szerző:
M. László Ferenc

Szinte mindenkiről gondoskodott Orbán Viktor és a Fidesz vezetősége: a parlamentből távozó 136 kormánypárti politikus közül csak 8 olyan akad, akinek még nem biztosították a megélhetését, igaz, nekik is van mit a tejbe aprítaniuk. Megnéztük, hogy terítette szét a miniszterelnök-pártelnök a fideszes pártelitet.

Pálffy István volt tévés műsorvezető az egyetlen ember, akiről mostanáig nem gondoskodtak a KDNP frakciójában. A TV2 egykori híradósa amolyan fehér holló, ugyanis a kormánypártokban az utolsó percig figyeltek arra, hogy a parlamentből kimaradó politikusaiknak valamilyen állást, egzisztenciát biztosítsanak. A kereszténydemokrata Lukács Tamást februárban beküldték a Rendészeti Panasztestületbe – előtte kis trükkel még törvényt is módosítottak a kedvéért –, a szintén KDNP-s Spaller Endrét pedig másfél hónappal a választások előtt nevezték ki a Nemzeti Innovációs Hivatal élére.

Orbán Viktor – ahogy erről az elmúlt öt évben ő maga is beszélt – az egyik legnagyobb kihívásnak tekintette a Fidesz–KDNP-s politikai elit szétterítését. Mint legutóbb az őszi visegrádi frakcióülésen jelezte, mindenkiről „igyekeznek gondoskodni”, azoknak is „meglesz a helye a hivatalokban, állami cégekben” akik az országos politikai pálya elhagyására kényszerülnek. Ugyanis a pártelnök már 2009-ben világossá tette a TV2 kamerái előtt, hogy kisebb parlamentet akar, márpedig a 386 fős Országgyűlés 199 főssé zsugorodása – még az „eget rengető győzelem” ellenére is – számos fideszes kiszorulásával járt együtt.

A hvg.hu február elején már megpróbálta kiszámolni, hogy melyik politikus marad ki a pozíciósításból, és az akkor rendelkezésre álló információk alapján ki hova kerül. Februárban úgy számoltunk, egy-két ember kivételével mindenkinek jut majd valamilyen poszt, de csak a választási végeredmény fényében tudtuk egyértelműen megállapítani, hogy a Fidesz vezetősége hogyan teljesítette a maga elé kitűzött célt.

94 százalékos megoldás

„Egy közösség nem engedheti meg magának, hogy ne gondoskodjon azokról az emberekről, akik sokat tettek a szervezetért. Ezért a mi pártunk mindenkiről gondoskodik, aki csak megérdemli” – mondta a hvg.hu-nak a Fidesz egyik vezető politikusa, aki nyomon követte a kormánypárti politikai elit terítését.

Pálffy István távozóban
©

A rejtvényt végül 87 százalékban sikerült megoldani, ugyanis a parlamentből kimaradt 136 képviselőből csak 18 olyat találtunk, akinek nincs még valamilyen új posztja vagy önkormányzati széke. Az így összeállított listát megmutattuk két vezető fideszes politikusnak is, akik azt mondták, 10 embernek „már kinéz valami”, a maradék 8 leköszönő képviselő közül pedig néhány vissza tud majd térni eredeti foglalkozásához. Ha így nézzük, akkor a feladványt 94 százalékban megoldotta a pártvezetés. A tervek szerint a héten mutatják be a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási listáját is, forrásaink szerint nem zárható ki, hogy ez újabb lehetőségeket kínál majd.

Többismeretlenes egyenlet
A feladvány nem volt egyszerű: januárban 259 képviselővel indította az évet a Fidesz és a KDNP, a párt elnöksége pedig a legjobb esetben is 80-90 egyéni mandátummal és 40-45 listás hellyel számolt – tehát legalább 124 emberről kellett gondoskodni a szavazásig. Bár úgy tűnik, a pártszövetségnek újra összejött a kétharmad, nem sikerült annyira jól a szereplés, mint eredetileg számították, ugyanis 37 listás helyet szereztek, és 86 képviselő tudta egyéniben megvédeni a képviselői székét (96 győztes jelöltjükből ugyanis 10 teljesen újonc) – így végül 136 embernek kellett segíteni.

Van mit a tejbe aprítani

Nem kell aggódnia annak a Varga Istvánnak, aki egy kijelentésével 2012-ben országos botrányt okozott. Akkor a fideszes politikus azt mondta a parlamenti vitában, jobb lenne, ha a nők visszatérnének a gyereknevelés mellé, "szülnének négy-öt gyereket", és akkor a férjük jobban megbecsülné őket, „és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”. A Fidesz elhatárolódott a politikustól, Varga pedig virággal engesztelte az országgyűlés női tagjait. Életrajza szerint jól menő ügyvédi praxist visz, vagyonnyilatkozata szerint havi 700 ezer forintos jövedelme van.

A szintén kieső Kupcsok Lajos a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, ahol havi 1,1 milliót keres. Az operaénekes Gulyás Dénes pedig a Pécsi Színház zeneigazgatójaként 420 ezret kap, plusz 200 ezer forint nyugdíjat és Érdemes Művész pótlékot, továbbá óradíjat a Pécsi Tudományegyetemtől. Nem kell aggódnia a fiatal Hidvégi Balázsnak sem, aki egy önként távozó képviselő helyére ugrott be 2012-ben. Jelenleg stratégiai igazgató a pártban, tehát nem kerül ki a politikából.

Az Európa Tanácsban is megfordult Braun Mártonra információink szerint diplomáciai karrier vár. Ha mégsem, akkor tovább dolgozhat a Vállalkozásfejlesztési Alapítványban ügyvezetőként havi 1,1 millióért. Az orvos Horváth Zsolt az egészségügyben kap majd fontos pozíciót – azt forrásaink nem akarták elárulni, hogy kórházigazgatóként vagy a minisztériumban. A Navracsics Tibor államtitkáraként dolgozó Szabó Erika információink szerint szintén marad a közigazgatásban.

Varga István virágot oszt a női képviselőknek
©

Az egyéni mandátumát elvesztett 10 fideszesnek sem kell aggódnia. Ketten – Papcsák Ferenc és Németh Szilárd – listáról bekerültek a parlamentbe, ötnek van önkormányzati posztja, ketten pedig már rég túl vannak a nyugdíjkorhatáron. A XIII. kerületben vesztes 74 éves Szalay Péter ráadásul kínai orvoslásból is szerzett oklevelet, és vagyonnyilatkozata szerint ma is a kerület egészségügyi szolgálatánál dolgozik közel 300 ezerért. Egyelőre a miskolci vesztes Sebestyén László politikai jövője bizonytalan, de ő főmérnök az állami vagyonkezelő észak-magyarországi vízművénél, ahol havi egymilliót keres.

Miután decemberben a parlament megszavazta a 98 százalékos különadó 75 százalékra csökkentését, számításaink szerint a kieső képviselők átlagosan 150-240 ezer forintos pluszra is szert tehetnek távozásukkor – Kupcsok például 2.091.000 forint végkielégítésre lesz jogosult összesen. (A várható végkielégítésekről készült listánkat itt nézheti meg.)

Fekete bárányok

Rájár viszont a rúd a fidelitaszos politikusokra. Az ifjúsági szervezet elnöke, Ágh Péter egyéni győzelmet aratott, viszont sem Mihalovics Péter, sem Koszorús László nem kapott befutó helyet a listán. Mint korábban a hvg.hu megírta, a pártvezetésnek rossz véleménye van a Fidelitasról, úgy látják, a fiatalok a ciklusban inkább a posztok megszerzésével voltak elfoglalva, hanyagolták a szervezési feladatokat.

Nem kapott újrázási lehetőséget a Fidelitasból indult Zsiga Marcell sem: ő azzal vált országosan ismerté, hogy megbüntette a pártja, amiért két helyről is felvett költségtérítést, egy alkalommal pedig a 1,7 milliót kereső politikus arról beszélt, meg lehet élni 47 ezerből, a Blikk pedig arról számolt be, hogy leaszfaltozta az önkormányzat a házához vezető utat. De őszig nincs mitől tartania, Miskolc alpolgármestereként van állása. De az Esztergomban rengeteg vihart kavart Meggyes Tamás sem marad őszig teljesen fizetés nélkül: tagja a város képviselő-testületének, ám ott csak 89 ezer forintot keres, ami aprópénz a bruttó 804 ezres parlamenti tiszteletdíjához képest.

De hova tünt Illés?
©

Egyelőre forrásaink sem tudták – vagy nem akarták – megmondani, hogy mi lesz Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár sorsa. Ő 1994 óta a pártban politizál, a korai időszakban Orbán belső ellenzéke volt, de 2010-ben bevonták a kormányba, és tavaly ő is nőellenes kijelentéseket tett az LMP-s Szél Bernadettre. Szerdán kerestük Illést telefonon, de nem értük el. Ha a politikai karrierjének vége, még ott van neki a Közép-Európa Egyetem oktatói állása havi 750 ezerért. A cikkünk elején említett Pálffy legutóbb azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy parlamenti vita alatt kedélyesen járkált fel-alá a teremben, mire a jobbikos képviselők kézmozdulatokkal jelezték a házelnöknek, hogy valamit ihatott. Pálffy határozottan tagadta, hogy fogyasztott volna alkoholt. Cikkünk megjelenése után pedig azt közölte, hogy szerinte valójában az történt, hogy "déli időpontban léptem oda képviselőtársamhoz, elnézést kérni, hogy ki kell lépnem egy megbeszélésre".

Semmit nem tudtak mondani forrásaink Ivanics Ferenc jövőjéről, pedig ő igazi ősfideszes, még a szervezet 1988-as alapításakor csatlakozott. Ő egyébként a „visegrádi ötök” egyike: a tavaly őszi frakcióülésen közölte ugyanis Orbán, hogy 5 választókerületi elnök munkájával elégedetlen, nem indulhatnak a választásokon. Ivanics járt a legrosszabbul: 3-an ugyanis polgármesterek, Németh Zoltán pedig ősszel akar azzá válni Budafokon.

Ezért sem volt kiszavazás

„Nem ülhet bent 50-100 polgármester (a 199 fős parlamentbe – a szerk.), mert akkor beszűkülne a politikai osztály, ami egészségtelen lenne” – magyarázta még 2011 márciusában Orbán a Kossuth rádióban, miért ragaszkodik a képviselői-önkormányzati poszt összeférhetetlenségéhez.

Számára marad a kórház
©

Miután ezt törvénybe iktatták, 86 olyan kieső KDNP-s és fideszes politikussal „nem kellett foglalkozni”, akik polgármesterek, alpolgármesterek, megyei közgyűlési elnökök, alelnökök, tagok. Ugyanakkor 9 kieső politikus lett az utóbbi években kormányhivatalnok vagy járási vezető, Daher Pierre kórházigazgató, Dancsó József pedig Államkincstár-elnök lett. A parlamentből távozó kormánypártiak közül 19-en nyugdíjkorhatár felett vannak már. Így két ciklus után távozik a parlamentből a 77 éves Wittner Mária is.

A Fidesz vezetősége 2010 óta szinte folyamatosan foglalkozik a feladvánnyal. Az akkori frakcióvezető, Lázár János már 2011-ben elkezdte a négyszemközti egyeztetéseket a képviselőkkel – 2012 elején még a helyi Fidesz-szervezeteket is végiglátogatta –, hogy minél hamarabb tisztázzák, ki hogyan képzeli el a jövőjét. Ennek hatalomtechnikai oka is volt, nemcsak a közösségi összetartás: így tudták elfogadtatni az 263 fővel induló Fidesz–KDNP-frakcióval a 199 fős parlament kialakítását, az új alkotmányt, sarkalatos törvényeket, úgy, hogy csak nagyon ritkán fordult elő kiszavazás.

A jelenlegi állás szerint a politikai pályát elhagyják (zárójelben az esetleges exitpálya):

Fidesz

- Braun Márton (alapítvány ügyvezetője)

- Csampa Zsolt (Vívószövetség elnöke)

- Ékes Ilona (?)

- Gulyás Dénes (színházi zeneigazgató, egyetemi óraadó)

- Horváth Zsolt (egészségügyi pálya)

- Illés Zoltán (egyetemi oktató)

- Ivanics Ferenc (?)

- Koszorús László (?)

- Kulcsár József Ferenc (?)

- Kupcsok Lajos (kamarai főtitkár)

- Lukács László (?)

- Márton Attila (?)

- Sági István (?)

- Varga István (ügyvéd)

KDNP

- Pálffy István (?)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kovács Áron - M. László Ferenc Itthon

Így oldotta meg Orbán a Fidesz legnagyobb rejtvényét

Senkit nem hagy az út szélén a Fidesz, miután Orbán a ciklus alatt többször kifejtette, aki hűséges, arról gondoskodnak. Megnéztük, mi lehet a 199 fős parlament kialakítása után az elitcsapatból kikerülő kormánypárti politikusokkal. Meglepő eredményt kaptunk: a 259-ből mindössze egyetlen ember sorsa bizonytalan.

Kovács Áron - M. László Ferenc Itthon

Trükkös megoldásokat vetettek be Orbánék a listázáskor

Senkit sem hagyunk az út szélén – ez a mentalitás határozta meg a Fidesz választási listaállítását is. A párt vezetősége ügyelt arra, hogy nehéz körzetekben induló egyéni jelölteknek lehetőleg biztos listás helyet adjon, nehogy kiessenek a parlamentből. Nézze meg, kik azok a kormánypárti politikusok, akikkel a következő ciklusban is gyakran találkozhat. Bónuszként választási esélyeket is latolgattunk: papírforma szerint a Fidesznek "már megvan" a kormánytöbbsége.

M. László Ferenc Itthon

Milliókat menekítettek ki maguknak az extraadót csökkentő politikusok

Enyhített az eredetileg "pofátlannak" tekintett végkielégítések büntetőadóján a Fidesz-KDNP, ennek pedig a jövő évi választások után visszavonuló politikusok is a nyertesei lesznek. Megnéztük, mennyivel kapnak többet a képviselők és a miniszterek, ha 2014-ben át kell adniuk a stafétát. Az igazán jól kereső álláshalmozók lehetnek az új rendszer haszonélvezői – a különbözet milliós nagyságrendű –, de annyira mégsem járnak jól, mint a 2006-os kormányváltás, vagy a BKV 2008-2009-es végkielégítettjei.

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Így kaphat kártérítést, ha késik a gép, vagy eltűnik a poggyász

Így kaphat kártérítést, ha késik a gép, vagy eltűnik a poggyász

Európa-szerte kevés lesz a körte idén

Európa-szerte kevés lesz a körte idén

Rózsadombi irodaházba költöznek a kormány plakátkampányait készítő cégek

Rózsadombi irodaházba költöznek a kormány plakátkampányait készítő cégek

Mire kinyitotta a kaput az autós, már nem volt mivel beállni – videó

Mire kinyitotta a kaput az autós, már nem volt mivel beállni – videó

9000 forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

9000 forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok