vidéket a tárca többi államtitkára is: Budai Gyula, Czerván György. Miniszteréhez és kollégáihoz képest viszont kevesebbet szerepel a környezetvédelemért felelős Illés Zoltán vagy az élelmiszerügyért felelős Kardeván Endre. Okkal: egyikük sem indul egyéniben, és nincsenek a párt listáján sem.

Egy, a kampány szervezésére rálátó forrás szerint tudatosan szerepeltetik sokat az agrárminisztérium embereit. A végéhez közeledő ciklusban rengeteg botrányt okoztak a földbérleti pályázatok, ezért a vidéki lakosság, a gazdatársadalomban korábban hagyományosan jól álló Fideszt újra meg kell erősíteni. 

Pintér szájzárat kapott?

Bár főleg Budapesten, de gyakran szerepel, nyilatkozik, bejelent – elsősorban a kormány gazdaságpolitikáját propagálva – a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály, és akkor még nem is számolultunk az NGM gazdasági sikereket ecsetelő közleményeivel (a kormany.hu-n található közlemények zömét az NGM adta ki). Dobogós a korábban is „túlmozgásos” Szijjártó Péter, akiről tavaly írtuk meg, hogy a keleti nyitás keretében többször körbekerülte már a Földet. Az ő specialitása az átadás és a gyárlátogatás, gyakran ad át olyan beruházásokat is, amelyek piaciak, nem államiak. Navracsics Tibor is gyakori szereplő, de ő főleg választókerülete központjában, Veszprémben szokott fellépni.

Pintér Sándor az egyetlen miniszter, aki látványosan kimarad a kampányból, nevével elvétve találkoztunk február 16-a óta a kormany.hu híreiben – igaz, a miniszter nem is tagja a Fidesznek, parlamenti mandátuma sincs. Pedig a Jobbik főleg rendpárti ígéretekkel kampányol, sőt, a DK-s és az MSZP-s politikusok is rendszeresen azzal állnak elő, hogy elvennék és közbiztonság erősítése érdekében a rendőröknek adnák a terrorelhárítás pénzét. A belügy két ismertebb államtitkára is ritkán szerepel, Tállai András nevével 4-szer, Kontrát Károlyéval pedig 3-szor találkoztunk a kormány hírek között, pedig mindketten indulnak egyéniben. 

Szintén keveset szerepelnek a KIM államtitkárai, ahogy a középmezőnybe tartozik 7 szereplésével a népszerűtlen köznevelési államtitkár, Hoffmann Rózsa, továbbá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és az egészségügyért felelős Szócska Miklós is. Ezzel szemben felpörgött a korábban ritkán szereplő Németh Lászlóné, aki járja az országot, vonatokat ad át, gyárakat avat fel, népszerűsíti a paksi erőmű fejlesztését.

A Simon-ügy mindent visz

Nehéz viszont megbecsülni, hogy ki „a legtöbbet foglalkoztatott” fideszes pártpolitikus, ugyanis a fidesz.hu vagy az MTI nem számol be minden egyes helyi rendezvényről, sőt, ezeket igen ritkán hirdetik meg nyilvánosan – azaz csak a törzsszavazókat invitálják. Egy biztos, hogy a rezsicsökkentés már sokkal ritkábban kerül elő a párt kampányában, előtérbe került a Simon-ügy (a baloldali összefogás politikusait mindenütt ellentüntető Fidesz-aktivisták fogadják).

Pedig korábban egy vezető fideszes politikus azt mondta egy sajtónak rendezett háttérbeszélgetésen, hogy a saját kutatásaikban azt látják, mind a saját táboruk, mind a baloldalé többé-kevésbé befagyott, vagyis jelentős mennyiségű szavazót már nem tudnak megnyerni. A Fidesz még az MSZP botrányaiból sem tud profitálni, mindez inkább már a Jobbik malmára hajtja a vizet, hiszen a politikai elittel szembeni haragot gerjeszti. Ám forrásaink szerint a Simon-ügy napirenden tartásával már nem is az új szavazók megnyerése a cél, hanem a bizonytalanok távoltartása a baloldaltól.

Az utolsó héten a Fidesz arra készül, hogy minden szavazójukat legalább még kétszer felkeressék, hogy mindenképpen rábírják őket: menjenek el, és voksoljanak a kormánypártra. A felmérések azt mutatják, hogy ebben a Fidesz már most is jól áll: a saját tábora sokkal nagyobb arányban ígéri biztosra a részvételét, a baloldali szavazók kevésbé aktívak. Az Ipsos március 13-án közölt mérése szerint a legaktívabb szavazói körben, a biztos pártválasztók között a Fidesz–KDNP listájának 48 százaléka van, a baloldalnak csak 31.

Fideszes források szerint ezért is tolták előtérbe Kövér Lászlót. Amikor még kiegyenlített volt a két tábor népszerűsége (2002-ben, 2006-ban) a rendszerint keményen fogalmazó Kövér kockázatot jelentett, ugyanis akkor a bizonytalanok közül kellett növelni a tábort, ám most erre nem szorulnak rá, a Fideszben népszerű választmányi elnök viszont jól tudja mozgósítani a jobboldali szavazókat. Alig kerül viszont elő a fidesz.hu híreiben Pokorni Zoltán, aki még tavaly döntött úgy, hogy visszavonul az önkormányzatába, nem indul egyéniben. Pokorni végül a Fidesz országos listájának utolsó helyére került.

Így számolunk mi

Mivel negyedóránként érkeznek a hírek a kormány és a Fidesz honlapjáról a kampányeseményekről, ezért úgy döntöttünk, hogy a február 16-tól a csütörtöki nap végéig közölt információkat vesszük be a számításainkba. Statisztikáinkat a kormany.hu, a fidesz.hu és az MTI hírei alapján állítottuk össze. Nem számoltuk bele a március 15-i ünnepi beszédeket, a Fidesz szóvivőinek nyilatkozatait, hiszen ellenkező esetben Kocsis Máté, Selmeczi Gabriella, Zsigó Róbert vagy Hoppál Péter lehetne a legtöbbet szereplő fideszes. Ugyanígy nem kalkuláltunk a médiaszereplésekkel vagy az interjúkkal sem, ezekről a médiahatóság méréseit közölve a hvg.hu is rendszeresen beszámol: a kormánypárti politikusok túlsúlya évek óta változatlan.

 

A második grafikán kevésnek tűnhet a fideszes politikusok szereplése. Ennek az az oka, hogy nem számoltuk össze minden pártfórumot, ugyanis ezek többségéről még a Fidesz honlapja sem számolt be. Kocsis Máté korábban azt mondta, 120 helyen tartottak az év elején például rezsifórumot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A Jobbik felé fordítja a hajóágyút a Fidesz

Már nem produktív a baloldal további bomlasztása, ezért hamarosan a Jobbikra koncentrál majd a Fidesz kampánya. A kormánypártok nagy erőket mozgósítanak Gyöngyösre, Vona Gábor ellen, illetve a narancssárgát nemzeti színekre cserélő Orbán Viktor lesz a Fidesz legfőbb kampányeleme, aki jóval népszerűbb a pártjánál. Állítólag még a Fidesz vezetését is meglepte, hogy milyen jól állnak a felmérésekben.

MLF Itthon

Orbánék 1000 milliárdot "szétosztva" tolják a Fidesz kampányát

Körbeturnézták az országot a miniszterek, államtitkárok, pedig alig telt el 12 nap a választási kampány hivatalos kezdete óta. Beszállt tehát a kormány is a Fidesz népszerűsítésébe: szalagot vágnak át, utakat, hidakat, állami támogatást ígérnek, büszkélkednek az eredményekkel. Számításaink szerint már közel ezer milliárdnyi ígéretet tettek a kabinet vezetői.

hvg.hu Itthon

Fideszeseket szúrt le Orbán a Jobbik nyomulása miatt

Információink szerint több fideszes választókerületi vezetőt részesített komoly fejmosásban Orbán Viktor az ország északkeleti régiójában, mert túl jól áll a Jobbik körzetükben. Ezek egyike Gyöngyös lehetett, ahol Vona Gábor indul. A Fidesz kétharmados, netán feles sikerét ugyanakkor a kalkulációk alapján csak az veszélyeztetné, ha a Jobbik eddig soha nem látott mértékben erősödne.

Jakab Péter újra elfoglalta Orbán parlamenti székét - videó

Jakab Péter újra elfoglalta Orbán parlamenti székét - videó

Matolcsyékat nem zavarja a 334 forintos euró, azt is elmondták, miért

Matolcsyékat nem zavarja a 334 forintos euró, azt is elmondták, miért

Összecsapott Johnson és Corbyn, nincs győztese a csörtéjüknek

Összecsapott Johnson és Corbyn, nincs győztese a csörtéjüknek

Letartóztattak egy dúsgazdag üzletembert a máltai újságírónő meggyilkolásának ügyében

Letartóztattak egy dúsgazdag üzletembert a máltai újságírónő meggyilkolásának ügyében

Mentőt hívott egy idős nő, de aztán rájött, hogy kezdődik a Dallas

Mentőt hívott egy idős nő, de aztán rájött, hogy kezdődik a Dallas

A Me Too berúgta a Katona József Színház ajtaját

A Me Too berúgta a Katona József Színház ajtaját