szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A határon túli magyar területekről is nevez jelölteket az EP-listára a Fidesz, a listát egyébként Pelczné Gáll Ildikó, Szájer József, Tőkés László, Deutsch Tamás és Gyürk András vezeti – hangzott el a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Több más fideszes közt Glattfelder Béla is hazajön, azt beszélik, vidékfejlesztési miniszter lehet.

A Fidesz választmánya után, amelyen elfogadták a párt európai parlamenti képviselőjelöltjeinek listáját, Szájer József és Pelczné Gáll Ildikó tartott sajtótájékoztatót. A Fidesz "nemzeti listát állított össze", vagyis határon túliak is szerepelnek rajta – jelentette be Pelczné, ez azt jelenti, hogy Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről, a Vajdaságból és a diaszpórából is lesz képviselőjelöltjük, bár még nincs meg minden területre a jelöltjük. Arra is figyeltek, hogy szövetségeseik – elsősorban a KDNP – is rajta legyen a listán. Pelczné szerint az április 6-i választás az EU mellett is szólt, de ennek ellenére nem fognak “diktátumokat" elfogadni Brüsszelből.  

©

A Fidesz EP-listájának első 21 helyezettje:

1. Pelczné Gáll Ildikó
2. Szájer József
3. Tőkés László
4. Deutsch Tamás
5. Gyürk András
6. Gál Kinga
7. Schöpflin György
8. Erdős Norbert
9. Kárpátalja - név még nincs
10. Vajdaság - név még nincs
11. Kósa Ádám
12. Hölvényi György
13. Dömötör Csaba
14. Hidvégi Balázs
15. Tóth Edina
16. Rákossy Balázs
17. Csóti György
18. Szemerkényi Réka
19. Király Nóra
20. Pálffy István
21. Felvidék - név még nincs

Bejelentették a képviselők listáját is, az első két helyen maga Pelczné és Szájer szerepel, őket Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András, és Gál Kinga követi. A listán ezután Schöpflin György és Erdős Norbert szerepel, majd a következő két helyen határon túli magyarok fognak szerepelni, őket még keresik, velük még tárgyalnak – mondta Szájer József. Felkerült a listára továbbá a listára Pálffy István is a 20. helyen, akiről reggel azt írtuk, azon kevesek közé tartozik a volt kormánypárti képviselők közül, akinek még nincs posztja, továbblépési lehetősége. Pelczné szerint előzetes számítások szerint 10-12 helyet szerezhet meg a Fidesz-KDNP a magyarok által megszerezhető 21-ből.

A teljes lista 63 fős lesz, mondta Szájer, aki szerint erre azért van szükség, hogy ha valaki kiesik, akkor lehessen új embert delegálni az EP-be. A lista végére “tolóemberként” felkerül Orbán Viktor és Semjén Zsolt is.

Hét korábbi fideszes EP-képviselő nem folytatja Brüsszelben, ők részben jelezték, hogy nem akarnak az EP-ben továbbdolgozni, másokra pedig az itthoni politikában lesz szükség – fejtette ki Szájer. Ők név szerint: Glattfelder Béla, Járóka Lívia, Hankiss Ágnes, Őry Csaba, Bagó Zoltán, Surján László, Bánki Erik (utóbbi vasárnap befutó helyen szerepelt a Fidesz listáján).

A hvg.hu kérdésére, hogy ki számít közülük kormányzati posztra, illetve igaz-e az az értesülésünk, hogy Glattfelder lesz Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter utódja, Pelczné azt mondta, sokakat megkerestek a kormányalakítással kapcsolatban, de a nevek ügyében ők EP-képviselőként nem kompetensek, nem kívánják kommentálni az értesülésünket.

A választmány nem foglalkozott Navracsics Tibor biztossá-jelöléséről – mondta Pelczné.

EP-választás május 25-én

Az európai parlamenti szavazást május 25-én tartják. Az eddigi EP-választásokat a Fidesz nyerte. Az EU-ba való belépésünk utáni első voksolást 47 százalékkal (12 mandátum), a 2009-est 56 százalékkal (14 mandátum) a Fidesz nyerte meg, és ez utóbbin az unióval szemben szkeptikus Jobbik is bejutott az EP-be, míg az akkor még létező MDF Bokros Lajost juttatta be. Egyéni képviselőkre nincs lehetőség szavazni, csak listákra.

A vasárnapi országgyűlési választási eredmény fényében a Fidesz most is esélyes a győzelemre. Erre számítanak a párt vezetői is, akik abban reménykednek, hogy a képviselőcsoportjuk az egyik legnagyobb nemzeti frakció lesz. Korábban egy magas rangú, a lista összeállításában részt vevő forrás azt mondta, terveik szerint a kormány biztosjelöltjét akarják a névsor elejére állítani, hogy ezzel tegyék támadhatatlanná. Ugyanis az Európai Bizottság posztjainak szétosztását rendszerint jelentős viták kísérik, az EP rendszerint össztűz alá vesz egy-egy jelöltet, márpedig Magyarország imidzse nem túl jó az utóbbi időben. Ám a Fidesz-vezetés elképzelései szerint egy olyan politikust nehezebb lenne támadni, akinek a listájára 1-1,2 millió szavazat érkezett. Az eddig kiszivárgott információk szerint Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes lehet a biztosjelölt, ám őt a külügyminisztérium élére is esélyesnek tartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!