szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

Hova tűnt Hoffmann Rózsa, melyik miniszter kapott szájzárat? Miért viszi a hátán Orbán és Kövér a kampányt? Kit pörgetett be a legjobban a választás? A kormány és a Fidesz kampánya számokban.

Nem, egyelőre nem Orbán Viktor a legjobban pörgő kormánytag a kampányban. A hvg.hu számításai szerint a Karcagon egyéni képviselőként induló, a Fidesz listáján is előkelő helyet kapott vidékfejlesztési miniszter szerepelt eddig a legtöbbet a kampányban. Fazekas Sándor fáradhatatlanul járja a vidéket, járt már Visegrádon, Szilvásváradon, ám a legtöbbször szülővárosában, Karcagon fordult meg.

Mint korábban megírtuk, a kormány tagjai – akik közül többen is indulnak a választáson – bekapcsolódtak a kampányba és a Fidesz vezető, kormánytisztséget nem viselő politikusai mellett járják az országot a kabinet sikereit hirdetve, illetve újabb ígéreteket téve. (Február végén már ezermilliárdnál járt az ígéretszámlálónk, a kampány végén újabb összesítést készítünk.)

Hivatalosan a Fideszben Orbán Viktor február 16-i évértékelő beszéde indította el a kampányt, de a párt az aktivistaseregével – amely egy német minta alapján, a MOB érdekeit is sértve a Magyar Csapat nevet kapta – már jó ideje terepen van. Emellett a kormány mellett rendszeresen kiálló CÖF is több ezer plakáttal kampányol az év eleje óta a köztereken, de az MNB Növekedési Hitalprogramjának és a Magyar Államkincstárnak a lakossági állampapírokat népszerűsítő kampánya ("a mi történetünk"), valamint a Magyar Földgázkereskedő Zrt. „Nemzeti tulajdonban, biztonságban” címmel zajló marketinghadjárata is a Fidesz sztroriját erősíti (a Fidesz plakátfronton vívott utcai harcáról bővebben itt olvashat).

Exkluzív interjú a Telekeszi TV-nek

„Legfeljebb 15-20 olyan politikusunk van, aki profi nyilatkozó, nem szólja el magát, és képes kibújni a kényelmetlen kérdések alól is. Ezért őket toljuk előtérbe, a többieknek meg lett mondva, hogy fogják vissza magukat” – magyarázta a Fidesz kampánystábjának egyik, neve elhallgatását kérő tagja, milyen szigor uralkodik a választási hajrában a pártban. Mint novemberben megírtuk, a Fideszben első perctől a legfőbb szempont a hibák minimalizálása volt, hogy ne adjanak támadási felületet a vetélytársaknak. Ez jól látszik a statisztikánkból is: a kormány és a párt honlapja szerint nem haladja meg a 25-öt a pályára küldött, országosan ismert politikusok száma.

Átad, felavat, szónokol - nyakába vette az országot
©

Orbán Viktor minden mennyiségben – ezt tervezte a Fidesz stábja a kampány utolsó két hetére. A hvg.hu múlt héten egy magas rangú kormánypárti forrástól úgy értesült, a közvélemény-kutatások szerint újabb kétharmadra esélyes pártban három részre osztották fel a kampányt: az egyéni jelöltek bemutatása, az eredmények bemutatása után az utolsó két-három hétben a pártelnök-miniszterelnök körbejárja az országot, és a jelölteket népszerűsítő, illetve a "Magyarország jobban teljesít" szlogenű plakátokat is lecserélik a kormányfőre.

A kormány honlapján közzétett beszámolók, hírek szerint Orbán országjárása április 10-e után pörgött fel. A kampánystáb tervei szerint főleg azokat a választókerületeket keresi fel, ahol nem áll túl jól a Fidesz, az MSZP és a Jobbik jelöltje is esélyes. Így megjárta már Miskolcot, többször megfordult a korábbi választásokon inkább balra húzó Nógrád megyében, ellátogatott Gyöngyösre, ahol Vona Gábor is indul egyéniben. Mint korábban megírtuk, itt kritizálta is a Fidesz helyi politikusait a Jobbik erősödése miatt. Kormánypárti forrásból úgy értesültünk, szándékosan választották a minimalista plakát („Magyarország miniszterelnöke”) hátteréül a nemzeti trikolórt, és nem a narancssárga színt, ugyanis méréseik szerint Orbán népszerű a Jobbik szavazói körében is.

Míg a kormányfő-pártelnök évek óta kerüli a „nem baráti” médiát – és nem vállal miniszterelnök-jelölti vitát sem –, a kampánystáb fő célkitűzése, hogy olyan szavazókat is elérjenek, akik nem a kormánypárti sajtó híreit fogyasztják. Megoldásként azt találták ki, hogy országjárása során főleg a helyi sajtónak nyilatkozik: így adott már interjút a Rákosmente TV-nek, a Telekeszi TV-nek, a Bogárdi TV-nek vagy a Tolna megyei hírportálnak, a Teol.hu-nak.

Célpontban a gazdák

Bár Orbán a nyakába vette a kampányt, nem tudta egyelőre megelőzni vidékfejlesztési miniszterét. Mint grafikánkon is látszik, a kampányban egyelőre Fazekas teljesített jobban. Népszerűsítette már a pálinkát és a hungarikumokat, kiállt a méztermelők érdekei mellett, programot hirdetett a fiatal gazdáknak.

Fazekas ralizik
©

Nemcsak a miniszterről, a tárcájáról is elmondható, hogy derekasan kiveszi a részét a választási mozgósításból. Összesítésünk szerint bekerült a topba a minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt, aki Körmenden készül megvédeni mandátumát. Szintén sokat járja a vidéket a tárca többi államtitkára is: Budai Gyula, Czerván György. Miniszteréhez és kollégáihoz képest viszont kevesebbet szerepel a környezetvédelemért felelős Illés Zoltán vagy az élelmiszerügyért felelős Kardeván Endre. Okkal: egyikük sem indul egyéniben, és nincsenek a párt listáján sem.

Egy, a kampány szervezésére rálátó forrás szerint tudatosan szerepeltetik sokat az agrárminisztérium embereit. A végéhez közeledő ciklusban rengeteg botrányt okoztak a földbérleti pályázatok, ezért a vidéki lakosság, a gazdatársadalomban korábban hagyományosan jól álló Fideszt újra meg kell erősíteni. 

Pintér szájzárat kapott?

Bár főleg Budapesten, de gyakran szerepel, nyilatkozik, bejelent – elsősorban a kormány gazdaságpolitikáját propagálva – a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály, és akkor még nem is számolultunk az NGM gazdasági sikereket ecsetelő közleményeivel (a kormany.hu-n található közlemények zömét az NGM adta ki). Dobogós a korábban is „túlmozgásos” Szijjártó Péter, akiről tavaly írtuk meg, hogy a keleti nyitás keretében többször körbekerülte már a Földet. Az ő specialitása az átadás és a gyárlátogatás, gyakran ad át olyan beruházásokat is, amelyek piaciak, nem államiak. Navracsics Tibor is gyakori szereplő, de ő főleg választókerülete központjában, Veszprémben szokott fellépni.

Pintér Sándor az egyetlen miniszter, aki látványosan kimarad a kampányból, nevével elvétve találkoztunk február 16-a óta a kormany.hu híreiben – igaz, a miniszter nem is tagja a Fidesznek, parlamenti mandátuma sincs. Pedig a Jobbik főleg rendpárti ígéretekkel kampányol, sőt, a DK-s és az MSZP-s politikusok is rendszeresen azzal állnak elő, hogy elvennék és közbiztonság erősítése érdekében a rendőröknek adnák a terrorelhárítás pénzét. A belügy két ismertebb államtitkára is ritkán szerepel, Tállai András nevével 4-szer, Kontrát Károlyéval pedig 3-szor találkoztunk a kormány hírek között, pedig mindketten indulnak egyéniben. 

Szintén keveset szerepelnek a KIM államtitkárai, ahogy a középmezőnybe tartozik 7 szereplésével a népszerűtlen köznevelési államtitkár, Hoffmann Rózsa, továbbá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és az egészségügyért felelős Szócska Miklós is. Ezzel szemben felpörgött a korábban ritkán szereplő Németh Lászlóné, aki járja az országot, vonatokat ad át, gyárakat avat fel, népszerűsíti a paksi erőmű fejlesztését.

A Simon-ügy mindent visz

Nehéz viszont megbecsülni, hogy ki „a legtöbbet foglalkoztatott” fideszes pártpolitikus, ugyanis a fidesz.hu vagy az MTI nem számol be minden egyes helyi rendezvényről, sőt, ezeket igen ritkán hirdetik meg nyilvánosan – azaz csak a törzsszavazókat invitálják. Egy biztos, hogy a rezsicsökkentés már sokkal ritkábban kerül elő a párt kampányában, előtérbe került a Simon-ügy (a baloldali összefogás politikusait mindenütt ellentüntető Fidesz-aktivisták fogadják).

Pedig korábban egy vezető fideszes politikus azt mondta egy sajtónak rendezett háttérbeszélgetésen, hogy a saját kutatásaikban azt látják, mind a saját táboruk, mind a baloldalé többé-kevésbé befagyott, vagyis jelentős mennyiségű szavazót már nem tudnak megnyerni. A Fidesz még az MSZP botrányaiból sem tud profitálni, mindez inkább már a Jobbik malmára hajtja a vizet, hiszen a politikai elittel szembeni haragot gerjeszti. Ám forrásaink szerint a Simon-ügy napirenden tartásával már nem is az új szavazók megnyerése a cél, hanem a bizonytalanok távoltartása a baloldaltól.

Az utolsó héten a Fidesz arra készül, hogy minden szavazójukat legalább még kétszer felkeressék, hogy mindenképpen rábírják őket: menjenek el, és voksoljanak a kormánypártra. A felmérések azt mutatják, hogy ebben a Fidesz már most is jól áll: a saját tábora sokkal nagyobb arányban ígéri biztosra a részvételét, a baloldali szavazók kevésbé aktívak. Az Ipsos március 13-án közölt mérése szerint a legaktívabb szavazói körben, a biztos pártválasztók között a Fidesz–KDNP listájának 48 százaléka van, a baloldalnak csak 31.

Fideszes források szerint ezért is tolták előtérbe Kövér Lászlót. Amikor még kiegyenlített volt a két tábor népszerűsége (2002-ben, 2006-ban) a rendszerint keményen fogalmazó Kövér kockázatot jelentett, ugyanis akkor a bizonytalanok közül kellett növelni a tábort, ám most erre nem szorulnak rá, a Fideszben népszerű választmányi elnök viszont jól tudja mozgósítani a jobboldali szavazókat. Alig kerül viszont elő a fidesz.hu híreiben Pokorni Zoltán, aki még tavaly döntött úgy, hogy visszavonul az önkormányzatába, nem indul egyéniben. Pokorni végül a Fidesz országos listájának utolsó helyére került.

Így számolunk mi

Mivel negyedóránként érkeznek a hírek a kormány és a Fidesz honlapjáról a kampányeseményekről, ezért úgy döntöttünk, hogy a február 16-tól a csütörtöki nap végéig közölt információkat vesszük be a számításainkba. Statisztikáinkat a kormany.hu, a fidesz.hu és az MTI hírei alapján állítottuk össze. Nem számoltuk bele a március 15-i ünnepi beszédeket, a Fidesz szóvivőinek nyilatkozatait, hiszen ellenkező esetben Kocsis Máté, Selmeczi Gabriella, Zsigó Róbert vagy Hoppál Péter lehetne a legtöbbet szereplő fideszes. Ugyanígy nem kalkuláltunk a médiaszereplésekkel vagy az interjúkkal sem, ezekről a médiahatóság méréseit közölve a hvg.hu is rendszeresen beszámol: a kormánypárti politikusok túlsúlya évek óta változatlan.

 

A második grafikán kevésnek tűnhet a fideszes politikusok szereplése. Ennek az az oka, hogy nem számoltuk össze minden pártfórumot, ugyanis ezek többségéről még a Fidesz honlapja sem számolt be. Kocsis Máté korábban azt mondta, 120 helyen tartottak az év elején például rezsifórumot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A Jobbik felé fordítja a hajóágyút a Fidesz

Már nem produktív a baloldal további bomlasztása, ezért hamarosan a Jobbikra koncentrál majd a Fidesz kampánya. A kormánypártok nagy erőket mozgósítanak Gyöngyösre, Vona Gábor ellen, illetve a narancssárgát nemzeti színekre cserélő Orbán Viktor lesz a Fidesz legfőbb kampányeleme, aki jóval népszerűbb a pártjánál. Állítólag még a Fidesz vezetését is meglepte, hogy milyen jól állnak a felmérésekben.

MLF Itthon

Orbánék 1000 milliárdot "szétosztva" tolják a Fidesz kampányát

Körbeturnézták az országot a miniszterek, államtitkárok, pedig alig telt el 12 nap a választási kampány hivatalos kezdete óta. Beszállt tehát a kormány is a Fidesz népszerűsítésébe: szalagot vágnak át, utakat, hidakat, állami támogatást ígérnek, büszkélkednek az eredményekkel. Számításaink szerint már közel ezer milliárdnyi ígéretet tettek a kabinet vezetői.

hvg.hu Itthon

Fideszeseket szúrt le Orbán a Jobbik nyomulása miatt

Információink szerint több fideszes választókerületi vezetőt részesített komoly fejmosásban Orbán Viktor az ország északkeleti régiójában, mert túl jól áll a Jobbik körzetükben. Ezek egyike Gyöngyös lehetett, ahol Vona Gábor indul. A Fidesz kétharmados, netán feles sikerét ugyanakkor a kalkulációk alapján csak az veszélyeztetné, ha a Jobbik eddig soha nem látott mértékben erősödne.

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?

Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp