szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bűnnek számít a legkisebb hiba is: ez lett a formálódó kampánystratégia alapelve a Fideszben. A szervezet ezért szigorú felügyelet alatt fog működni, a központ minden egyes jelöltön rajta tartja a szemét, nehogy olyan botrányok robbanjanak ki, mint legutóbb Szombathelyen vagy Zuglóban. Cserében Orbán Viktor a hátán viszi majd a kampányt, ha kell, többször is körbejárja az országot. Indul a kampány, cikksorozatunk első részét olvashatják.

„A baloldal jelenleg csak a mi hibáinkból lenne képes építkezni, önerőből nem. Nem fogunk tehát tálcán kínálni nekik kínos ügyeket” – mondta a Fidesz egyik, a kampányszervezésben is szerepet vállaló politikusa arról beszélve, hogy a kormánypárt a megszokottnál is szigorúbb központi kontroll alatt lesz a jövő évi választásokig.

Míg a legnagyobb ellenzéki párt az október 19-i kongresszusán elfogadta az MSZP választási listáit, a Fideszben – miként erről az országos választmány elnöke, Kövér László szombaton beszámolt – december 9-én döntenek a 2014-es országgyűlési választások egyéni jelöltjeiről, az országos lista pedig a jövő év elején válhat véglegessé. Ennek ellenére a kormánypárt már jó ideje kampányüzemmódba kapcsolt, a Magyar Nemzet a múlt héten például arról számolt be, hogy a Fidesz elnökségében már le is osztották a feladatokat. Így Kósa Lajos a szervezeti struktúráért, Rogán Antal a kommunikációért, Pokorni Zoltán az önkormányzatokért, Pelczné Gáll Ildikó az európai ügyekért felel majd.

Bár a párt a 2010-es választások óta folyamatosan vezeti a közvélemény-kutatásokat, a Fideszben semmit nem bíznak a véletlenre, forrásaink szerint különösen a középkádereket, a választókerületi elnököket tartják majd erős központi felügyelet alatt, nehogy hibázzanak. Ők a pártcentrum segítségére azért is rászorulnak majd, mert az MSZP épphogy fordított stratégiát választott: a központ bajai videó ügyében mutatott bénázása után információink szerint azt tervezik, hogy a választókerületekben erősítenek, ide csoportosíthatják át a forrásokat is. A szocialisták a Fidesz egyes jelöltjeire összpontosítanának, külön-külön felépítve a negatív kampányokat.

Csak higgadtan!

Két, egymással szorosabb kapcsolatban nem álló fideszes forrás is azt mondta, a kampány legfőbb vezérelve a hibák minimalizálása, kizárása. És erre a párt politikusai nyíltan is utaltak. Pokorni Zoltán a kongresszuson arról beszélt, „nincs buzizás, nincs zsidózás, nincs szinglizés”. Kövér a múlt héten egy pápai lakossági fórumon pedig arról beszélt, „ha nem veszítjük el a fejünket, képesek leszünk higgadtan gondolkodni, ezt a választást nem veszíthetjük el”.

Orbán a Fidesz kongresszusán – mindenkit szemmel tart
©

Egy magas rangú, a kampányszervezésre is rálátó forrás pár hete egy szűk körű háttérbeszélgetésen azt mondta, azért sem szabad hibázni, mert az ilyen, Fideszhez köthető botrányok mozgósítják a bizonytalanokat, akik között sokan elégedetlenek a kormánnyal. Ugyanakkor a Fidesznek egy jól működő mozgósítási rendszere van, ismeri és el tudja vinni az urnákhoz a szavazóit, tehát az alacsony részvétel nekik kedvezne. A szeptemberi kongresszuson Orbán is utalt arra, hogy „aki nem végzi el tisztességesen a munkát, az jön nekem 25 évvel”. A korábbi visegrádi zárt frakcióülésen pedig közölte, öt választókerületi elnök nem indulhat jelöltként a választáson, elégedetlen volt a munkájukkal. (A hvg.hu kiderítette, túl kevés rezsicsökkentést támogató aláírást gyűjtöttek össze.)

Mint arról a hvg.hu korábban beszámolt, a bakizást a kormányban is próbálják kizárni. Lázár János már tavasszal arra intette az adminisztrációt, idén igyekezzenek lezárni a futó projekteket, hogy minél kevesebb teendő – azaz hibázási lehetőség – maradjon a kampány időszakára. A Fideszben többeket zavar, hogy ennek ellenére a felsőoktatás átalakítása nehézkesen halad, sőt, a hvg.hu információi szerint Pokorni a szeptemberi visegrádi frakcióülésen külön figyelmeztetett: figyeljenek oda a diákok mozgolódására.

©

Ugyanakkor a szombathelyi drogbotrány, a bajai időközi választás történései (a bíróság szerint a Fidesz kampánycsend-sértést követett el), a zuglói Fidesz belső vitái (az állítólagos korrupciós ügyekről kiszivárgott hangfelvétel) arra utalnak, hogy a párt helyi vezetői sokszor nem urai a helyzetnek, támadhatóak. Éppen ezért forrásaink szerint a pártvezetés igyekszik szigorú felügyelet alatt tartani a középkádereket. Ebben a regionális vezetők mellett Kubatov Gábor pártigazgató stábjának lesz szerepe. Egy magas rangú fideszes vezető azt mondta, még Baján is mindent mértek (külön a jelöltet, külön a pártot).

A "hadsereg" már bevetésre készen

A központ szoros felügyeletét mutatja, hogy még a bajai mozgósítást is Kindlovits Máté, Kubatov Gábor pártigazgató személyi titkára koordinálta – ő tűnt fel egy, a Facebookra felkerült képen azon fiatalok körében, akik megzavarták Bajnai Gordon bajai látogatását. Kindlovitsot a Fidesz egyik legbefolyásosabb fiatal titánjának tartják, hétről hétre végigüli a folyosón a parlamenti üléseket, ő fogadja a képviselők pártigazgatóhoz címzett kéréseit, Kubatov első számú bizalmasa.

A bajai kampányban feltűnt két olyan fiatal is, aki szerepel azon a 2009-es videón, amely a Kubatov főhadiszállásán zajló munkát mutatja be. (A felvételt Tomanovics Gergely, a kampánystáb volt tagja hozta nyilvánosságra tavaly decemberben.) Ez a stáb a 2009-es pécsi választáson tökéletesítette a 2006-ban már bevetett módszereket, és az elmúlt években tovább finomította a rendszert. Forrásaink szerint például folyamatosan frissítik a listákat.

Hiperaktív kormányfő

„Orbán, Orbán, Orbán” – válaszolta a hvg.hu kérdésére a Fidesz egyik befolyásos parlamenti képviselője, mi, illetve ki lesz a kampányuk három legfontosabb eleme. A forrás arra utalt, hogy a miniszterelnök-pártelnök lesz a kampány húzóneve, „arca”, aki már most is hatalmas energiákat öl a munkába. Forrásaink szerint elsősorban ő fogja „elvinni az emberekhez a jó híreket”, ő lesz a „bölcs, tapasztalt államférfi”, aki tudja, mi kell a népnek. (A Fidesszel szemben a baloldali ellenzéknek nincs miniszterelnök-jelöltje, a hvg.hu-nak adott interjújában Lendvai Ildikó pedig arról beszélt, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy "igény van a vezérre".)

Orbán az emberek között – viszi a jó hírt
©

A miniszterelnök kedden például a kaposvári Városligetben található, a településen született gyermekek nevét őrző Életfánál mondott beszédet, vasárnap a szlovákiai Rimaszombaton avatott egy felújított templomot, míg szombaton délelőtt még Szolnokon adta át az egymilliárdból épült új Vízilabda Arénát, este pedig már az MTK 125 éves jubileumi gáláján jelentette be: az állam elengedi 6 fővárosi sportklub adósságát: Sőt, egy nappal korábban a köztévé Este című műsorában beszélt arról, hogy a kabinet politikájának köszönhetően végre beindult a növekedés.

A hírek alapján olyan kérdésekben is a miniszterelnök kommunikál már, amelyek a kormányban vagy a pártban szerepet vivő, a népszerűségi listán egyébként előkelő helyen lévő fideszes politikushoz tartoznak. November 15-én például külön kiállt elemezni egy tájékoztatón a GDP-adatokat, s ő jelentette be a kormány új sportprogramját is. De még arról sem feledkezett meg, hogy bizonyságlevelet állítson ki és küldjön el Csanádpalotának, miután a kormány elengedte a 2600 fős falu adósságát. Honlapja szerint november első 19 napja alatt 22 eseményen vett részt, mondott beszédet, és az MTI hírarchívuma alapján stábja még csak fel sem töltötte a képeket az összes rendezvényről, ahol megjelent. A médiahatóság felmérése szerint októberben Orbán összesen 225 alkalommal szerepelt a hírekben.

Párt- és listavezetők népszerűsége 2013-ban
©

Nem véletlen persze, hogy az ő személyére építik a Fidesz kampányát: utóbbi hónapokban Orbán népszerűsége ismét emelkedett, felállt a 2012. júliusi 25 százalékos mélypontról. Az Ipsos novemberi mérése szerint messze elhúzott vetélytársaitól: Bajnai Gordonra 12 százalékpontot, a listavezetők közül a második helyen álló Mesterházyra is 7 pontot vert. A Medián októberi mérése szerint ő a legnépszerűbb pártpolitikus (a listát a köztársasági elnök vezeti).

A negatív kampány amerikai nagyágyúi

Forrásaink szerint a közeljövőben nem várható változás abban sem, hogy a kampány nagy részét a kormány viszi. Hónapok óta folyik a kabinet „Magyarország jobban teljesít” nevű kampánya, melynek új eleme a 20 százalékos rezsicsökkentés reklámozása plakátokon, tévében, rádióban. A Magyar Narancs szeptember elején számolt be arról: a pártelnök főtanácsadója, Habony Árpád ötlete volt, hogy költségkímélés címen az eredményekről ne a párt, hanem a kormány számoljon be. Az új kampányfinanszírozási törvény ezt nem is tiltja: míg 2006 és 2010 között ellenzékből a Fidesz azt szerette volna elérni, hogy a kormány ne hirdethesse az eredményeit a választások előtt, ezt a tavaly előterjesztett tervezetből már kihagyták.

Mint arról a hvg.hu is írt, Habony találmánya a „rezsiháború” is, mellyel a Fidesz elsősorban az alsóbb rétegeket, különösen a fővárosi panelek lakosait akarja elérni – akikről azt tartják a pártban, hogy ők döntötték el a 2002-es választások eredményét az MSZP javára. A kampány tervezése, előkészítése a kormánnyal szerződésben álló Századvég műhelyében készül, amely – mint a hvg.hu tavaly megírta – még az előző választások előtt, egy 2009-es háttérmegállapodás keretében került Habony befolyása alá. A céggel még 2011-ben szerződött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, azóta többször kiegészítették a megállapodást: idén áprilisban arról döntöttek, hogy 4,7 milliárdra emelik a keretet.

Habony és az amerikai nehéztüzérség

A Századvég az összekötő kapocs a kormány, a párt és az amerikai tanácsadók között is. A Fidesznek a 2008-as népszavazás óta ad tanácsot George E. Birnbaum és Arthur J. Finkelstein, akiket – a Magyar Narancs amerikai riportja szerint – a negatív, lejárató kampány nagymestereinek tartanak az Egyesült Államokban (maga Finkelstein 20 éve dolgozik a republikánusoknak, eddig egyetlen nagyobb csatát nem vesztett). Fideszes források a hvg.hu-nak megerősítették, hogy Finkelsteinék találták ki a tavalyi, IMF-ellenes „szabadságharcos” kampányt is, és a választások közeledtével gyakrabban jelennek meg Budapesten, nemrég pedig Habony járt az USA-ban. Bár formálisan a Századvég szerződött velük, források szerint az amerikaiak inkább Habony szűk körű stábjával, vagy magával a főtanácsadóval állnak kapcsolatban – aki magával Orbánnal és a frakcióvezetővel, Rogánnal tartja a közvetlen kapcsolatot. Finkelsteint fideszes forrásaink egy laza, jó kedélyű emberként írták le, aki fel-alá járkálva adja elő gyakran meglepő ötleteit.

Szabadságharc és kommunistázás

Ennek ellenére a kormány és a Fidesz kampányában eddig túl sok kreatív, újszerű ötlet nem került elő, és forrásaink szerint egyelőre nem is várható ilyen. Rövidesen magának a pártnak is lesznek központi üzenetei, ezt értesüléseink szerint főleg a bejáratódott „szabadságharcos” retorika hatja majd át. Az egyik vezető fideszes politikus a hvg.hu-nak azt mondta, „több recept bevált”, így még a pártot is meglepte, hogy a Bajnai-ellenes kampány milyen jól működött, hiszen tavaly ősz óta 7-8 százalékpontot sikerült lefaragni a népszerűségéből.

A szabadságharcos retorika része lesz az MSZP-ellenes kampány is, amelyet megfejelnek a kommunistázással. Ennek - forrásaink szerint - semmi köze nincs a kommunista ideológiához, sokkal inkább ahhoz a képhez, amely az állampártból kinőtt szocialista pártra „könnyedén ráhúzható”. Hogy „elvtelenek”, csakis a „hatalom megszerzése” érdekli őket, és ezért bármit elkövetnek, ahogy „elődeik Moszkvának, most Brüsszelnek szolgáltatják ki az országot”. (A Fidesznek különösen jól jött, hogy kiderült: az MSZP EP-képviselőinek közük volt a kormányt elítélő Tavares-jelentéshez, továbbá Mesterházy pártelnök múlt héten jelentette be, hogy az E.ON kivásárlása ügyében az Európai Bizottsághoz fordulnak.) Az utóbbi hetekben szintén a kampányuk része lett, hogy a szocialisták kormányra kerülve adóemelésekkel visszaveszik, amit az adó- és járulékcsökkentéssel a középosztálynak adtak (a Tárki szerint a Fidesz egyébként a 28-32 éves korosztályban, a tehetősebb fiatalok körében a legnépszerűbb).

A kommunistázás a szeptember 28-i kongresszuson kapott új lendületet, igaz – miként a hvg.hu is megírta – zártkörű fórumokon korábban is előkerült, hiszen Orbán többször arról beszélt, a 2014-es választás lesz az utolsó nagy küzdelem a kommunisták ellen vívott 25 éves harcában. Ugyanakkor azt is látják, hogy egyes korosztályokban továbbra is van nosztalgia az előző rendszer, és különösen Kádár János iránt. Így azt nem zárták ki, hogy erre a párt politikusai óvatosan rájátsszanak, azt hangsúlyozzák, hogy a Fidesz az akkori létbiztonságot akarja visszahozni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Ígéretes oltóanyagot találtak a koronavírus ellen

Ígéretes oltóanyagot találtak a koronavírus ellen

Videó: A csődtől féltek, de a maszkgyártás megmentette őket

Videó: A csődtől féltek, de a maszkgyártás megmentette őket

A képzettebb kutyák több jutalomfalathoz jutottak az ELTE kísérletében

A képzettebb kutyák több jutalomfalathoz jutottak az ELTE kísérletében